Musul'un bilinmeyen tarihî gerçekleri yazıldı

Musul'un bilinmeyen tarihî gerçekleri yazıldı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Musul'da 1127 yılında kurulan Musul Atabeg Devleti ile ilgili bilinmeyen tarihî gerçekler ilk defa bütün yönleriyle ortaya çıkarıldı.

Musul'da 1127 yılında kurulan Musul Atabeg Devleti'nin bilinmeyen tarihi Yrd. Doç. Dr. Adnan Eskikurt tarafından hazırlanan "Musul Atabegliği – Zengilerin Son Devri ve Lü'lü' Ailesi" başlıklı kitapta yazıldı.
Atabeg Devleti dönemini ilk kez anlatan kitapta, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan el-Cezîre bölgesinde, Irak Selçuklu Sultanı Mahmud Han'a bağlı olarak İmâdeddîn Zengî bin Kasîmüddevle Aksungur tarafından 1127'de kurulan Musul Atabeg Devleti'yle ilgili önemli bilgilere yer veriliyor.
Musul Atabegliği Devleti'ni Ortaçağ'da hüküm süren önemli Türk hanedanlarından Zengîler'in kurduğunu belirten tarihçi-yazar Yrd. Doç. Dr. Adnan Eskikurt, o dönem ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Atabeg Devleti El-Cezîre'de İmâdeddin Zengî bin Kasîmüddevle Aksungur'un atabeg olarak tayin edildiği 1127 yılında kurulmuştur. Bölgede hakim bir güç haline gelen Zengî iktidârı, öncelikle el-Cezîre ve Suriye'yi tek bir idare altında birleştirerek Haçlılarla yaklaşık bir buçuk asır boyunca, mücadeleyi hedeflemiştir. Fakat nbsp;Eyyûbîlerin ilerleyişi ile Musul Atabeg Devleti'nin hâkimiyeti Musul ve etrafındaki bazı yörelerle sınırlı kalmıştır."
Trajik Son
Musul'da iktidârın 1233 tarihinde Lü'lü' ailesine geçmesinin ardından başgösteren Moğol istilâları bölge geneli için bir yıkım süreci olmuştur. Emîr Bedreddin Lü'lü''nün 1259 yılındaki ölümü sonrasında yerine geçen oğulları, Aynicâlût Savaşı sonrası taraf değiştirerek Mısır Memlûklu Devleti'ne yöneldiler. Bu gelişme, siyâsî ve ticârî açıdan bir merkez niteliğinde olan Musul'un 1262 yılında İlhânlılar tarafından işgal edilmesine ve bu iktidarın yıkılmasına sebep oldu. 1364–1365 yılında Celâyiroğulları, 1408-1409 yılında Akkoyunlular ve 1516 yılında da Osmanlılar'ın eline geçen atabeg devleti arazisi yani Musul, 1534-1535 tarihinde eyâlet merkezi yapıldı. Musul ve çevresi uzun süren Türk hâkimiyeti boyunca; bilim, kültür ve ticâret merkezi olarak önemini korudu. Yirminci asrın ilk çeyreğinde İngiliz işgaline uğrayıp, 1925 yılında Irak'a bırakıldı. Kültür Sanat Servisi


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...