IŞİD petrolden servet kazanıyor, günlük kazancı 2 milyon dolar

IŞİD petrolden servet kazanıyor, günlük kazancı 2 milyon dolar

DÜNYA Haberleri

Irak ve Suriye'de petrol üretim merkezlerini ele geçiren terör örgütü IŞİD petrolden büyük bir servet kazanıyor.

IŞİD petrol satışından elde ettiği kazancı her geçen gün arttırıyor. Irak ve Suriye'de petrol bölgelerinde kontrolü ele geçiren IŞİD'in petrol satışından kazandığı günlük tutar 1 milyon dolardan 2 milyon dolara çıktı. IŞİD, karaborsada dünya piyasalarının yarısı fiyatında petrol satıyor. Uluslararası piyasada ham petrolün varili 102 dolar civarındayken örgüt varili 25 dolar ile 60 dolar arasında bir fiyata satıyor. IŞİD'in sattığı miktarın dünya piyasalarını etkileyecek boyutta olmadığı ifade edilse de örgütün bu paraları terör faaliyetlerini finanse etmekte kullanacağından endişe ediliyor. Brookings Doha Merkezi'nde öğretim üyesi olan Luay Al Khatteeb, IŞİD'in günlük olarak 30.000 varil civarında bir petrol satışı yaptığını, Suudi Arabistan'ın sadece bir günlük petrol üretiminin ise 9 milyon varil olduğunu söyledi. nbsp;

DEMPSEY EZBER BOZDU

Son zamanlarda IŞİD'e karşı söylemini iyice sertleştiren ve örgüte karşı mücadelesinin kapsamını genişletebileceği sinyalleri veren ABD'den bu kez tam aksi yönde bir açıklama geldi. IŞİD'in şu an daha ziyade bölgesel bir tehdit olduğunu, ABD ya da Avrupa'ya yönelik herhangi bir saldırı planlamadığını belirten ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, ancak IŞİD'den ABD toprakları ya da Avrupa için doğrudan bir tehdit haline gelmesi halinde Amerikan ordusunun da doğrudan IŞİD militanlarının üzerine gideceğini söyledi. ABD'de Barack Obama yönetimi şu ana kadar IŞİD'e yönelik askerî müdahalesini, Irak içinde düzenlediği hava operasyonlarıyla sınırladı. ABD ordusu son olarak Erbil ve Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine iki yeni hava saldırısı düzenledi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, savaş uçakları ve uzaktan kumanda edilen insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda IŞİD'e ait askerî araçların imha edildiği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...