İsrail'de "ateşkes" çatlağı

/ Kaynak: AA
İsrail'de "ateşkes" çatlağı

DÜNYA Haberleri  / AA

Netanyahu hükümetinin, Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırıların sonra kalıcı ateşkes anlaşmasının ardından koalisyonda ve muhalefette oluşan çatlak büyüyor.

Netanyahu hükümetinin, Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırılarından sonra Filistinli gruplarla kalıcı ateşkes anlaşmasının ardından koalisyonda ve muhalefette oluşan çatlak büyüyor.


İsrail Radyosu'na açıklamalarda bulunan Likud Partisi üyesi ve Kültür Bakanı Limor Livnat, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze saldırıları süresince halkın teveccühünü kaybetmesine rağmen "şu anda alternatifinin olmadığını" söyledi.


Livnat, parti içinden bazı üyelerin Gazze saldırısı süreci dolayısıyla yönelttikleri eleştirilere rağmen Netanyahu hükümetinin istikrarlı olduğunu belirtti.


Bazı çevrelerin Netanyahu'nun yerine başka birinin getirilmesi çağrısı yaptığını ifade eden Livnat, "Ancak bunların hiçbiri, bilhassa bu süreçte, onun yerini almak için hazır değil" dedi.


Livnat, koalisyon hükümeti içinden bazı bakanların ateşkes sonrası Netanyahu'ya yönelttiği eleştirileri hatırlatarak, "Bakan Bennet ve diğerlerinin hükümetten çekilme gibi bir niyetleri olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.


Öte yandan Netanyahu'ya muhalif olarak bilinen Likud Partisi milletvekili Danny Danon ise "Netanyahu'nun yerine başka birini getirme niyetinde olmadıklarını ancak Likud çizgisine sokmaya çalıştıklarını" ifade etti.


Danon, ''Gazze'ye düzenlenen saldırının Hamas'ı tartışmasız bir şeklide bitirmesi gerektiğini ancak öyle olmadığını'' belirterek, Likud Partisi Merkez Kurulu'na Gazze saldırısının araştırılması çağrısında bulundu.


İsral'in Gazze'ye yönelik saldırılarını, 51 gün sonra süresiz bir ateşkes ile bitirmesinin ardından İsrail Ekonomi Bakanı ve Yahudi Evi Partisi Genel Başkanı Naftali Bennett ile İsrail Evimiz Partisi lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman başta olmak üzere İsrail koalisyon hükümetinden bazı bakanlar ve muhalifler Netanyahu'yu başarısızlıkla suçlamıştı.


Bu arada İsrail Kanal 2 televizyonunun yaptığı ankete göre, İsrail halkının yüzde 59'u Netanyahu'ya göre "Zafer" olan Gazze saldırısı için "İsrail kazanamadı" derken, sadece yüzde 29'u saldırının başarılı olduğunu düşünüyor. Kalan yüzde 12 ise görüş belirtmedi.


Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan anlaşma çerçevesinde 26 Ağustos saat 19.00'da kalıcı ateşkes kararı alınmıştı. İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi yaralanmıştı.


İsrail'den Gazzeli balıkçılara avlanma izni


İsrail yönetiminin, Filistinli gruplar ile arasındaki kalıcı ateşkes gereğince Gazze Şeridi'ndeki balıkçıların Akdeniz'de 6 mil açıklığına kadar avlanmalarına izin verdiği bildirildi.


Filistin Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in bu sabah Gazzeli balıkçıların 6 milde avlanmalarına izin verdiğini belirtti.


Temmuz ayında saldırıların başlamasından önce avlanma mesafesinin 3 mil olduğunu ifade eden Ayyaş, avlanma alanının 6 mile çıkarılmasını memnuniyetle karşıladı.


Ayyaş, Mısır'da ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde imzalanan ateşkes anlaşmasında da avlanma menzilinin 6 mile çıkarıldığını ancak İsrail donanmasının 3 aydan daha kısa bir sürede tekrar bu alanı 3 mile düşürdüğünü hatırlattı.


Yaklaşık 4 bin balıkçının bulunduğu Gazze'de, aileleriyle geçimi balıkçılığa dayanan kişilerin sayısının 50 bini geçtiğini söyleyen Ayyaş, İsrail'in saldırıları sırasında bu sektörün 6 milyon dolar zarara uğradığını belirtti.


Filistin ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması, Filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor. Buna rağmen Gazzeli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanma izni veren İsrail, bazen bu sınırı 3 mile kadar indiriyor. İsrail askerleri, bu çerçevede zaman zaman Filistinli teknelere ateş açıyor ve balıkçıları gözaltına alıyor.


Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan anlaşma çerçevesinde 26 Ağustos saat 19.00'da kalıcı ateşkes kararı alınmıştı. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kalıcı ateşkes anlaşmasının "Gazze ile İsrail arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve inşaat malzemelerinin Gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiği kaydedilmişti.


İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi yaralanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...