Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taner Yıldız o iddiaya sert çıktı

/ Kaynak: AA
Taner Yıldız o iddiaya sert çıktı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddialarını yalanladı.

Bakan Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle TPAO Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Sohbette gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, dünya ve Türkiye'de yaşanan kuraklık hatırlatılarak, "Ülkemizde enerji arzıyla ilgili herhangi bir sorun var mı?" şeklindeki soru üzerine, "Alternatif enerji kaynaklarını kullanma zorunluluğu buradan ortaya çıkıyor. Bazen suyunuz çok olur, bazen gaz çok olur, bazen rüzgar çok fazla eser. Dünyanın her tarafında mevsimsel değişiklikler bu sonuçları doğurabiliyor. Türkiye'de 2007 yılından bu yana en düşük su seviyelerini görüyoruz" karşılığını verdi.


Bir ülkenin enerji yapısı kurgulanırken mutlaka alternatif kaynaklarla beraber birbirini ikame edecek şekilde kurgulanması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, "İlk defa Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri döneminde 41 bin megavatlık puanta ulaştık, Ağustos ayı içerisinde. Bu çok yüksek bir miktar ama bunu karşılayabilecek kurulu gücümüz de şu anda 45-46 bin megawatlarda elektrik üretebilecek kapasitemiz var. Bu hala yüzde 12'ler civarında arzımız talepten daha fazla demek. Enerji konusunda arzı ile alakalı herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır" dedi.


"KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMINI DOĞRU BULMUYORUZ"
"Enerjinin kaçak kullanılmasını doğru bulmuyoruz" diye konuşan Yıldız, "Bu konu Mardin'de gündeme geldi. Sayaç takılmasını istemeyen çiftçilerimiz var. Bunu doğru bulmuyoruz. Elektrik kullanacaksa onun parasını mutlaka ödemeli. Orada değişik, dönüm başına, trafo başına gibi modeller oluşturuldu. Bu da bir ödeme şeklidir. Bununla alakalı oradaki özel şirket görevini yapıyor. Hizmet üretiliyorsa bunun karşılığı vardır. O karşılığın mutlaka 77 milyona dağıtılan adalet açısında sağlanması lazım. Bizim enerji sektörüyle alakalı Türkiye'nin büyümesini, ilerlemesini sağlayacak bir sıkıntımız bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.


"FİYATLAMA MEKANİZMALARINI DEĞİŞTİRMEMİZ DOĞRU OLMAZ"
Enerji kaynaklarının yeniden fiyatlandırılmasına yönelik bir soru üzerine Yıldız, Hidroelektrik santrallerini (HES) özelleştirirken yağış miktarlarını değil santralleri garanti ettiklerini dile getiren Yıldız, "O yüzden fiyatlama mekanizmalarını değiştirmemiz de doğru olmaz. Özelleştirmelerde o santralle alınmıştır ve özel şirketler tarafından yürütülmektedir. Bizim oraya artı bir kaynak aktarmamız, fiyatlarını değiştirmemiz doğru olmaz. Allah'ın tasarrufunda olan bir konuyu bizim taahhüt etmemiz doğru olmaz" cevabını verdi.


"IŞİD'DEN PETROL ALDIĞIMIZ KÜLLİYEN YALANDIR"
Sayın Başbakanımızla bir görüşmeye istinaden o toplantıya arkadaşlarımı gönderdim. Sayın Asravrami görüşecekler, son gelişmeleri değerlendirecekler. Kuzey Irak petrolünün akışıyla alakalı geldiğimiz son noktada bazı rakamlar da verebilirim. Artık 10 milyon varilleri bulan bir yapıya geldik. 13'üncü tankerin yüklenmesi tamamlandı, sevkiyatı da yapıldı. Akış ise günlük 180 bin varil civarında devam ediyor. Buradaki spekülasyonlara meydan vermemek lazım. Türkiye bir hukuk devleti ve bunları hukukun sınırları içerisinde yapmak durumunda. Bizim 'Işid'den petrol aldığımıza dair iddialar olduğu söyleniyor' tarzında haberler görüyoruz. Tabii ki haberi yapanlarla alakalı bu ifade hukuki bir bağlayıcılık oluşturmuyor. Ama Işid'den petrol aldığımız külliyen yalandır. Nasıl 'İsrail'e jet yakıt ihracatı yapılıyor' iddiasından beslenemeyenlerin yeni bir yemeği olarak görülüyor ama bunu kimse yemez. Bizim aldığımız petrol Irak'ın petrolüdür. Eğer Bağdat ile Erbil o manada kendi içinde bir düzenlemeyi daha iyi yapamıyorsa müsebbibi Türkiye olmaz. Biz Irak'ın petrolünü değerlendiriyoruz" açıklamasında bulundu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...