Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obama: 'Sincar'da ek operasyona ihtiyaç yok'

/ Kaynak: AA
Obama: 'Sincar'da ek operasyona ihtiyaç yok'

DÜNYA Haberleri  / AA

Obama, Sincar'daki insanların tahliyesi için ek operasyona ihtiyaç yok. İnsani yardım paketlerinin atılmasına da gerek kalmayacağı kanısındayız" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'taki Sincar Dağı'nda, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kuşatmasını kırdıklarını belirterek, "Bu nedenle, dağda kalan insanların tahliyesi için ek operasyona ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz ve bölgeye havadan insani yardım paketlerinin atılmasına da artık pek gerek kalmayacağı kanısındayız" dedi. nbsp;


Obama, tatil için gittiği Maryland eyaletindeki Martha's Vineyard'da kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı.


Irak'ta belirlenmiş hedeflere hava operasyonlarında ilerleme sağlandığını belirten Obama, ABD ve müttefiklerinin, Sincar Dağı'nda mahsur kalan Yezidilere bir haftadır havadan 114 bin adet gıda malzemesi ve 132 bin litre içme suyu yardımında bulunduğunu hatırlattı.


Sincar Dağı ve çevresindeki durumu incelemek için bölgeye giden Amerikan ekibinin gözlemlerini tamamladığını kaydeden Obama, ekibin, gönderilen insani yardımların yerlerine ulaştığını ve her gün binlerce Iraklının bu bölgeden güvenli biçimde tahliye edildiğini bildirdiğini dile getirdi.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Geride kalan siviller de onlara güvenli geçiş sağlayan Kürt güçleri ve Yezidilerin yardımıyla bölgeden ayrılmaya devam ediyor. Dolayısıyla, Sincar Dağı'ndaki durum ciddi oranda düzeliyor. Halkımızın cömertliği ve ordumuzun profesyonelliği sayesinde Sincar Dağı'nda IŞİD'in kuşatmasını kırdık. Bu çabalar nedeniyle, dağda kalan insanların tahliyesi için ek operasyona ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz ve bölgeye havadan insani yardım paketlerinin atılmasına da artık gerek kalmayacağı kanısındayız. Değerlendirmeleri yapan askeri personelin çoğunluğu da önümüzdeki günlerde Irak'tan ayrılacak". nbsp;


ABD'nin uluslararası ortaklarıyla birlikte Irak'ın kuzeyinde ihtiyacı olanlara insani yardımda bulunmaya devam edeceğini ifade eden Obama, Sincar Dağı'ndaki operasyonda olduğu gibi sahada Amerikan birlikleri bulundurmadan ihtiyaç olan her yerde etkili operasyonlar yapabilecek kapasiteleri bulunduğunu vurguladı. Obama, bu noktada Irak'taki Amerikan tesislerini ve vatandaşlarını korumak için hava saldırılarına devam edeceklerini, Irak ve Kürt güçlerine askeri yardımları artırdıklarını bildirdi.


Obama, ayrıca, tüm Iraklıları IŞİD'e karşı birlik olmaya ve Başbakan adayı Haydar el-İbadi'nin liderliğinde yeni bir kapsayıcı hükümetin kurulması fırsatını değerlendirmeye çağırdı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...