Kurs, para, iş var çalışan yok!

Kurs, para, iş var çalışan yok!

Ekonomi Haberleri

81 il, yüzlerce ilçede meslek kursları açıldı. Sigortaları yapıldı, ceplerine de harçlıkları konuldu... Ama onların hayalinde 'masabaşı iş' vardı.

Bir meslek kursu düşünün; sevdiğiniz iş dalında sizi eğitiyor, cebinize günlük 25 TL harçlığınızı koyuyor, sigortanızı yapıyor sonrasında da staj yaptırıp işe yerleştiriyor. Üstelik 50-100 kişiye değil, 81 şehirde çeşitli ilçelerde 10 binlerce gence kapılarını açıyor. Evet böyle bir meslek kursu var ama asıl şaşırtıcı olan; masa başı iş sevdasına tutulan, emeklemeden yürümeye çalışmak isteyen gençlerin buraya yeterli ilgiyi göstermemesi. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM Beceri'10) kapsamında bu yılın ilk 7 ayında Türkiye genelinde 552 istihdam garantili kurs açıldı. Bu kurslarda 10 bin kişi mesleki eğitim gördü.
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR olarak eskilerin tabiriyle 10 bin kişinin koluna altın bilezik takıp meslek sahibi yaptık" diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ancak bazı kurslarda eğitilecek kursiyer ve işsiz bulamadıklarını belirterek şu çarpıcı ifadeleri kullanıyor: "İşsiz kardeşimize daha eğitim alırken para kazanmaya başla diyoruz. Baba evladına yapmaz bunları. İşsiz kardeşlerim önce İŞKUR'a kaydolacak, daha sonra projenin web sitesi "www.beceri10.org.tr" adresinden kendine uygun bulduğu kursa başvuracak. Firmalar tarafından yapılacak mülakatta başarılı olanlar kursa katılmaya hak kazanacak. Düşünün! İş var, kursa girecek, çalışacak adam yok. Gençlerimiz, işsizlerimiz iş beğenmiyor. Çalışmak isteyen de masa başında çalışmak istiyor. Ancak zenginleşmek için daha çok kazanmak için Türkiye'nin daha çok üretmeye ihtiyacı var. Üretmek için de sanayide çalışacak elemana ihtiyacımız var. İşsiz kardeşlerimden rica ediyorum. Lütfen iş ayrımı yapmayın. Şu genç yaşınızda enerjinizi, vaktinizi boşa harcamayın. Önce kendiniz için sonra ülkemiz için çalışın. Gelin UMEM Beceri'10 projesine başvurun."

nbsp;Kurs, para, iş var çalışan yok!
BIRAK ŞEHRİ İLÇELERE KADAR İNİLDİ...
Bu yılın ilk 7 ayında Türkiye genelinde 552 istihdam garantili kurs açıldı. Bu kurslardan yüzde 25'i gelen talepler doğrultusunda ilçelerde açıldı. Kütahya Tavşanlı'da "Kablo Montaj İşçisi", Bilecik Bozüyük'te "Aşçı Yamağı", Tokat Erbaa'da "Hazır Giyim Model Makineciliği Teknisyeni", Zonguldak Ereğli'de "İş Makineleri Tamircisi", Kırklareli Lüleburgaz'da "Bayan Terzisi" açılan kurslardan bazıları.

İŞVERENE PRİM YÜKÜ DE YOK!
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında, eleman istihdam eden işverenlerin de önemli avantajlara kavuştuğuna dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, işverenin 4.5 yıla varan sigorta priminden muaf olduğuna dikkat çekiyor. Bunun kişi başına 166 liralık bir avantaj olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti; "Üstelik 81 şehirde geçerli. Şirketinize hazır yetişmiş kalifiye eleman sağlıyoruz. Masraf yok, bürokrasi yok. Firmalarımızdan rica ediyorum. Yeni eleman alacaksınız UMEM'den alın. Yeni yatırım yapacak girişimcilerimize sesleniyorum. Yeni işe alacağınız kişileri biz yetiştirelim, siz istihdam edin. Firmaların yapması gereken tek bir şey var. Gidin üye olduğunuz oda-borsaya ne tür elemana ihtiyacınız var bildirin."

TERSİNE GÖÇÜN İLACI
İlçelerdeki mesleki eğitim talebinin artmasını çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu sayede bölgesel dengesizliklerin ve göç probleminin azaltılmasına yönelik yapısal tedbir sunmuş oluyoruz. nbsp;Bu trendi daha da artırmak için çalışıyoruz. 21'inci yüzyılda göç hala Türkiye'nin ciddi bir meselesi olarak kalmamalı. Birkaç örnek vereyim; Konya merkezin nüfusu artarken, Konya ilinin nüfusu azalıyor. Erzurum merkezin nüfusu artarken, Erzurum ilinin düşüyor. nbsp;Hep birlikte bu meseleye yerelden yola çıkarak bir çözüm yolu bulmamız gerekiyor. Bu kapsamda ilçelerden yerel mesleki eğitim talebinde artış olmasını çok önemsiyorum" dedi.

nbsp;Kurs, para, iş var çalışan yok!

GENÇLER EN ÇOK BANKACILIĞI TERCİH EDİYOR
Bu yaz en çok eleman aranan sektörlerin başında yapı-inşaat, perakendecilik, turizm ve eğitim geldi. Ancak gençlerin en çok çalışmak istediği sektör bunlardan farklı. Yenibiris.com'un yaptığı analize göre yeni mezun gençler en çok bankacılık ve finans sektörüne rağbet gösteriyor. Sektör, gençlere yönelik terfi, eğitim ve yan fayda uygulamalarıyla öne çıkıyor. Yeni mezun gençlere bankacılık-finans sektöründe en çok şu alanlarda kariyer fırsatı veriliyor: Çağrı merkezi, aktif satış, gişe, portföy yönetimi ve genel müdürlük... Bankacılıkta kariyer planlayan yeni mezunların sektöre girmesinin en yaygın yolu ise, "Management Trainee" ve "Sales Trainee" adı verilen yönetici adayı yetiştirme programları... Son yıllarda bankalar, yetenekli gençleri en çok bu yolla kuruma kazandırıyor. Zorlu aşamalardan geçerek seçilen gençler, 2-3 aylık yoğun bir eğitim sürecinden geçiriliyor. Bankaların farklı isimlerle oluşturdukları staj programları da, iş hayatına hazırlanmak isteyen gençler için iyi birer seçenek. Bu programları başarıyla bitirenler işe alınabiliyor.


Enes DEMİRAY nbsp;/ TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...