Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tünelin ucundaki ışık göründü

/ Kaynak: DHA
Tünelin ucundaki ışık göründü

GÜNDEM Haberleri  / DHA

İstanbul ve İzmir arasında ulaşımın süresi 3,5 saate düşürecek dev proje hız kesmeden devam ediyor. Projenin yüzde 48'i tamamlandı.

İstanbul ve İzmir arasında ulaşımın süresi 3,5 saate düşürecek "İstanbul-Bursa-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi"nin Bursa'ya kadar olan bölümünün 2015 yılında açılması için çalışmalar hızla sürüyor. Projenin fiziki gerçekleşmesi, Bursa'ya kadar olan kısmında yüzde 46, tamamında ise yüzde 36'ya ulaştı.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, milletvekili Mustafa Öztürk ve gazetecilerle birlikte Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nda incelemelerde bulundu. Bölge Müdürlüğü binasında Vali Karaloğlu'na brifing veren Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü İsmail Kartal'ın verdiği bilgiye göre, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğundaki otoyol projesi, tüm hızıyla devam ediyor.

GÜNLÜK 4 MİLYON DOLAR HARCANIYOR

Toplam 10 milyar dolarlık projenin 50 ülkenin yıllık bütçesinden daha büyük olduğuna dikkat çeken Kartal, projeye günlük 4 milyon dolar harcandığının altını çizdi. İsmail Kartal'ın verdiği bilgiye göre, birinci aşamada, Asma Köprü Güney Şantiyesindeki kuru havuzda kule keson temelleri inşa edildi. Nihai konumlarına yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalat çalışmaları tamamlandı. 08 Temmuz 2014 tarihinde asma köprü çelik kule blokları montajına başlanılmış olup montaj çalışmalarında deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaşıldı. Ayrıca Asma Köprü tabliye, ana kablo çelik imalat ile özel köprü elemanları imalat çalışmaları iş programına uygun olarak devam ediyor.

SAMANLI TÜNELİNDE TÜNEL KEMER BETONU ÇALIŞMASI YÜZDE 94 SEVİYESİNDE

Samanlı Tünelinde her iki tüpte de kazı çalışmaları tamamlandı, tünel kemer betonu çalışmalarında yüzde 94 seviyesine ulaşılmıştır. Selçukgazi Tünelinde, giriş ve çıkış portallerindeki kazık imalatları tamamlanarak, tünel kazı çalışmalarına başlanıldı, 22 metre ilerleme sağlandı. Belkahve Tünelinde, giriş ve çıkış bölgesinde 4 aynada tünel kazı çalışmaları devam ediyor, toplamda 860 metre ilerleme sağlandı.

Kuzey ve Güney Yaklaşım Viyadüklerinde, 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü başlık kirişi seviyesinde tamamlandı, bin 380 metre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğünde ise elevasyon ve tabliye montaj çalışmaları devam ediyor. Betonarme Viyadüklerde, Gebze-Bursa Kesiminde 12 adet, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 14 adet Viyadükte çalışmalar hızla ilerliyor. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ve Kemalpaşa Ayrımı-İzmir Kesiminde toprak işleri, büyük ve küçük sanat yapıları imalat çalışmaları sürdürülüyor. Muhtelif kilometrelerde toprakarme çalışmaları devam ediyor.


ASMA KÖPRÜ 2015'DE BİTECEK

7 yıl olarak açıklanan Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu Projesinin yapım sürecinde 2015 yılı sonu itibariyle, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze gemlik Kesimi ve Kemalpaşa Ayrımı İzmir Kesimindeki yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. Selçukgazi Tüneli'nde yaşanabilecek zorluklar nedeniyle proje, 2016 yılına uzayabilecek. Ancak 2016 yılının ilk 6 ayına kadar tamamının gerçekleşmesi bekleniyor.

5,17 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa Ayrımı - İzmir kesimlerinde bugün itibariyle yüzde 46 fiziksel gerçekleşme sağlandı. Otoyolun tamamında ise yüzde 36 seviyesinde gerçekleşme sağlandı. Projeye, şirket tarafından 1,63 Milyar dolar, idarece kamulaştırma çalışmalarına 1,41 Milyar TL harcama yapılarak bugün itibari ile toplam 5,17 milyar TL harcama yapıldı.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise yolun merkezinde Bursa'nın bulunduğunu, Bursa'yı İstanbul ve İzmir'e bağladığına dikkat çekerek, "Kamulaştırmada da herhangi bir sorun yok. Günlük 4 milyon dolar harcanıyor. Bu ülke, kamu bütçesinden harcamadan günlük 8 milyon TL harcıyor. Bu bizleri, son derece mutlu ediyor, bu büyük bir emek. Hiçbir sorun olmadan proje son sürat devam ediyor."

PROJENİN DETAYLARI

"İstanbul-Bursa-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi"nin uzunluğu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometre olarak hesaplandı.

Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevre Yolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı'nda sona eriyor.

Yapımına devam edilen 252 metre kule yüksekliği ve 35,93 metre tabliye genişliğine sahip, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü çalışmalarında, Kuzey ve Güney Ankraj Bölgesinde ankraj bloğu kazı çalışmaları tamamlandı, beton imalatı ise devam ediyor.

Köprünün kule keson temelleri, iki aşamalı çalışma sonucu bitirildi. Nihai konumlarına yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalat çalışmaları sona erdi. Asma köprü çelik kule blokları montajına 8 Temmuz'da başlandı. Montaj çalışmalarında, deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaşıldı. Tabliye, ana kablo çelik imalat ile özel köprü elemanları imalat çalışmaları, iş programına uygun olarak devam ediyor.

Samanlı Tüneli'nde her biri 3 bin 510 metre olan iki tüpte kazı çalışmaları bitti ve tünel kemer betonu çalışmalarında yüzde 94 seviyesine ulaşıldı.

Selçukgazi Tüneli'nde, bin 250'er metrelik iki tüpün giriş ve çıkış portallerindeki kazık imalatları tamamlanarak tünel kazılarına başlandı ve 22 metre ilerleme sağlandı.

Belkahve Tüneli'nde, bin 610'ar metre uzunluğundaki iki tüpün giriş ve çıkış bölümlerinde 4 aynada tünel kazıları sürüyor. Burada da 860 metre ilerleme elde edildi.

Proje kapsamında 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü, başlık kirişi seviyesinde tamamlandı ve bin 380 metrelik Güney Yaklaşım Viyadüğünde elevasyon ve tabliye montajı sürüyor.

Betonarme viyadüklerde, Gebze-Bursa kesiminde 12, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde iki olmak üzere 14 viyadükte çalışmalar hızla ilerliyor.

Projenin yapım süresi 7 yıl olarak belirlendi. Gelecek yıl sonu itibarıyla İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesimindeki yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

Güzergahtaki kamulaştırmalarda yüzde 85, yapım çalışmalarının sürdüğü Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesimlerinde ise yüzde 46 fiziksel gerçekleşme sağlandı.

Çalışmaları üstlenen şirket tarafından 1,63 milyar dolarlık iş yapıldı. İdare ise kamulaştırmalara 1,41 milyar lira harcadı. Proje için şu an itibarıyla 5,17 milyar lira harcama yapıldı.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...