Alman istihbaratının kulakları daha 'yaşlı' çıktı

Alman istihbaratının kulakları daha 'yaşlı' çıktı

DÜNYA Haberleri

Alman istihbaratının müttefiki Türkiye'yi 2009'dan bu yana dinlediği öne sürülmüştü. Ancak, skandalın tarihi iki Almanya'nın birleşmesinden bile eski çıktı

Almanya'nın NATO müttefiki Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarının yankısı sürerken, yeni bir skandal ortaya saçıldı. İddiaya göre, Alman Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'ye dinlemesi yeni bir şey değil. nbsp;
Alman Focus dergisinin haberine göre NATO üyesi müttefiklerine yönelik karşı istihbarat "yürütmeyen" BND, Türkiye'yi 1976'dan beri dinliyordu. Haberde, izleme kararının, o dönemde Helmut Schmidt hükümetinin kesin onayıyla alındığı ifade edildi.
Şimdiki hükümet tarafından alınan Türkiye'nin devlet kurum ve kuruluşlarının izlenmesi kararının ise hükümetin oluşturduğu bir çalışma grubu tarafından verildiği, bu grubun Başbakanlık, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı temsilcilerinden oluştuğu belirtildi.
Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği yönündeki iddialar bir hafta önce Spiegel dergisinin haberiyle ortaya atılmış, bunun üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier'i arayarak "müttefik iki ülkenin birbirine yönelik istihbarat takibinin kabul edilemez" olduğunu vurgulamıştı. Konuya ilişkin Franfurter Allgemeine gazetesine bilgi veren Alman hükümet çevreleri ise dinlemeyi doğrulamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...