BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Şekerde kavga bitmek bilmiyor

Şekerde kavga bitmek bilmiyor

PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Demir, nişasta bazlı tatlandırıcıların kotasının yüzde 50 artırılmasıyla ilgili olarak, “Bu kararla çiftçi, daha da fakirleşecektir” dedi.



PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Demir, nişasta bazlı tatlandırıcıların kotasının yüzde 50 artırılmasıyla ilgili olarak, “Bu kararla çiftçi, daha da fakirleşecektir” dedi. Kota artırımı kararı alınırken pancar çiftçisinin ekonomik durumu ile Türkiye’deki şeker üretimi gerçeğinin dikkate alınmadığını iddia eden Demir, “Bir kaç tatlandırıcı firması lehine alındığı açık bir şekilde görülen bu karar düşündürücüdür. Türk çiftçisinin adeta hiçe sayıldığı bu karara gereken tepkimizi göstereceğiz” şeklinde konuştu. Konya’nın merkez Karatay Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı da, kotanın yüzde 50 artırılmasının, Türk tarımı için son derece talihsiz bir karar olduğunu savunarak, “Birkaç tatlandırıcı firması için bu kadar çiftçi feda edilemez” dedi. KONYA- Tatlandırıcılara getirilen kotaların ardından özellikle büyük meşrubat firmalarının da gli-koza yönelmesi hammadde sıkıntısı çeken şekercilerin bayram hazırlıklarını sekteye uğrattı. Konya’da kurulu Yeşiller Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, glikoza getirilen kotalar sebebiyle Türkiye’de glikoz üretiminin yıllık 200 bin tonla sınırlandırıldığını kaydetti. Glikoz üretimi kısıldı Bugün yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılmış glikoz fabrikalarının yılda toplam bir milyon ton glikoz üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Yeşil, buna karşın fabrikaların glikoz ihraç edebilecek durumdayken, sadece kapasitelerinin düşük bir bölümünü kullanarak atıl vaziyette kaldıklarını savundu. Kota getirilmesine anlam veremediklerini, glikozun bir tatlandırıcı değil, tamamlayıcı, koruyucu ve kıvam verici bir madde olduğunu ifade eden Yeşil, şunları söyledi: “Glikoz, şeker, helva ve lokum yapımında yüzde 15-40 arasında katılması gereken zorunlu bir maddedir. Meşrubat firmaları tatlandırmak için fruktoz kullanabilir, ama şekerciler glikozsuz yapamaz. Ama, kotayla birlikte glikoz üretimi kısıtlandı. Bunun üzerine büyük meşrubat firmaları da şekerde aynı kaliteyi tutturamadıkları için glikoz kullanımına yönelince glikozda sıkıntı başladı.” Konya’da canlılık yakalanamadı Geçen yıl 350 dolar olan glikozun tonunu bu yıl ancak 750 dolara satın alabildiklerini, hatta duruma göre fiyatların bin dolara kadar çıkabildiğini ifade eden Yeşil, “Bunu da geçtik, halen piyasada glikoz bulamıyoruz. Fruktoz neyse ama glikoz kesinlikle serbest bırakılmalıdır” dedi. Konya Şekerciler Odası Başkanı Ahmet Solmaz da, büyüklü-küçüklü yaklaşık 200 firmanın faaliyet gösterdiği Konya’da son yıllarda yaşanan krizler sebebiyle arzu ettikleri canlılığı yakalayamadıklarını belirterek, “Son dönemde işler biraz yoluna girmeye başlamıştı ki bu kez de karşımıza kota uygulaması sebebiyle hammadde sıkıntısı çıktı” dedi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 108953
    % 0.33
  • 3.482
    % -0.35
  • 4.1105
    % 0.01
  • 4.4532
    % -0.62
  • 144.153
    % -0.16
 
 
 
 
 
KAPAT