"Kocaeli'nin deprem risk haritası çıkarıldı"

"Kocaeli'nin deprem risk haritası çıkarıldı"

GÜNDEM Haberleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, açıklamalarda bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünce gerçekleştirilen modern jeolojik, jeofizik ölçüm ve yöntem uygulamalarıyla Kocaeli bölgesinin deprem risk haritalarının çıkarıldığını söyledi. Bakan Işık, 17 Ağustos 1999 günü 03.02'de 45 saniyelik depremle çok ciddi yıkım meydana geldiğini ve çok ciddi can kaybı olduğunu, o gün kıyamet yaşadıklarını anlattı. Neredeyse 3 gün devleti aradıklarını ama bulamadıklarını belirten Işık, ilk devlet yetkilisinin Kocaeli'ye ulaşmasının uzun zaman aldığını, ülkenin başbakanının deprem bölgesine bir hayli sonra gelebildiğini kaydetti. Işık, yakın zamandaki Van Depremi'nin hemen ardından başta Başbakan olmak üzere bütün devlet yetkililerinin çok kısa sürede Van'a intikal ettiğine dikkati çekerek, "Biz burada günlerce devlet yetkilisi görememiştik. Devlet yetkilisi geldi ama sadece kendisi geldi. Ne yapacağını bilmiyor, nasıl yapacağını bilmiyor, hangi imkanlarla yapacağını, hiçbir şey bilmiyordu ama Van'da ilk andan itibaren bir taraftan enkaz altında kalanların bir an önce sağ çıkarılması, yaralılara en hızlı şekilde müdahalenin yapılması, hayatını kaybedenlerin en hızlı şekilde belirlenip defnedilmesi, bütün bunlar Van'da ciddi sistematik içinde yapıldı" şeklinde konuştu. nbsp;


"Van Depremi'nde gördük ki Türkiye, depremde artık ne yapacağını biliyor" diyen Işık, "Devletin Van Depremi'nden sonra da ortaya koyduğu performans, Kocaeli Depremi'yle kıyaslanamayacak kadar iyi bir performanstı. Depremden bir yıl sonra Van'a gittiğim zaman neredeyse tüm deprem konutlarının hak sahiplerine teslim edildiğini, depremin yaralarının çok büyük oranda sarıldığını görmüştüm. Kocaeli'de depremden bir yıl sonra daha deprem konutlarının inşaatına başlanmamıştı" ifadesini kullandı.


"KOCAELİ'NİN DEPREM RİSK HARİTALARI ÇIKARILDI"


Bakan Işık, TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünün Kocaeli'de deprem zararlarının azaltılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu kapsamda Marmara bölgesinde yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğine girilmiş ve büyük bir deprem sonrası oluşabilecek hasarın tahmin edilebilmesi amacıyla sarsıntının üzerinde yerleşilen zemine bağlı dağılımı veren ivme dağılım haritaları üretilmeye başlanmıştır. Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünce gerçekleştirilen modern jeolojik, jeofizik ölçüm ve yöntem uygulamalarıyla Kocaeli bölgesinin deprem risk haritaları çıkarılmış durumda. Deprem zararlarının azaltılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik gerçekleştirilen projede, Kocaeli ilinde yer bilimsel çalışmalar yaparak büyük bir deprem öncesi hangi bölgelerin ne ölçüde sarsıntıya maruz kalacağı belirlenmiştir."


Türkiye'nin deprem kuşağında, dünyanın en riskli alanlarından birinde olduğunu, dolayısıyla değişmez gündemlerinden birinin deprem olması gerektiğini vurgulayan Işık, "Artık Türkiye'de deprem bilinci oluştu. Bu deprem bilincinin oluşması, belki de 17 Ağustos'taki depremden sonra en önemli kazanımdır. Artık hiç kimse 'demiri biraz daha az koyayım, çimentodan biraz daha kısayım' diye düşünmüyor. Bu, çok önemli bir gelişme çünkü bu anlayış hakim olmazsa Allah korusun, yarın yine benzer can kayıpları vermememiz mümkün değil. Bu açıdan Türkiye'nin en büyük kazanımı deprem bilincinin oluşmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. nbsp;


TRTHABER

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...