Futboldan alıyor yetimlere veriyor

Futboldan alıyor yetimlere veriyor

YAŞAM Haberleri

İsmi Adel Lami... Bedevi olarak doğmuş. Bir ülke vatandaşı bile değil. Futboldan kazandıklarını yetim çocuklara, özellikle de Suriyeli göçmenlere harcıyor.

Bülent Uygun ve Demba Ba'nın da oynadığı yardım maçı organize etti..
Adel Lami 13 Kasım 1985 Kuveyt doğumlu... Körfez ülkelerinin zenginliğinin ortasında, en büyük fakirliği ve zorluğu yaşayan Bedevi bir aileden geliyor. Hatta ailesi ve onun gibi olan 150.000 Bedevi'nin bugün Kuveyt'te hâlâ pasaportu ve vatandaşlığı yok. nbsp;
O yıldız bir futbolcu... Orta sahada oynayan, Katar'ın Milli Takımı forması giymiş, 2013-2014 sezonunda şampiyon olan Lekhwiya takımının oyuncularından biri... Kendisiyle röportaj yapma sebebim ise spor kariyerindeki başarılarının yanında, hayatını yardım aktivitelerine adamış olması. Özellikle Müslüman futbolcuların yardım konusunda çok yapacak şeyi olduğunu söylüyor ve bunun için mücadele ediyor. Şu anda aktif olarak Katar'ın en büyük yardım kuruluşlarından "Qatar Charity"nin gönüllü elçisi. Özellikle Müslümanların yetimleri için ciddi bir mücadele veriyor. nbsp;
- Futbol oynamaya nasıl başladınız?
nbsp;9-10 yaşlarındayken Kuveyt'te oynamaya başladım. Ben Kuveyt'in çok fakir bir bölgesinde doğdum ve yaşadım. Çok fakirdik. Bazı günler yiyecek yemek bulamazdık, ailem de bulamazdı. Bir çok çocuk gibi benim de hayalim futboldu. Ama bir gün futbolun hayatımı kurtaracağını hiç düşünmezdim. Çok şükür böyle oldu. Kuveyt'te futbol konusunda yetkililer beni başarılı buldular ve "Futbol oyna, seni ve ailenin geleceğini kurtaracağız" dediler. Zaten futbolu seviyordum ama aileme destek olabileceğim bir maaşa futbol sayesinde bağlanınca daha da çok sevdim. Başlangıçta arkadaşlarımla oynamayı severdim ve kulübe gitmek istemezdim. Sonra 2001 yılında Katar'dan teklif geldi.
- Katar'a ilk gittiğinizde neler hissetiniz, başlangıçta aileniz yanınızda geldi mi?
nbsp;16 yaşındaydım ve ailem ilk 2 yıl yanımda değildi. Bader Al Ajmi, Kuveyt'teki teknik direktörümdü ve bana inandı, nbsp;Katar'a gitmeme vesile oldu. Bana çok yardım etti, benim için çok değerli. Hatta küçük kardeşime de onun sebebiyle Bader ismini verdim. Bana uluslararası bir oyuncu olmamın kapılarını o açtı. Katar'a benim maç görüntülerimi CD olarak gönderdi ve onları ikna etti. nbsp;
- Aileniz ne zaman geldi Katar'a? Bir de kız çocuğunuz var değil mi?
nbsp;Ailem 2 yıl sonra geldi. Evet 6 yaşında bir kız çocuğum var ve onu hep çok özlüyorum. nbsp;
- Maçlarınızı izlemeye geliyor mu kızınız?
nbsp;Bazen, özellikle final maçlarına geliyor. Ama evde hep maçlarımı seyrediyor, hatta televizyona iyice yaklaşıyor, benim gözüktüğüm anları bekliyor.
- Yardım faaliyetlerinde çokça yer alıyorsunuz. Nasıl başladı sizin için bu serüven? İlk yardım faaliyetinizi ne zaman yaptınız?
Söylediğim gibi, ben çok fakir bir yerden geliyorum. Al Jahra bölgesi. Bazı geceler akşam yemeği yemeden uyurduk ailece. Bunları hatırlıyorum ben. Bütün bunlar benim kalbime insanları hissetme duygusunu yerleştirdi. Futbol oynamak, uluslararası bir oyuncu olmak, başarılı olmak, çok para kazanmak... bütün bunlar bana Allah'tan bir armağan, bir emanet. Hiç bir şeyken Allah bana her şeyi verdi. Bu yüzden yardım kuruluşlarıyla çalışmayı seviyorum. İlk kez aslında 5-6 sene önce bir yardım kuruluşu olan "Qatar Charity" bana okulları gezip, öğrencilere futbolu, hayatı anlatmam, çocuklarla vakit geçirmem için bir davette bulundu. Orada insanlarla iletişimimin iyi olduğunu görünce daha fazla bir şey yapmalıyız dediler ve bugün onların 'iyi niyet elçisi' olduğum yolculuk başlamış oldu. nbsp;
- Neler yaptınız geçen süreçte yardım kampanyaları olarak?
İlk önce Suriye'de başlayan sorunlardan sonra oradan kaçan insanların kaldığı Lübnan'daki kamplara gittik. Yetimler için, çocuklar için mücadele etmeye başladık ve orada hayatım değişti. Gittiğimizden bir kaç ay önce oradaki insanların evleri, aileleri, gayet güzel bir hayatları vardı. Oysa şimdi muhtaç ve harap vaziyetteydiler. Bu değişimi öylece görmek beni çok etkiledi. Sonra çok dua ettim. "Allahım ismimi, başarılarımı, elimdeki imkânları muhtaç insanlara yardım etmek için kullanabilmeyi nasip et" diye. Bunun hemen sonrasında da "Qatar Charity" ile onların iyi niyet elçisi olmak için imza attım. nbsp;
- Türk futbolculara iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
nbsp;Türkiye'de veya dünyadaki bütün futbolculara mesajım: "Allah bize bir emanet vermiş, bir hediye vermiş, dünyanın her yerinde çocuklar futbolcuların bir hareketinden fazlasıyla etkileniyor, örnek alıyor. Yanlış bir şey yaptıklarında da aynı, çocuklar taklit ediyor. Saç modellerimizi de taklit ediyorlar. Yardımı sessiz yapmak da çok değerli tabii ki ama futbolcular olarak örnek olmak ve hayır faaliyetlerinde bulunmaya çocukları teşvik etmek anlamında aktif olarak göz önünde bir şeyler yapmak da çok değerli.
- Bülent Uygun Hoca, Umm Salal takımını çalıştırıyor ve siz de tanıştınız. Türk antrenörümüz hakkında ne düşünüyorsunuz?
nbsp;Bülent Hoca'yı çok sevdim. İlk tanıştığımız akşam yetimler yararına bir maç vardı, hemen yemekten kalkıp ben de gelmek istiyorum dedi ve takım elbiseyle oynadı. Sonrasında davet ettiğimiz hayır faaliyetlerinin hepsine geldi. Hatta bir keresinde saat 10'daki takım antrenmanını 11'e aldı, yardım faaliyetine gelebilmek için... Çok iyi ve değerli bir insan. nbsp;
- Son olarak, Bedevi bir aileden geliyorsunuz ve Kuveyt'te hâlâ vatandaşlığınız yok. Sizin gibi olan bir çok aile daha var. Onlar için projeleriniz var mı? Biraz Kuveyt Bedevilerinin durumlarını anlatır mısınız?
Kuveyt'te çöllerde yaşayan, oradan gelen yaklaşık 150.000 kişilik bir nüfus var. Bizlerin pasaportları, vatandaşlıkları, bir devlet güvencesi yok. Kuveyt devleti çözüm üretmeye çalışıyor ama halen sonuç alınmadı. Bu insanlar iyi ve Kuveyt'i seven insanlar. Ben de geldiğim yere her tatilde mutlaka ziyarette bulunuyorum. Bir gün futbolu bıraktığımda da onlara yardım etmek için bir futbol okulu açmayı ve başka imkânlar oluşturmayı hedefliyorum. Geldiğim yerden de bedevi olmaktan da son derece mutlu ve gururluyum. Onlar iyi insanlar ve ben geldiğim yeri seviyorum.

nbsp;Futboldan alıyor yetimlere veriyor
nbsp;Futboldan alıyor yetimlere veriyor

BÜLENT UYGUN'LA MAÇTA
Adel Lami, Katar'daki teknik direktörümüz Bülent Uygun ve birçok ünlü futbolcunun da aralarında bulunduğu isimlerle Mekke'de yardım maçına çıkarken yanındaydık.

nbsp;Futboldan alıyor yetimlere veriyor





BÜLENT UYGUN DA VARDI
DEMBA BA İLE YARDIM MAÇI
- Mekke'de bir yardım maçı yaptınız. Hem dünyaca ünlü hem de Türkiye'de de oynayan oyuncular vardı. Demba Ba, Arsenal'li Abou Diaby, Frederic Kanoute gibi. Bu maçı anlatır mısınız?
nbsp;Müslüman futbolcular olarak "Rofaqa" (www.rofaqa.com) adınındaki organizasyonda dünyanın yetimlerine dikkat çekmek için buluştuk. Bütün dünyanın yetim çocukları için (sadece Müslüman çocuklar değil, tüm yetimler için) biz Müslüman futbolcular olarak mücadele etmeye çalıştık. Şu anda yaklaşık 18.000 yetim çocuğun bakımı üstleniliyor. Amacımız rakamı daha da çok artırmak. nbsp;
- Şu anda nerede oynuyorsunuz? Geçen sene Katar'da şampiyon olan takım Lekhwiya takımındaydınız, neden takım değiştirdiniz?
nbsp;Al Gharafa güzel bir teklif sundu, kabul ettim fakat aldıkları ceza sebebiyle 6 ay boyunca ligden uzaktalar ve beni 6 aylığına nbsp;Al Kharaitiyat takımına kiraladılar. 6 ay sonra da Al Gharafa ile devam edeceğiz inşallah, 2 senelik sözleşmemiz var.
nbsp;- 2 haftadır Türkiye'de kamptaydınız, Türkiye'yi sevdiniz mi?
nbsp;Avrupa'da kamp yapardık hep. Bu sene Türkiye'de kamp yaptığımız için çok mutluyum. Çünkü Türkiye'de insanlar çok iyi. Türk insanında çok özel farklı bir şey var. Çok iyi, yumuşak bir kalpleri var. Hiç yalnız bırakmıyorlar, yardıma ihtiyacı olanlara hep el uzatıyorlar. Ayrıca İstanbul'daki camileri de çok sevdim. Sanki ezan sesi hiç susmuyor. Biri bitince diğeri başlıyor. Çok güzel bir ülkeniz var. Çok seviyorum ve anneme, kızıma söz verdim onları bir sonraki tatilde inşallah Türkiye'ye getireceğim. nbsp;


nbsp;Futboldan alıyor yetimlere veriyor

Yardım elçisi Adel Lami, Abou Diaby ile birlikte Mekke'de yetimler yararına maça çıktı. nbsp;


NOT: nbsp;Adel Lami'nin yakında duyacağınız, Türkiye'yi de çok ilgilendiren, içinde Türkiye'nin de olduğu çok önemli bir projesi başlıyor. Buradan haber vermiş, merak uyandırmış olalım.

HAYALİNE KAVUŞMUŞ nbsp;
nbsp;Bu videoda Adel Lami bu Ramazan ayında bir tevafuk sonucu itikafa girdiği camide imam oluyor. Adel 10 gün itikaftayken bir gün imam olmamın hayalini kurar ve ertesi günü caminin imamı, "Ben çok hastayım, sesim çıkmıyor, lütfen sen geç bugünlük yerime der." Bu ses kaydını arkadaşları çekmiş.
http://youtu.be/avUlaiuN8q8


nbsp;
YARDIM ELÇİSİ
nbsp;Bu videoda ise Qatar Charity (Katar'ın en büyük hayır kurumlarından birisi) ile "Tek Kalp" ismindeki projede Yemen'in Sokotra Adası'nda yaptığı hayır çalışmasında çekilen belgeseli izleyebilirsiniz.

http://t.co/7XNPctDq6F



Burcu ÇETİNKAYA / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...