Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kadınlar uzun yaşıyor ama az kazanıyor

Kadınlar uzun yaşıyor ama az kazanıyor

Ekonomi Haberleri

BM Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi'ne göre kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşıyor ama daha az kazanıyor. Türkiye ise listede ortalamanın altında.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı insani gelişme endeksi dışında bu yıl ilk kez cinsiyet farklarını esas alan yeni bir ölçüm açıkladı. 148 ülkeyi kapsayan Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi'ne göre kadınlar yaşam süresinde avantajlı olsa da gelir konusunda erkeklerin önemli ölçüde gerisinde kalıyor. Endekse göre Türkiye'de kadınların yaşam beklentisi ortalama 78,7; erkeklerin ise 71,8 yıl. Ancak yaşam beklentisi uzun olsa da kadınların toplam gelirden aldığı pay erkeklerin üçte biri kadar. Endeks kişi başına düşen gelirin erkekler için 28 bin dolarken, kadınların yıllık gelirinin sadece 8 bin 8 yüz dolar olduğunu ortaya çıkardı. nbsp;


TÜRKİYE'DE KADINLARIN ÖĞRENİM SÜRESİ ÇOK DÜŞÜK nbsp;


Türkiye'deki kadınların ortalama öğrenim süresi de hem erkeklere göre hem de dünyadaki hemcinslerine göre oldukça düşük. Türkiye ile aynı kategoride olan yüksek insani gelişme ülkeleri arasında kadınların ortalama öğrenim süresi 7,5 yıl iken bu süre Türkiye'de 6,4 yıl oldu. Türkiye'de erkeklerin ortalama öğrenim süresi ise 8,7 yıl.

İnsani Gelişme Endeksi'nde 187 ülke içinde 69'uncu sırada yer alan Türkiye, bu rakamlarla kadınlar ve erkekler arasında eşit fırsatlar yaşatamadığı için Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi'nde 148 ülke içinde 118. sıraya geriliyor. İnsani gelişim endeksinde 37'nci sırada olan Slovakya ise cinsiyete dayalı gelişme endeksinde listenin zirvesinde yer alıyor.

Kadın - erkek gelişim değerlerinin en yüksek olduğu diğer ülkeler ise Arjantin ve Venezuela. Listenin en altında ise Afganistan var. Nijer ve Yemen de Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi'nde Birleşmiş Milletlere göre en başarısız ülkeler arasında yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...