Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Altındaki düşüşün nedeni faiz beklentileri

Altındaki düşüşün nedeni faiz beklentileri

Ekonomi Haberleri

Yatırımcılar daha yüksek faiz oranlarına kendilerini hazırladıkça altın fiyatları da cazibesini kaybediyor.

Sarı metalin ons fiyatı ABD'den gelen güçlü verilerin para politikasında sıkılaştırma olma ihtimalini daha da artırmasıyla beraber 10 Temmuz'daki ulaştıkları zirvenin yüzde 4.9 altına indi. Fed Başkanı Janet Yellen'in bugün gerçekleştireceği konuşma öncesinde açıklanan FOMC toplantı tutanaklarında faiz oranlarının artırılmasının ciddi bir şekilde tartışıldığının görülmesiyle altın fiyatları dün son bir aydan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü yaşadı.

Yatırımcıların genişlemeci Fed politikalarından dolayı yüksek enflasyon ve zayıf dolar seviyeleri oluşacağı endişelerinin ardından altın fiyatları 2011 yılında rekor seviyelere yükselmişti. Fakat enflasyonun makul seviyede seyretmesi ve ekonominin iyileşme göstermesi üzerine altın fiyatları da tekrar düşüşe geçmişti.

Fed yetkilileri şimdi ise altının fiyatını daha da fazla düşürecek bir faktör olan faiz artışını ne zaman gerçekleştirmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Altın bir gelir kaynağı oluşturmadığı gibi hazine tahvilleri ve banka mevduatı gibi faiz arttıkça getirisi de artan varlıklara karşı çok fazla rekabet gücü barındırmıyor. Ukrayna ve Ortadoğu'daki krizlerin küresel büyümeye sınırlı etkisi olduğuna dair işaretler de yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelme eğilimlerini azaltıyor.

Birçok yatırımcı en erken 2015 yılı ortasında bir faiz artışı bekliyorlar. Fakat bazı Fed yetkilileri bu takvimin Temmuz ayında gerçekleştirilecek politika toplantısında daha erkene alınmasını tavsiye ediyor.

Ağustos vadeli altının ons fiyatı 19.70 dolar düşerek 2 ayın en düşük seviyesi olan 1,273.70 doları gördü.

Wells Fargo Advisors şef uluslararası stratejisti Paul Christopher, "Altının uzun vadeli temelleri sağlam bir şekilde satış yaşanacağını gösteriyor" yorumunu yaptı.

Christopher, yatırımcıların "faizlerin yüksek olduğu ve enflasyonun ufukta görünmediği" bir geleceğe doğru ilerleyen ekonomiyle kendilerini karşı karşıya bulduklarını söylüyor. "Geçmişe baktığımızda bu altın için kötü oldu" diyen Christopher, fiyatların daha fazla düşeceği tahmininde bulunarak müşterilerine altınlarını satmalarını öneriyor.

Son dönemdeki düşüşlere rağmen altın fiyatları bu yıl yüzde 6 yukarıda seyrediyor. Ukrayna ve Irak'ta yaşanan şiddet olayları yatırımcıların bir süreliğine siyasi ve ekonomik çalkantı beklentileriyle beraber altına yönelmelerine neden oldu. ABD'den gelen ekonomik verilerin tamamı pozitif olmadığı için bazı yatırımcılar Fed'in ne zaman faiz artışına gidebileceğini de sorgular oldu.

Dün açıklanan işsizlik başvurusu, imalat ve konut göstergeleri beklentilerin hep üzerinde geldi. Analistler bunların hepsine birlikte bakıldığı zaman sağlıklı bir toparlanmaya işaret ettiğini ve altın işlemcilerinin yeniden faizlere dikkatlerini vermelerini sağlayacağını belirtti.

CME Group Inc. CME +0.29% verilerine göre Fed'in toplantı tutanaklarının açıklanmasından bir gün sonra Haziran 2015'te faiz artıracağına dair ihtimaller yüzde 46'ya yükseldi. Bu oran Salı günü yüzde 40 olarak kalmıştı. Faiz oranları yükseldiğinde elde tutmak için daha cazip hale gelen dolar da birkaç aydır euro ve yen karşısında yükseliş kaydediyor.

Bessemer Trust analisti Mohan Mandrekar, "Faiz oranlarının artmasını ve doların güçlenmesini bekliyoruz ve bu da altın için çok olumlu bir ortam oluşturmuyor" derken, yatırımcılarına değerli metallerden şimdilik uzak durmalarını söylediğini belirtiyor.

Pimco CommodityPlus Strategy Fund eş portföy yöneticisi Nicholas Johnson altının son dönemlerdeki değer kaybının sarı metali diğer güvenli liman varlıklarına göre daha ucuz yaptığını söyledi ve Ukrayna veya Ortadoğu'da işlerin çığırından çıkması durumunda yeniden güvenli liman olarak yüksek talep görebileceğini dile getirdi.

"Eğer jeopolitik endişelerde artış veya hisse piyasalarında düşüş varsa altının iyi bir performans göstermesi gerekiyor çünkü kaliteli bir varlık ve şu an gerçekten ucuz" diyen Johnson, altının 1,250 – 1,260 doların altına gerileyeceğini tahmin etmediğini belirtiyor.

Fakat diğer yatırımcılar yeniden sıçrama yapan ekonominin altın için kötü bir alamet olduğunu söylüyor. Daha sıkı para politikası tehdidinin yanı sıra ABD hisselerinde yaşanan rekor ralliye bir de enflasyonun kontrol altında olduğunu gösteren veriler eklenince altına güvenli liman olarak gerçekleşecek talep de düşüyor.

Newedge işlemcisi Thomas Capalbo, "Burada inanılan şey şu ki bir toparlanma yolunda ilerliyoruz, faiz oranları yükselecek ve altın da şu an olması gerekenden biraz daha pahalı" ifadelerini kullandı.

WSJ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...