DGS Sınavı Tercih İşlemleri Tıkla 2014 (ÖSYM DGS Tercih İşlemleri)

DGS Sınavı Tercih İşlemleri Tıkla 2014 (ÖSYM DGS Tercih İşlemleri)

EĞİTİM Haberleri

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercihleri bugün saat 14.00'da alınmaya başlandı. Tercih süreci 26 Ağustos'ta sona erecek. (ÖSYM DGS Tercih İşlemleri Tıkla Öğren)

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercihleri bugün saat 14.00'da alınmaya başlandı. Tercih süreci 26 Ağustos'ta sona erecek. (ÖSYM DGS Tercih İşlemleri Tıkla Öğren)ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, DGS ile ilgili tercih işlemleri 21-26 Ağustos'ta ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.trinternet adresinden yapılacak. Adaylar tercihlerini, T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacak. Tercih işlemleri bugün saat 14.00'te başlayacak. Tercihlerle ilgili genel bilgiler ile ilgili tablo ve koşullar tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanacak.

DGS TERCİH BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

2014 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili tercih işlemleri 21-26 Ağustos 2014 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Tercih işlemleri 21 Ağustos 2014 saat 14:00'de başlayacaktır. nbsp;Tercihlerle ilgili genel bilgiler ile ilgili tablo ve koşullar tercih süresi içinde ÖSYM'nin nbsp;internet adresinden yayımlanacaktır.

TERCİH İŞLEMLERİ NASIL OLACAK nbsp;
2014 DGS sınav sonuçlarını öğrenen adaylar, tercih işlemlerini yapabilmek için gün saymaya başladı. ÖSYM'nin resmi web adresi olan osym.gov.tr adresinden sonuçlarını öğrenen adaylar, yine aynı adres üzerinden tercih işlemleri hakkında ki duyuruları da görebilir. nbsp;Öncelikle adaylar tercih işlemlerini yapmadan önce mutlaka kılavuza göz atmalıdırlar. Kılavuzda tüm detaylar resmi bir şekilde yer almaktadır. nbsp;Tercihlerin doğru bir şekilde yapılabilmesi için ön lisans programı öğrencilerinin tablo-2 dikkatlice incelemesi gerekmektedir. Ön lisans programı öğrencisinin kendi bölümüne göre hangi lisans programlarını tercih edebileceği burada yazmaktadır. Burada yazan bölümler haricinde tercih yapmanız, tercihlerinizi geçersiz hale getirecektir. nbsp;Tablo-1 ise Dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, isimlerini, kontenjanlarını, puan türlerini ve öğretim süresini gösteren rehberdir. Tablo-1 üzerinden bölümlere dair açıklamaları ve özel koşulları iyi takip etmeniz gerekir. Şayet koşulları sağlamadığınız bir bölüm tercih ederseniz, o tercihiniz geçersiz olur. nbsp;Adaylar 30 adet tercih yazabilecekler. Bu tercihleri kendi istek sıralarına göre sıralayabilirler. Tercih listesinin tamamını doldurmak gibi bir zorunluluk yoktur. Tercih işlemleri yapıldıktan sonra Tercih süresi bitene kadar tercih işlemlerinde değişiklik yapabilirsiniz. nbsp;Geçmiş Senelerin Puanlarına Göre Tercih Yapmak Ne Kadar doğru ? nbsp;DGS ile geçiş yapılan bölümlerin her sene kontenjanları ve üniversiteleri değişmektedir. Bu nedenle puanlarda ciddi anlamda değişmeler olmaktadır. Puanlar sadece size biraz fikir verme açısından faydalıdır fakat geçen yılın taban puanları 5 ila 20 puan aralığında aşağı veya yukarı yönlü farklılıklar gösterebilir.

DGS İLE İLGİLİ BİLENMESİ GEREKENLER

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir

DGS nedir?
Dikey Geçiş Sınavı (kısaca DGS), 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta olan sınavın adıdır.


DGS puanı nedir?

Dikey Geçiş Sınavına giren adayların sınavda aldığı puandır.

DGS`ye kimler başvurabilir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

DGS testlerinde netler nasıl hesaplanıyor?

DGS puanınız DGS`de her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapmış olduğunuz net sayısı, doğru cevaplamış olduğunuz soru sayısından yanlış cevaplamış olduğunuz soru sayısının 1/4`ünün çıkarılmasıyla hesaplanır.

DGS Puanı nasıl hesaplanır?
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...