SETA Direktörü Karagöl: 'Not veren kuruluşlar piyasalarla oynuyor'

SETA Direktörü Karagöl: 'Not veren kuruluşlar piyasalarla oynuyor'

Ekonomi Haberleri

"10 Ağustos öncesinde herkes Moody's'ten açıklama bekledi. Ama gelmedi. İyi niyetlerinden şüphe etmek gerekiyor. Seçim öncesi piyasalarla oynandı."

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's'in siyasi içerikli açıklamaları piyasaları dalgalandırırken, akıllara "kâr amaçlı pozisyon mu alınıyor" soruları geldi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, bu kuruluşların algısını kırmanın zor göründüğünü söyledi. Bunlardan hesap sorulamadığına dikkat çeken Karagöl, "10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde herkes Moody's'ten açıklama bekledi. Açıklamadı. Seçim öncesi piyasalarla oynandı. İnsanlar geç saatlere kadar beklediler. İyi niyetlerinden şüphe etmek gerekiyor. Değerlendirme ve analizleri sağlıksız" dedi. Merkez Bankası'nın nisan ve mayısta faizi daha yüksek oranda düşürebileceğini değerlendiren Karagöl, kredi derecelendirme kuruluşlarının risk tespitlerinin TCMB'yi zorladığını savundu. Karagöl, "Yüksek faizler uzun vadeli yatırım ve büyük projeler için önem taşıyor. Yüksek faiz önemli maliyet kalemi, bu azaltılmalı. Yatırımcı nefes almalı. Bankalar da bundan yararlanıyor. Çünkü kredi faizi yüzde 14-15. Bunu kimse görmüyor" diye konuştu.
İLK DEFA MASADAYIZ
Enerji politikalarına da değinen Karagöl; TANAP, Kuzey Irak petrolünün taşınması gibi konularda Türkiye'nin en önemli ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Karagöl, nbsp;şöyle devam etti: "Bölgenin dezavantajlı ülkelerinden biriydik. İlk defa masadayız. Temel aktörüz. Türkiye'siz gazın taşınması olasılığı düşük. Irak'ta IŞİD kaosu devam ederken, gözler petrol ve gaz taşımacılığında Türkiye'nin üzerinde. Sadece gazın ve petrolün geçtiği transit ülke olmamalıyız. Enerji Borsası, pazarlanması, fiyatlanması ve piyasa oluşmasına da katkı sağlamalıyız. Diğer taraftan enerji konusunda başka ülkelerle iş birliği yapılması da önemli. Meksika'da petrolün litresi 1 dolar. Bizde 2 katından daha fazla. Belirli alanlarda iş birliği geliştirilebildiğinde enerji faturasının 10-20 milyar dolar azaltılması Türkiye'ye ciddi katkı sağlar." Karagöl, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında AR-GE ve tasarrufların önemli faktör olacağını da sözlerine ekledi.
Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...