İhracatçı çıkışı İran'da arayacak

İhracatçı çıkışı İran'da arayacak

Ekonomi Haberleri

TİM'in koordinasyonunda 100 civarında firma eylülde Tahran'a gidiyor. Hedef; 15 milyar $'lık ticaret hacmini iş birliği anlaşmalarıyla 30 milyar $ taşımak

Özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan karışıklıklar sebebiyle sıkıntı yaşayan iş adamları, yönünü İran'a çevirdi. 21-26 Eylül tarihleri arasında ihracatçılar, İran'a çıkarma yapacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda, Ticaret Heyeti Programı hazırlandı. İş adamları başkent Tahran'ın yanı sıra, Tebriz'i de ziyaret edecek. Program kapsamında, Türk ve İranlı girişimciler arasında iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Hem pazara girmek isteyenler, hem de pazar payını artırmak isteyen firmaların geziye yoğun ilgi gösterdiği öğrenildi. Tekstil, tekstil hammaddeleri, deri, ağaç ve orman ürünleri, mobilya, otomotiv, iklimlendirme ürünleri, metal işleme, temizlik ürünleri, gıda gibi sektörlerden çok sayıda firma, ticaret heyetine katılmak istediğini bildirdi. Ayrıca inşaat malzemeleri, sıhhi tesisat, beyaz eşya, küçük ev aletleri, matbaa ve baskı malzemeleri, madencilik, lojistik, güvenlik sistemleri ve müteahhitlik firmalarından da katılım için başvurular ulaştı. 100 civarında firmanın bu organizasyona katılımı bekleniyor.
ALTERNATİF GÜZERGAH
İranlı yetkililerle yapılacak görüşmelerde, özellikle Irak'ta yaşanan problemlerin de değerlendirilmesi bekleniyor. Bu çerçevede Türk yatırımcılar, IŞİD'in kontrol altına aldığı bölgelerde mal nakliyesinde yaşadıkları sıkıntıları anlatarak, İran üzerinden, Irak'ın orta bölgelerine geçiş imkânlarını gözden geçirecek.
Türkiye ile İran arasında 2012 yılında 22 milyar doları bulan ticaret hacmi, ambargo uygulamaları ile 2013 yılında 14.5 milyar dolara kadar gerilemişti. Erdoğan ile Ruhani arasında gerçekelşen karşılıklı ziyaretlerde ticaret hacminin 2015'te 30 milyar dolara çıkartılması için yol haritası çizilmişti. Ticaret heyetinin ziyaretlerinde, bu hedefe yönelik alışveriş hacmi oluşana kadar ikili iş birliği imkânlarının değerlendirilmesi öngörülüyor.
Oğuzhan ŞAHİN ANKARA





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...