'Herkes, gelirine göre taksit yaptırabilecek'

'Herkes, gelirine göre taksit yaptırabilecek'

Ekonomi Haberleri

Ali Babacan, gelirle aylık taksit arasında bağ kuracak bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Geliri TL ile olan döviz ile borçlanmamalı" dedi.

Tasarrufları artırmak, borçluluğu azaltmak isteyen ekonomi yönetimi, çılgınlık halini alan 'taksitlendirmeye' yeni tedbir getirmeye hazırlanıyor. Şubat ayında kredi kartına taksitin 9, tüketici kredilerinde vadenin 36 ay ile sınırlanmasının ardından 'gelire göre taksit için çalışma yapılıyor. Söz konusu çalışmayı, 62. Hükümet'te de ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan açıkladı. Babacan, "Borçlanmanın kontrollü ve ölçülü olması için, gelirle aylık taksit arasında bağ kuracak bir çalışma başlattık. Bunun için 1 yıl kadar veri toplanacak. Gelir TL ise borç da TL ile olsun istiyoruz. Servet ve gelire orantılı borç olsun, vatandaş borçlanmada ölçülü olsun istiyoruz. Biz testi kırılmadan tedbirimizi alıyoruz. Amacımız istikrarsa önden ölçülü gitmek önemli. 'Bu sene yüzde 10 büyüyelim de önümüzdeki seneye bakarız' demiyoruz. Bizim bu adımlarımızı ABD 2005'te atsaydı küresel kriz olmazdı" dedi.
FAİZE 'MERKEZ' KARAR VERİR
Enflasyon konusunda da Babacan, gıda ürünlerinin fiyatının artmasının kuraklıkla ve don problemiyle ilgili olduğunu belirterek, "Enflasyonun yüksek çıkması MB politikaları ile alakalı değil, enflasyonun çift haneye çıkmasına yüzde 1 bile şans vermiyorum. Enflasyon bu yıl yüzde 7'nin biraz üzerinde çıkabilir. Merkez Bankası'nın temel önceliği enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ile çelişmeden büyümeyi ve istihdamı destekleyebilir. Faiz oranlarının seviyesine de karar verir" değerlendirmesi yaptı. Programa katıldığı NTV'de hükümet programı hakkında soruları da cevaplayan Babacan, "Cari açığı inkâr edemeyiz. İlk hedefimiz cari açığı düşürmek olmalı. Cari açığın önemli sebeplerinden birisi tasarruf oranımızın düşük olması. Türkiye'de tasarruf oranı yüzde 12-13 civarında. Bizim sermaye birikimine ihtiyacımız var. Cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 6 civarı bekliyoruz. Hatta daha da altına düşebilir" diye konuştu.

'2023 hedefine ulaştıracak ikinci sıçramayı yapıyoruz'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yeni Türkiye'nin 2. bir sıçramayla 2023 hedeflerine hareket ettiğini söyledi. Yeni hükümette de ekonominin koordinasyonundan sorumlu olan Babacan, bu konudaki soruya, "Siyaset süresi, sınırlı bir askerlik süresi aslında. Benim kalmam konusunda irade oluştu. Bunu reddetmek mümkün değil. Bu hükümet kurulurken Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı uygun gördüler ki göreve devam ediyorum. Şu an ekonominin koordinasyonu bana bağlı. Görev tanımlarım aynı" diye konuştu. Babacan, paranın geri dönüşü daha hızlı olduğu için inşaata kaydığını, bunun yeni yasa ile düzenlenmesi gerektiğini, sanayi üretiminin genel ekonomideki payının düşmesinin ise iyi bir işaret olmadığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...