Dolar 2,17 liranın üzerine çıktı

/ Kaynak: AA
Dolar 2,17 liranın üzerine çıktı

Ekonomi Haberleri  / AA

Bankalararası piyasada dolar/TL ilk işlem gününde 2,17 sınırında hareket ediyor.

İç siyasi riskler, Moody's açıklaması ve Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle Cuma günü sert yükselen dolar/TL, yeni haftanın ilk gününde de yüksek seyrediyor. Bankalararası piyasada dolar 2,17 liranın üzerinde işlem görüyor. Devam eden siyasi belirsizliklerin baskısının hissedildiği TL geçen hafta diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken, Moody's'in de bu risklere işaret eden açıklaması Cuma günü piyasalarda bozulmayı hızlandırdı. nbsp;
DOLAR, JACKSON HOLE HAFTASINDA YÜKSELİŞ İSTEĞİNİ KORUYOR
Geçen haftanın son işlem gününde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten gelen olumsuz açıklamalar Türk Lirası'nın değer kaybetmesine, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin devam etmesi de gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskının artmasını neden oldu. Dolar/TL cuma gününde son bir haftanın en yüksek seviyesi olan 2,1776'yı gördükten sonra haftayı 2,1672'den tamamlamıştı. Bugün güne bankalararası piyasada 2,1679 seviyesinden başlayan dolar/TL, gün içinde en yüksek 2,1732'yi gördü. Dolar/TL şu dakikalarda 2,1715 seviyesinden işlem görürken, güne 2,9050'den başlayan avro/TL yatay hareketini sürdürüyor. Analistler, perşembe günü başlayacak Jackson Hole toplantısında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları, Ukrayna'da yaşanan gerilim ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor. Yurt içi piyasalarda siyasi gelişmelerin takip edileceğini belirten analistler, dolar/TL'nin 2,15 seviyesinin üzerinde kaldıkça 2,20-2,25 aralığına doğru bir hareketin görülebileceğini öngörüyor.
"Dolar/TL'de yeni hedef 2,1880 olabilir"
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, 21-23 Ağustos'ta gerçekleşecek Jackson Hole toplantılarının Fed eski Başkanı Bernanke'nin iki yıl önceki toplantıda yaptığı açıklamaların piyasada ses getirmesi nedeniyle yakından takip edilmeye başlandığını ifade etti.
Bu yıl Fed Başkanı Yellen'in toplantıya katılarak muhtemelen cuma günü bir konuşma yapacak olmasının piyasanın ilgisini çektiğini belirten Bürümcekçi, "Şu aşamada Yellen'in Temmuz FOMC toplantısında çizilen tablodan farklı bir mesaj verme ihtimali neredeyse yok gibi. İstihdam piyasası üzerine olacak konuşmasında, muhtemelen dengeli bir yaklaşımla hem aşağı yönlü hem de yukarı yönlü risklere dikkati çekecektir. Ayrıca şu aşamada faiz artışına ilişkin zamanlama vermesini de beklemem" dedi.
Bürümcekçi, TL'nin şu anki performansında bu toplantıdan çok son dönemin siyasi gündemi, bununla ilintili olarak kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri ve TCMB para politikasına ilişkin belirsizliklerin ağır bastığına dikkati çekti.
Dolar/TL'de yönü belirleyecek en önemli gelişmenin yeni bakanlar kurulunda ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği olduğunu kaydeden Bürümcekçi, "Burada değişiklik olması durumunda TL üzerindeki baskı ciddi boyutta artabilir. Bu bağlamda, teknik olarak 2,1550 seviyesinin üzerine çıkılmış olması ve burada uzun süre kalınması yeni dalgalanma aralığının 2,1550 - 2,2500 olmasını getirebilir. İlk önemli direnç ise 2,1880 olarak görünmektedir" öngörüsünde bulundu.
- "Dolar/TL'de hafta genelinde 2,1708 - 2,1780 bandında işlem görmeye devam edebilir"
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, bu hafta Jackson Hole konferansında Fed Başkanı Yellen'ın yeni para politikası dönemindeki uygulamalarına ilişkin teorik altyapıyı oluşturmasını beklediklerini ifade etti.
2010 yılında dönemin Fed Başkanı Bernanke'nin genişlemeci para politikalarının sinyalini Jackson Hole konferansında verdiğinin anımsatan Yılmaz, bu sene de Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından Portekiz'in Sintra kentinde düzenlenen Fed'in Jakcson Hole muadili konferansta ECB Başkanı Draghi'nin, haziran ayında devreye aldıkları uygulama paketine ilişkin sinyalleri kamuoyu ile paylaştığını kaydetti.
Merkez bankacılarının, bu tip konferansları uygulamayı düşündükleri para politikalarının teorik temellerini oluşturmak için bir fırsat olarak kullandığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"Mevcut süreçte, Fed parasal genişlemenin üçüncü ayağını tamamlamak üzere. Ayda toplam 25 milyar dolar tutarında varlık alımına devam eden kurum, ekim ayında alımları durdurmak üzere. Parasal genişlemenin sona ermesi demek, yenilikçi (sıra-dışı) para politikasının görevini tamamladığı anlamına geliyor. Böylece Fed'in para politika aracı yeniden geleneksel politika faizi haline gelecektir. Bir süre daha 'sözle yönlendirme' ile faizin yüzde 0 seviyesinde korunmasını takiben bir noktada Fed, faizleri artıracaktır. Başkan Yellen'ın konuşması 'İstihdam Piyasası' üzerine. ABD istihdam piyasasında belirli bir toparlanma olmasına karşın, ciddi oranda kapasite açığı bulunmakta. Bunun anlamı da bireylerin kendi özellik ve yeteneklerine uygun işler bulmakta zorlanmaları ve daha niteliksiz işleri kabul etmeleri. Bu durum ekonomide kaynaklar doğru kullanılamadığı, verimlilik kaybına neden olduğu için potansiyel büyümeyi tehdit etmekte. Bu nedenle son projeksiyonlarda FOMC üyeleri uzun dönem faiz oranını yüzde 4'ten yüzde 3,75'e indirdiler. Bahsedilen konjonktürde Fed'in nasıl bir para politikası izleyeceği, argümanlarını hangi akademik yaklaşım ve teorilerle örtüştüreceği piyasada iki konu üzerinde etkili olacaktır. Faiz artırım zamanlamasının koşulları ve faizlerin ne kadar hızlı artırılacağı."
Piyasanın şu anda gelecek senenin ikinci yarısında faiz artırımını fiyatladığını belirten Yılmaz, Jackson Hole'daki yaklaşımın Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın tahminleriyle örtüşmesi halinde beklentinin yılın sonuna ya da 2016 birinci çeyreğine kayabileceğini öngörüyor.
Yılmaz, bu durumda risk algısı dahilinde gelişmekte olan ülke kurlarına talep gelebileceğini ve dolar/TL'nin 2,15 seviyesinin altına hareketlenebileceğini ifade ediyor.
Jackson Hole'da ortaya konan yaklaşımın mevcut piyasa fiyatlamasını pekiştirmesi durumun iç siyasi konjonktür ve jeopolitik risk algısına bağlı olarak dolar/TL'nin 2,20'ye doğru hareketlenmesinin mümkün olduğunu öngören Yılmaz, "Dolar/TL'de 2,2024'ün üst taraftaki teknik direnç özelliğini koruduğu görüşündeyiz. Ek olarak, bu seviyelerde Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını gözeterek koridorun üst bandı yüzde 12'yi daha etkin kullanabileceğini de göz önüne almak gerekiyor" dedi.
Kendi beklentilerinin Fed'in modern zaman serisi teknikleriyle çalışan ve önceki ay TCMB'nin İstanbul'daki konferansta konuşmacı olarak konuk ettiği Evans'ın yaklaşımlarını benimsemesi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bu nedenle Jackson Hole'un TL lehine olması mümkünse de iç siyasi konjonktür ve jeopolitik risk algısı nedeniyle hafta genelinde Türk Lirası'nın 2,1708 - 2,1780 bandında işlem görmeye devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...