Kızılay'dan ölümüne yardım

Kızılay'dan ölümüne yardım

GÜNDEM Haberleri

Genel Başkan Akar, bombaların patladığı Gazze ile IŞİD kuşatmasındaki Amirli'ye nasıl gittiklerini anlattı.

IŞİD tehdidinden kaçan Türkmen-Ezidilere ve İsrail ablukası altındaki Gazzelilere yaptıkları yardımları anlatan Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, Türk halkını Türkmen ve Gazzelilere yardıma çağırdı. Kızılay'ın 2008 yılından beri Gazze'de olduğunu hatırlatan Akar, Ramazan ayı ve İsrail'in operasyonu esnasında 6 bin 500 bin aileye gıda yardımı yaptıklarını, bu yardımların 30 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Akar, Kızılay'ın Gazze'ye hem İsrail'in Kerem Şalom kapısından hem de Mısır'ın Refah kapısından yardım göndermeye başlandığını kaydetti. İsrail operasyonunun en yoğun döneminde bile yerel personel vasıtasıyla Kızılay'ın gıda yardımı yapmaya devam ettiğini belirten Akar, "İlk olarak savaş bitmeden İsrail'in yardım kuruluşu Magen David Adom ile anlaşma yaparak Türkiye'de toplanan 20 ton ilacı ilettik. İsrail üzerinden Kerem Şalom Kapısı'ndan transferini yaptık. Şu anda 5 binden fazla yaralı olduğunu biliyoruz. Bu ilaçlar onları çok rahatlatacak" dedi.
GAZZE'YE GİDECEĞİM
Kızılay'ın şimdiye kadar Batı Şeria'daki Filistinlilere yardım ulaştırabildiğini belirten Akar, "Ateşkesten önce Mısır'ın Refah Kapısından bir tır malzemeyi geçirmeye muvaffak olduk. Yerle bir edilmiş bir Gazze var her türlü insani yardıma ihtiyaç duyan. Türkiye'nin merhamet eli olarak oturduk plan yaptık ne tür yardımlar yapacağız diye..." ifadelerini kullandı. Kızılay yönetiminin tüm üyeleriyle önceki gün Gazze'ye gittiğini ifade eden Akar, "17 Eylül'de de ben gideceğim. Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonunun koordinasyonunu sağlamış olduğu bir toplantıya katılacağım. Gazze'de ne yapabiliriz ne edebiliriz beraberce tespit edeceğiz" diye konuştu.
Refah Sınır kapısından çok daha rahat ve fazla insani yardım malzemesi götürülebileceğini belirten Akar, "Geçişlere müsaade edecekler. Bir tek Türk Kızılay'ı Refah kapısından yardım yaptı. Refah kapısından çocuk bezi yüklü bir tır vardı. O tırı da arkadaşlarımız olmadan aldılar. Sadece tırı aldılar. Şimdi arkadaşlarımız da içeri girebilecekler" dedi.
Gazze'de 2008'den beri daimi ofislerinin bulunduğunu dile getiren Akar, "Gazze'ye bombardımanın başlamasıyla hemen harekete geçtik. Temin ettiğimiz gıda kolilerini orada ihtiyacı olanlara dağıttık. Bununla ilgili ironik bir durum da yaşadık. İlaçları bizden Vefa Hastanesi istemişti ancak ilaçları gönderdiğimizde bu hastane yerle bir olmuştu. İlaçlar ilgili şahısların eline gitti ama o bir ironidir, içimizde uhde kalan bir hadisedir" diye konuştu.
nbsp;KALICI YATIRIMLAR
Akar, Gazze'deki rehabilitasyon döneminde TİKA ve AFAD'ın burada kalıcı yatırımlar yapacağını, bombalanan yıkılan konut ve işyerlerine alternatif yeni inşaatlara başlayacağını da açıkladı. Şu an Gazze'de gıda maddesi temininde zorluk çekildiğine işaret eden Akar, "Bu lojistik açığı kapatmaya çalışacağız. Arkadaşlarımız gidince bize ihtiyaç malzemeleriyle ilgili bilgi verecekler. Asıl kararımızı ben Gazze'ye gidip geldikten sonra vereceğiz" şeklinde konuştu.
YARDIM BEKLİYORUZ
Kızılay'ın kendi imkânları ile yardım yaptığına işaret eden Akar, daha fazla yardım yapabilmek için vatandaşlardan destek istedi. Kızılay'ın SMS numarası 2868'e Gazze yazıldığında yardımların Gazze'ye, Irak yazılırsa yardımların Türkmenlere ulaştırıldığının altını çizen Akar, "Irak yardımları zayıf gidiyor. Türkmenlere daha fazla yardım götürmek için destek istiyoruz" dedi.

nbsp;Kızılay'dan ölümüne yardım
nbsp;Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, arkadaşımız Buket Güven'e çalışmalarını anlattı.


SU ŞEBEKESİ İNŞA EDECEĞİZ
Şehirdeki su şebekelerinin tamamen bombalandığını ve şehrin tamamen susuz kaldığı bilgisini veren Akar, "2008'de de böyleydi. Biz Türk Kızılay'ı olarak su şebekesi inşa ettik. İki büyük su deposu yaptık. 240 bin kişinin kullanabileceği bir şebeke. Şimdi yeniden böyle bir projemiz var" dedi. Kızılay Başkanı Akar, IŞİD tehdidinden kaçan Türkmenlere ve Ezidilere de yardımların sürdüğünü kaydetti. Bu krizin ardından şimdiye kadar bölgeye 100 tır yolladıklarını ifade eden Akar, "Türkmenlere Erbil-Kerkük bölgesinde 4 bin çadırdan oluşan çadırkent kuracağız. AFAD ise Zaho'da Ezidiler için kurulacak çadırkent için çalışıyor" diye konuştu.
nbsp;Kızılay'dan ölümüne yardım
AMİRLİ'YE İLK YARDIM KIZILAY'DAN...

Irak'ın Selahattin ili Tuzhurmatu ilçesine bağlı, 84 gün boyunca bir yandan IŞİD'in kuşatması altında kalan bir yandan da açlık ve susuzlukla mücadele eden Türkmen kasabası Amirli'ye ilk yardım Türk Kızılay'ından geldi.

Buket GÜVEN / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...