Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dolar 2,17'nin üzerinde, gözler Jackson Hole'da

Dolar 2,17'nin üzerinde, gözler Jackson Hole'da

Ekonomi Haberleri

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,5 civarı yükselişte. Dolar 2,17'nin üzerinde işlem görürken, piyasaların gözü Jackson Hole toplantısında.

İç siyasi riskler, Moody's açıklaması ve Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle Cuma günü sert yükselen dolar/TL, yeni haftanın ilk gününde de yüksek seyrediyor. Bankalararası piyasada dolar 2,17 liranın üzerinde işlem görüyor. Devam eden siyasi belirsizliklerin baskısının hissedildiği TL geçen hafta diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken, Moody's'in de bu risklere işaret eden açıklaması Cuma günü piyasalarda bozulmayı hızlandırdı. ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Cuma günü Türkiye piyasalarının gelişmekte olan ülke piyasalarından olumsuz yönde ayrıştığını söyleyerek, "Dolar/TL 2,15'in altına inmekte zorlanıyor ve direnç aralığı 2,1780-2,1880 seviyelerinde" dedi.


Borsa haftaya yükselişle başladı


Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,5 civarı yükselişte.


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi XU100 haftaya önceki kapanışa göre 484,56 puanlık yükselişle 77 bin 176 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri cuma günü kapanışına göre ortalama yüzde 0,63 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 0,74, holding endeksi yüzde 0,56 yükseliş kaydetti. Analistler, veri gündeminin zayıf olması nedeniyle haftanın ilk işlem gününde iç dinamiklerin etkili olacağını belirterek, teknik olarak endeksin 76 bin seviyesinin destek konumunda olduğunu, 77 bin 500 ve 78 bin seviyelerinin ise direnç olarak izleneceğini kaydediyor.


Tüm gözler Jackson Hole'da


Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırım takvimine dair verebileceği ipuçlarını arayan piyasa 22 Ağustos'ta Jackson Hole'daki konuşmayı bekliyor.


Piyasaların gözü 21-23 Ağustos'ta düzenlenecek Jackson Hole toplantısında. Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırım takvimine dair verebileceği ipuçlarını arayan piyasa 22 Ağustos'taki konuşmayı bekliyor. nbsp;


TOPLANTI GÜNDEMİNDE İSTİHDAM PİYASALARI VAR nbsp;


ABD Merkez Bankası'nın yıllık düzenlediği ve küresel merkez bankası yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen Jackson Hole toplantısı bu yıl 21-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Toplantı gündeminde ise istihdam piyasaları var. Fed Eski Başkanı Ben Bernanke, daha önce eşi benzeri görülmemiş aylık 85 milyar dolarlık parasal genişleme programının sinyalini bundan 2 yıl önceki Jackson Hole toplantısında vermişti. Bu nedenle dünyanın gözü, kulağı Fed Başkanı Janet Yellen'ın 22 Ağustos günü TSİ 17.00'de yapacağı konuşmada. nbsp;


PİYASALAR ŞOK AÇIKLAMA BEKLEMİYOR nbsp;


Piyasalar, Yellen'ın uzmanlık alanı da olan istihdam piyasası ve faizlerle ilgili herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağını izliyor olacak. Ancak, genel kanı, bu yılki Jackson Hole toplantısında Ben Bernanke'nin geçmişte yaptığı ve havai fişek etkisi yaşatan türde bir açıklama gerçekleşmeyeceği yönünde. nbsp;


Uzmanlar bu toplantıda, şok etkisinden ziyade "aydınlanma flaşları" etkisi yaşatacak açıklamalar yapılmasını bekliyor. Adm Investor Services Başekonomisti Stephen Lewis, "Yellen'ın mesajlarının para politikasının yakınından bile geçeceğini düşünmüyorum" dedi. Lewis'e göre Yellen, Bernanke'nin Mart 2012'de yaptığı gibi, istihdam piyasalarının çeşitli göstergeleri hakkındaki görüşlerini ana hatlarıyla belirleyen bir konuşma yapacak. nbsp;


Morgan Stanley'nin Baş ABD Ekonomisti Vincent Reinhart, "Yellen'in geri püskürtmek durumunda olduğu bir piyasa fiyatlaması yok. Bu nedenle toplantının ana temasına odaklanması mümkün" dedi. nbsp;


Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius da, Yellen'ın konuşmasının daha "kavramsal" olacağını öngördü. Hatzius, ilk faiz artırımının zamanlamasına yönelik sözlü yönlendirmenin revize edilmesinin gerekmediğini söyledi.

Investec Ekonomisti Victoria Clarke, "Fed, parasal sıkılaşmaya gittikçe, 3 parasal genişleme programının ardından sistem hala rezerv içinde yüzüyorken, fon oranları üzerinde nasıl daha büyük kontrol sahibi olmayı planladığına dair ipuçları arıyoruz" dedi.

Diğer konuşmacıların ise Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Antonio Tombini ve İngiltere Merkez Başkan Yardımcısı Ben Broadbent olacağı belirtiliyor.

Fed'in ve Bank Of England'ın Çarşamba günü açıklanacak olan son para politikası toplantısının notları ise yine yeni politikaların ipuçlarını verecek nitelikte olabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...