MB faizi sabit tuttu, dolar inişe geçti

/ Kaynak: DHA
MB faizi sabit tuttu, dolar inişe geçti

Ekonomi Haberleri  / DHA

Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutması sonrasında dolar 2,1525 ile iki haftanın en düşüğüne geriledi.

Merkez Bankası, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ilk Para Politikası Kurulu'nu gerçekleştirdi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 12'den yüzde 11,25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5'ten yüzde 10,75'e indirildi. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutuldu. Ekonomistler çoğunlukla bu ay MB'nin faizlere dokunmayacağını düşünüyordu. nbsp;

'KREDİ BÜYÜMELERİ MAKUL SEVİYEDE DEVAM EDİYOR' nbsp;


Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir. Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Öte yandan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Kurul, bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır" ifadelerine yer verildi.

Piyasaların merakla beklediği faiz kararının açıklanması sonrasında dolar düşüşe geçti. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8,25'te bırakması, faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25'e çekmesinin ardından dolar 2,16'nın altına indi. Karar öncesi 2,1640'ta olan dolar kararla birlikte 2,1525'e kadar gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL en son 15 Ağustos'ta bu seviyede işlem görmüştü. Karadan önce 2.8533 lira olan euro ise kararın ardından 2.8350'ye kadar geriledi. Euro şu sıralarada 2.84 sınırında hareket ediyor.

Merkez Bankası'nın kararı Borsa İstanbul'da büyük etki yaşatmadı. Karar öncesinde 80,736 puan seviyelerinde olan Borsa İstanbul kararın ardından yüzde 0.02 bir puan kaybıyla 80,728'e gerildi ve ardından tekrar 80,73 düzeyine çıktı. nbsp;

"TL'YE DEĞER KAZANDIRACAK BİR KARAR DEĞİL"

Kararı değerlendiren Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankasının fonlama maliyetini değiştirmek için üst koridoru genişlettiğine dikkat çekerek, "Büyüme anlamı için ve faizlerin aşağı gelmesi için pozitif bir karar. Ancak TL'ye değer kazandıracak bir gelişme değil. Kısa vadede portföy girişleri ve faizler açısında pozitif bir gelişim. Ancak uzun vadede TL'ye değer kazandıracak bir karar değil" dedi.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...