İş dünyasının beklentisi boşa çıktı! 'Torba' başka bahara

İş dünyasının beklentisi boşa çıktı! 'Torba' başka bahara

Ekonomi Haberleri

İş adamları, ertelenen ve vergi yapılandırmasından sözleşmeli çalışana, kadar birçok düzenlemeyi içeren Torba Yasanın ağustosta çıkarılmasını talep ediyor.

Milyonlarca kişinin beklediği Torba Yasa tamamlanmadan Meclis tatile girdi ve yasanın çıkması sonbahara kaldı. Yasanın tamamlanmadan Meclis'in tatil olması, sayıları 250 bini bulan şirketin beklentisini boşa çıkardı. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Torba Yasa görüşmeleri tamamlanmadan Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 1 Ekim'e kadar tatile girmesinin iş dünyasında 'hayal kırıklığına' sebep olduğunu söyledi. 2011 yılında çıkartılan 6111 sayılı yasa ile taksitlendirilen, ancak ödenemeyen vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılmasını istediklerini, bu yönde binlerce üyeden gelen talebi hükümete aktardıklarını ifade eden Demirtaş, "Hükümet de iş dünyasının bu talebini olumlu karşılayarak borçların 36 ay vade ile yapılandırılması için kanun hazırladı. Bu teklif Torba Yasa içerisinde yer aldı, Meclis'te de kabul edildi" dedi. Sadece İstanbul, İzmir ve Ankara'da 130 bin şirketin, iş adamının bu yasanın çıkmasını beklediğini dile getiren Demirtaş, "Herkes ödeme planlarını, borçların yeniden yapılandırılmasına göre yaptı. Ayrıca yeniden yapılandırma çıkacak diye güncel vergiler de ödenmedi. Yasanın çıkmaması, gelir eksikliği nedeniyle Hazineyi de rahatsız edecektir. Hükumetin kararını gözden geçirip sayın başbakanımızın cumhurbaşkanlığı yemin töreni sonrasında tekrar meclisi toplayarak yasayı çıkarmasını bekliyoruz" dedi.
Birçok konuda düzenlemeyi içerdiği için bu adı alan 6111 sayılı nbsp;Torba Yasa'da, Bağ-Kur primlerine taksitlendirme, vergi ceza ve asıllarına ödeme kolaylığı, taşeron işçilere ve ev hizmetinde çalışanlara tazminat hakkı, üç çocuk sahibi olan kadına borçlanma imkânı, tüp bebek için devlet desteği, tebliğ edilmemiş cezaların silinmesi, öğretmene çift sınav yerine tek sınav, bazı trafik cezalarının affı, madencilere 50 yaşında emekli olma, haftada en fazla 36 saat çalışma, 5 yıldan az çalışma süresi olanlara 14 yerine 18 gün yıllık izin gibi imkânlar bulunuyor.


HER KESİMDEN BEKLEYEN VAR
Torba Yasa, yaklaşık 150 maddeden oluşuyor. Bu maddeler arasında prim, vergi, trafik cezasının yapılandırılmasından taşeron işçiye, tazminat fonundan tüp bebek yardımı ve memurun çalışma şartlarına kadar çok sayıda düzenleme var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...