Uzmanlar uyardı: Suriyeliler korumaya alınmalı

Uzmanlar uyardı: Suriyeliler korumaya alınmalı

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'ye sığınan 1 milyon 360 bin Suriyeli "istenmeyen" oldu. Uzmanlar ise, "sınırda koruyalım" görüşündeler.

Mart 2011'de Beşar Esad rejiminin uyguladığı katliamdan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve son günlerde adları asayiş olaylarına karışan Suriyelilere karşı ön yargı oluştu. Her gün Türkiye'nin farklı bölgerinden Suriyeliler ile bölge halkı arasında taşlı sopalı kavgaların, çatışmaların yaşandığı haberleri gelmeye başladı. Peki bu tehlikeli tırmanış nasıl engellenecek. Uzmanlara sorduk. İşte uzmanların 220 bini sınıra yakın 22 kampta barınan ve 1 milyon 140 bini ise Türkiye geneline yayılan Suriyeliler hakkındaki yorumları:
Doç. Dr. Ferhat Pirinççi: nbsp;
REHABİLİTE EDELİM
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi, "Suriyelilerin rehabilitasyon çalışmasına hız verilmeli. Çünkü bu insanlar, rehabilite oldukça toplumla bütünleşmeleri daha hızlı olacaktır" dedi.
Prof. Dr. Hasan Köni:
SINIRDA KORUMAYA ALALIM
Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Köni şunları söyledi: "Suriyeliler için Irak'taki gibi sınırın kuzeyinde korumalı bir alan oluşturulmalı. Aynı Kuzey Irak Kürt Bölgesinde yapılan gibi. Onlar da Saddam'dan kaçmışlardı. BM bir paralel belirledi ve ''33'üncü paralele kadar Saddam'ın silahlı güçleri giremez' diyerek buraya gücünü yerleştirdi. Orada Kuzey Kürt yapısı belirlendi."
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı:
KAMPIN DIŞINA ÇIKMASINLAR
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise, "Hesap hatası yapıldı. Hatanın bedeli olarak Suriyelilere karşı ön yargı oluştu. Önüne geçmek için Suriyeliler acil olarak, belli kamplar içinde korumaya alınmalı. Eğer gönderilmeyeceklerse de, bu insanlara okuma, yazma öğretilip, vatandaşlık hakkı verilmeli" dedi.
İsmail Sonsuz / Osman Çobanoğlu ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...