Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Davutoğlu, 7. profesör başbakan olacak

/ Kaynak: İHA
Davutoğlu, 7. profesör başbakan olacak

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Erdoğan tarafından AK Parti Genel Başkan adayı olarak açıklanan Bakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde '7. Profesör Başbakan' olacak

Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu 1923 yılından bugüne geçirdiği 91 yılda toplam 11 cumhurbaşkanı, 61 hükümet ve 25 başbakan değiştirdi. Bazı isimler birkaç kere seçildi, bazı isimler sadece bir dönem bu görevi yerine getirebilme fırsatı buldu.
17 YIL SONRA YENİDEN PROFESÖR BAŞBAKAN
12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Ağustos'ta yapılacak kongrede AK Parti Genel Başkan adayı olarak açıklanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 62. hükümeti kuracak ve Türkiye Cumhuriyeti'ne Başbakanlık yapacak 26. devlet adamı. Şimdiye kadar Başbakanlık yapan devlet adamları arasında eğitim durumu konusunda da ön plana çıkan Davutoğlu ayrıca, "7. Profesör Başbakan" olacak. Davutoğlu ayrıca, Necmettin Erbakan'ın ardından 17 yıl sonra hükümetin başına gelen "profesör" ünvanlı başbakan.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini toplam 6 isim profesör olarak yerine getirdi. Bu isimler sırasıyla Hasan Saka, Şemsettin Günaltay, Nihat Erim, Sadi Irmak, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan.
TEK KADIN BAŞBAKAN ÇİLLER
Cumhuriyetin ilk başbakanı Mustafa Kemal Atatürk'ten günümüze kadar geçen süre içerisinde kesintisiz olarak en fazla Başbakanlık görevinde bulunan İsmet İnönü, 17 yıl süreyle bu görevi yerine getirdi ve tek partili dönemde 10 kez hükümet kurdu. Çok partili dönemde 7 kez hükümet kuran Süleyman Demirel en fazla hükümet kuran isim oldu.
Tek partili dönem dahil bir dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru 4 yıl 5 ay 15 gün ile halen görevine devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait. Bu konuda birçok rekoru elde eden Erdoğan, çok partili dönemde kesintisiz en uzun süre Başbakanlık görevi ile çok partili dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi gibi rekorları elinde tutuyor.
Şimdiye kadar 25 başbakanın 24'ü erkek sadece 1'i kadın. Tek kadın başbakan 50, 51 ve 52. hükümetleri kuran Prof.Dr. Tansu Çiller oldu.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...