Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BM'den IŞİD'e yaptırım

BM'den IŞİD'e yaptırım

DÜNYA Haberleri

BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar göre, Irak ve Suriye'deki militan gruplara maddi destek sağlayan kişi ve ülkelere ekonomik yaptırımlar geliyor.

Kabul edilen metinde IŞİD, Nusra Cephesi ve El Kaide bağlantılı diğer tüm örgütlere acilen silah bırakma çağrısı yapıldı. nbsp;Güvenlik Kurulu ayrıca, BM'ye üye ülkelere IŞİD ve El Nusra Cephesi ile yapılacak her türlü alışverişi de yasakladı. nbsp;Karar metninde uluslararası seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu gibi yaptırımların uygulanacağı bazı örgüt liderlerinin de isimleri yayınlandı.


İsmi yayınlanan altı kişi arasında IŞİD Sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani de var.


IŞİD, 80 EZİDİYİ ÖLDÜRDÜ
Öte yandan Ezidiler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyelerinin katliamıyla karşı karşıya.


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de aralarında bulunduğu Kürt yetkililerin verdiği bilgiye göre IŞİD dün öğle saatlerinde 80 Ezidiyi toplu olarak öldürdü.


SMDK'DAN SURİYE'YE HAVA SALDIRILARI TALEBİ
Bu arada, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) BM Özel Temsilcisi Necip Ghadbian, Esad rejiminin vahşetinin tümüyle ortadan kaldırılması için Suriye'de de Irak'taki gibi hedefe yönelik hava saldırılarının yapılmasını istedi.


Ghadbian, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kabul ettiği terör gruplarına ilişkin tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada, tasarının olumlu bir adım olduğunu söyledi.


Ghadbian, "IŞİD konusundaki BMGK tasarısı, aşırılık yanlısı grubun, bölge ve dünya için oluşturduğu tehdit ile mücadele açısından anlamlı bir adımdır. Ancak bu sadece bir adım'' dedi.


Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün tehditlerinin nedenleri ve sonuçlarının belirlenmesi için kapsamlı bir uluslararası yaklaşım gerektiğini belirten Ghadbian, "Uzun dönemli bir çözüm sadece Suriye'de ve Irak'taki aşırıların bozguna uğratılmasıyla ve IŞİD'in bertaraf edildiği alanlarda ılımlı ve etkili bir yönetimin kurulmuş olması durumunda mümkündür" ifadesini kullandı.


''Suriye Koalisyonu bu yüzden, Suriye'de belirli hedeflere hava saldırıları çağrısında bulunuyor. Irak'ta bunun etkisini görüyoruz'' diyen Ghadbian, IŞİD'in Suriye'de büyümesine, eğitim görme ve yeniden gruplaşmasına izin verilirse BMGK'nın, tehdidin ortadan kaldırılmasında başarılı olamayacağını belirtti.


Ghadbian, hava saldırılarının, IŞİD'le bir yıldan fazla süredir etkili bir şekilde savaşan ılımlı muhalif güçlerin yoğun bir eğitim ve ekipman programlarıyla donatılarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı.


Ilımlı güçlerin, sivil nüfusun korunması, yönetim ve hizmet için araçlara ihtiyacı olduğunu belirten Ghadbian, bunun için ise uluslararası toplumun insani yardım ve desteğinin, yerel hizmetlerin artırılmasını garanti etmesi gerektiğini kaydetti.


Ghadbian, ''11 Eylül''e neden olan aşırılık tehditlerinden sonra en tehlikelisi olan Esed rejiminin vahşetinin tümüyle ortadan kaldırılmasını" istedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...