Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Askerlere işkence davası açıldı

/ Kaynak: DHA
Askerlere işkence davası açıldı

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Abdurrahman Demir, kendisine askerler tarafından işkence yapıldığını iddia ederek Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 1984 yılında PKK'nın yaptığı bir saldırının sorumlusu olarak gözaltına alınan Abdurrahman Demir, kendisine askerler tarafından işkence yapıldığını iddia ederek Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Savcılığın hazırladığı 14 sayfalık iddianame Hakkari 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, o dönemde Hakkari ve Çukurca'da görev yapan 4 rütbeli asker hakkında dava açıldı.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi Zap Vadisi'nde 1984 yılında PKK tarafından bir askeri araca yapılan saldırıda Çukurca Köprülü Jandarma karakolunda görevli 8 asker şehit olurken, 1 astsubay yaralandı. Saldırı sonrası Çukurca'da yapılan operasyonda aralarında 69 yaşındaki Abdurrahman Demir'in de bulunduğu 16 şüpheli gözaltına alındı. Demir ve beraberindekiler 3 ay boyunca gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Gözaltındayken askerler tarafından kendisine işkence yapıldığını, bundan dolayı ayaklarından sakatlandığını iddia eden Demir, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na 9 Mayıs 2011'de suç duyurusunda bulundu.

DAVA AÇILDI

Suç duyurusunun ardından Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı soruşturma sonrası 14 sayfalık bir iddianame hazırlayarak Hakkari 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdi. Mahkeme iddianameyi kabul ederek dönemin Çukurca İlçe Jandarma'da Bölük Komutanı R.Y., Bolu Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli Üsteğmen M.T., Bolu Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli Teğmen R.K., Çukurca Köprülü Jandarma Taburu'nda görevli Astsubay T.I. hakkında işkence suçundan dava açtı. Davanın ilk duruşması da 14 Ekim 2014'te Hakkari'de görülecek.

"DAVA AÇILMASI BİZİ MEMNUN ETTİ"

Abdurrahman Demir'in avukatı Fahri Timur, sorumlu askerler hakkında işkence davası açılmasının kendilerini memnun ettiğini belirterek, "Müvekkilim Abdurrahman Demir, 1984 yılında 3 ay gözaltına tutulmuş, ancak ne adliyede ne de jandarmada bunun kaydı yok. Demir, 3 ay boyunca gözleri kapalı bir şekilde Çukurca'da işkence ve gözaltı merkezi olarak kullanılan Yatılı Bölge Okulu'nda tutuldu. Bu süre içinde müvekkilimin ayak parmakları kangren oluyor ve kesiliyor. Bu şekilde uzun yıllar askeri darbenin korkusu altında şikayetçi olamıyor ve yasal haklarını kullanamıyor. Müvekkilim Demir, 2011 yılında bize müracaat edip mağduriyetine sebep olan dönemin askeri yetkilileri hakkında şikayetçi olacağını belirtti. Yaptığımız başvurular sonucunda, işkence suçunun Türkiye'de töleranslı bir şekilde cezasız bırakıldığı bir ortamda Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı çok önemli bir karara imza atarak dönemin sorumlu askari yetkilileri hakkında işkence davası açmıştır" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...