Başbakan Davutoğlu, ekonomideki yol haritasını açıkladı

Başbakan Davutoğlu, ekonomideki yol haritasını açıkladı

Ekonomi Haberleri

Büyüme, istihdam, fiyat istikrarı ve cari açığı düşürmek ana amaç olacak.

2018'e kadar 350 milyar dolar yatırımla dev limanlar, havaalanları yapılacak, demiryolu ve karayolu altyapısı büyütülecek, teknoloji yatırımları artacak...Türkiye'nin 62. hükümeti, ekonomi politikasını "Güçlü Ekonomi" başlığı altında açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu programda ekonomiye özel bir bölüm ayrıldı ve "Yeni Türkiye'nin Güçlü Ekonomisi" alt başlığı kullanıldı. Davutoğlu'nun açıkladığı programda, "62. Hükümet olarak biz, artık uluslararası bir başarı örneği haline gelmiş bulunan ekonomi politikalarımızı daha da geliştirerek etkili şekilde uygulamaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, dışa açık ve dünya ile entegre edilmiş bir ekonomide yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirlerin alınacağı belirtilerek, enerjide yatırımların devam edeceği, hava, deniz ve kara ulaşımının hem insan trafiği hem de ticareti kolaylaştırmak için büyütüleceği ifade edildi. Bu kapsamda 2018'e kadar 350 milyar dolarlık kamu yatırımı gerçekleştirilecek ve 2023 hedeflerine ulaşmak kolaylaşacak. İşte yeni hükümetin ekonomi hedefleri:- Ar-Ge'ye ağırlık verilecek, ihracatta yüksek teknoloji payı yüzde 4'ten yüzde 15'e çıkacak.
- İstihdam dostu büyüme anlayışı devam edecek, İşsizlik 2023'te yüzde 5'e inecek.
- Ankara-Niğde otoyol ihalesi bu yıl yapılacak. Demiryolu ile Asya Avrupa'ya bağlanacak.
- Havacılık ve uzay çalışmaları ile ilgili Türk Uzay Kurumu kurulacak.
- Üç büyük ile üç büyük liman yapılacak.
- Tarımda yapısal dönüşüm sağlanacak. Hedef 2023'te tüm tarım arazilerinin sulanması.
- Kömürle çalışan 18.5 milyar KW gücünde santral yapılacak. Konya'da dünyanın en büyük güneş enerji santrali inşa edilecek.
- Merkez Bankası, para politikasını belirlemekte bağımsız olacak.
- Doğalgazın ulaşmadığı il kalmayacak.
- Cari açıkta azalma sürecek. Milli hasılanın yüzde 6'sı seviyesinde kalması sağlanacak.
- Faizler azaldı, yatırım arttı. İmalat sanayisinde yerli payı artırılacak.
- Enflasyon ve faiz kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürülecek.
- Vergi mevzuatı sadeleştirilecek, daha anlaşılır ve daha adil olması için çalışılaak.
- Ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayine kadar başlatılan büyük projeler tamamlanacak ve yeni projelere başlanacak, yüz binlerce kişi istih­dam edilecek.

EMEKLİYE MÜJDE GELDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çalışanların emekli olduklarında oluşabilecek gelir kayıplarını en aza indirmek amacıyla tamamlayıcı emeklilik sistemi kurup yaygınlaştıracağız" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...