BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Fındıkçı iç pazar için formül arıyor

Fındıkçı iç pazar için formül arıyor

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Cemal Öztürk, yıllık ortalama 60 bin ton dolayında olan iç piyasadaki fındık tüketimini, 80 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.



GİRESUN- Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Cemal Öztürk, yıllık ortalama 60 bin ton dolayında olan iç piyasadaki fındık tüketimini, 80 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini sağlayan Türkiye’nin, ürettiği ürünün ancak yüzde 10 ile 15’e yakın bölümünü tükettiğini belirten Öztürk, iç piyasada fındık tüketiminin artırılması amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi. Özdemir, “Bunun için 6 yıldır çalışmayan Entegre Fındık İşleme Tesisleri Anonim Şirketi’ni (EFİT) faaliyete geçirdik” dedi. Fındık ezmesi gözde Öztürk, 60 bin ton dolayında olan iç piyasadaki fındık tüketimini ilk etapta 80 bin tona çıkarmak amacıyla ürün çeşitlerini artırdıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Gerek mamul madde gerekse kuruyemiş olarak fındığın fiyatı diğer kuruyemişlere göre bir hayli yüksek. Bu durum da satışı olumsuz yönde etkiliyor. Ancak kuruyemiş piyasasında ve çikolata sanayinde fındığın yeri çok farklıdır. Çikolata sanayinde özellikle fındık ezmesi ürünümüz çok gözde. İlk etapta bu ürüne yönelik iç ve dış piyasadaki pazar payını artırmaya çalışacağız. Yine bununla birlikte çok beğenilen fındık ezmesi, kıyılmış fındık, nuga, nutkrem gibi ana ürünlerin üretimine ağırlık vereceğiz.” KDV oranı düşürülmeli Öztürk, iç piyasada hedeflenen fındık tüketimine ulaşılması için, yüzde 18 olan KDV oranının da düşürülmesi gerektiğini kaydederek, “Reel sektörün canlandırılması amacıyla bazı mal ve gıda maddelerinde KDV indirimine gidiliyor. İç piyasada fındık tüketimini teşvik etmek için belirli bir süre de olsa fındıkta KDV oranı yüzde 8’e indirilmelidir” diye konuştu. Fındığın insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu da vurgulayan Öztürk, “Beslenme uzmanları, genel olarak günlük beslenmede fındık ve fındık ürünlerine daha fazla yer verilmesini önermekte, özellikle çocuklar, gençler, sporcular, askerler ve işçiler için fındığın büyük enerji kaynağı olduğunu belirtmekteler” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT