Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Piyasalar rahatladı! Dolar 2.17'ye geriledi

/ Kaynak: DHA
Piyasalar rahatladı! Dolar 2.17'ye geriledi

Ekonomi Haberleri  / DHA

FED açıklamasının ardından 2.18 liranın üzerine çıkan Dolar/TL paritesi, şok dalgasını atlattıktan sonra 2.1771 seviyesine kadar geriledi.

Dolar şok dalgasını atlattıktan sonra 2.1771 seviyesine kadar geriledi. Uzmanlar, FED tarafından gelen açıklamaların piyasalarda şok etikisi oluşturduğunu ancak yarın FED Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı açıklamaların ikinci bir şok dalgası oluşturabileceği uyarsından bulundu. Dolara paralel olarak yükselen euro da 2.9024 liraya kadar çıktı. Daha sonra 2.8895'e kadar çekilen euro, 2.8902-28914 aralığında hareket etmeye başladı. ABD ve AB para birimlerindeki tırmanışa bağlı olarak, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.54'ü geçti. ABD'de faizlerin erken yükseltileceğine ilişkin işaretler, piyasaya para akışını olumsuz etkileyebileceği öngörüsüyle, Borsa İstanbul Endeksi güne yüzde 0.22 düşüşle 78,691 puandan başladı. Ancak borsada daha sonra toparlanarak 79,074 düzeyine çıktı.


"BU DALGALANMALAR SÜRECEK"
Ekonomist Güldem Atabay, FED tutanakları üzerindeki tartışmaların devam ettiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dalgalanmalar, FED tarafından net mesaj verilene, piyasalar da, 'ne kadar sıkılaştırma, ne kadar faiz artırımı olacağı'nı anlayana kadar sürecek. Ancak, lira tarafında değer kaybı devam edecek. Dolar 2.20 - 2.25 aralığına kadar gelecek. FED tarafından net bir açıklama yapılana kadar bu sürecek. Merkez Bankası (MB) faiz artırımına gittiğinde dolar 2.35'lerden dönmüştü. FED kararları doğrultusunda MB faiz artırdığında, yine buralardan dönebilir. Seviye vermek doğru değil çünkü piyasalada bir netlik yok."


"ŞOKUN BİR KISMINI PİYASALAR GERİ VERDİ"
Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, dün FED'de gelen açıklamaların piyasalarda tamamen bir şaşkınlık oluşturabileceğine dikkat çekerek, "Tutanaklardan çıkan mesaj, piyasaların satın aldığından daha farklıydı. Bu da piyasalarda şok oluşturdu. Sadece dolar etkilenmedi, altında sert düşüşler gerçekleşti. Bu şokun bir kısmını piyasalar geri verdi" dedi. FED Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı açıklamayı hatırlatan Uskuay, şöyle devam etti: "Yellen'ın yarın yapacağı açıklama da, bugün yaşanan şokun devamını getirebilir. Jackson Hole toplantısından gelecek bir mesaj, orta ve uzun vadeyi etkileyecek bir mesaj olabileceği için bize piyasalarda hareketlilik getirebilir. Yarın gelecek mesaj MB'nin faiz kararını da etkileyecek. MB parasal sıkılaştırmaya başlanmışken, yarın Yellen'ın yapacağı açıklamalar doğrultusunda daha fazla sıkılaştırmaya gidebilir. Bizim gibi hareketlilik olan piyaslarda Yellen'ın açıklaması daha da etkili olabilir."


"JEOPOLİTİK RİSKLER HALA GÜNDEMDE"
Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, FED'in faiz artırımını öne çekebileceği sinyallerinin doları güçlendirdiğini bu nedenle altında bir gevşeme olduğunu belirterek, "Altın aşağı doğru gevşedi. Euro bölgesinde veriler de beklentilerin altında geldi. Ayrıca Çin'den gelen veriler nedeniyle dolar güçlendi ve altın gevşedi. Jeopolitik riskler hala gündemde. Bu nedenle bir ons altın tekrar 1.300 dolar seviyesine çıkabilir. Ayrıca FED'den yarın gelecek açıklamalarıda altının yönünü değiştirebilir"dedi.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...