Fitch'ten Türk şirketleri ile ilgili açıklama

/ Kaynak: AA
Fitch'ten Türk şirketleri ile ilgili açıklama

Ekonomi Haberleri  / AA

Fitch Ratings, özel şirketlerin zayıf kurumsal yönetim yapısının reytingler üzerinde baskı oluşturduğunu bildirdi.

Fitch Ratings, resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'deki özel şirketlerin reytinglerinin zayıf kurumsal yönetim, bağımsız yönetim kurullarının eksikliği ve düşük şeffaflık ve sınırlı kamuyu bilgilendirme uygulamaları nedeniyle baskılandığını belirtti. Fitch açıklamasında, "Kurumsal yönetim uygulamaları, 2012'deki Ticaret Kanunu'nun uygulanması Sermaye Piyasası Kurulu tarafından sunulan regülasyon tedbirleri yoluyla Türkiye'de istikrarlı bir şekilde gelişiyor olsa da, özellikle özel şirketler için şeffaflık ve kamuyu bilgilendirme uygulamalarının benimsenmesi halen biraz zaman alabilir" ifadesine yer verildi. Şirketlerin kurumsal standartlarını geliştirmemesinin, uluslararası yatırımcıların Türkiye'de yatırım fırsatlarıyla ilgilenmesine engel olabileceği belirtilen açıklamada, bazı şirketlerin şirket sahipliği üzerinde sıkı bir kontrole ve genel olarak şeffaflığa sahip olmadığı vurgulandı. Fitch açıklamasında, "Türk şirketleri yönetimlerini ve yönetim uygulamalarını güçlendirerek, sermaye piyasalarına olan erişimlerini artırabilir, artan borçlanma maliyetini azaltabilirler" denildi.
Açıklamada, başarılı Türk şirketlerine Arçelik (BB4/Durağan) örnek gösterilirken, şirketin risk yönetim politikası uyguladığı, operasyonları konusunda şeffaf olduğu, net bir yatırım stratejisi ortaya koyduğu, bu yüzden de uluslararası sermaye piyasalarına daha uygun oranlarla erişebildiği kaydedildi.
Fitch, özel şirketlere "bağımsız yönetim kurulu" oluşturmaları çağrısında bulunurken, aile şirketlerinin yönetim kurulunun daha şeffaf ve bağımsız çalışmasına önem göstermesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...