Bakan Elvan net konuştu: "TİB'in onay yetkisi yok"

/ Kaynak: İHA
Bakan Elvan net konuştu: "TİB'in onay yetkisi yok"

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Lütfi Elvan, İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın düzenlediği Gündem Özel programına konuk oldu.

Bakan net konuştu: "TİB'in onay yetkisi yok"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bir gazetede yer alan TİB'in tapeleri onayladığı yönündeki iddialara ilişkin, "TİB'in tapeleri çıkarmak, tapeleri onaylamak gibi bir yetkisi yok. Bu yetki sadece adli kolluğa aittir" dedi.


"TÜRKİYE OLARAK SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK"
Bakan Elvan, "Dinlemeler üzerine Siber güvenlik sisteminin, Türk Telekomünikasyon sistemine entegre edilmesinden bahsediliyor. Bu dinlemeleri önlemek mümkün mü?" sorusuna, "Teknoloji geliştikçe yeni bir ürün yeni bir teknoloji çıktıkça bunlarda tabi ki dinleme açısından üstesinden gelebilmek çok kolay değil. Bunların çok değişik mekanizmaları var. Tamamıyla engelleyebilir misin? Hayır. Bunun yüzde yüz engellenmesi gibi teknolojik ilerlemenin kaydedildiği ortamda, yüzde yüz engellenmesi söz konusu değil. Telekominakosyon alanında siber güvenlik çok önemli bir konuma geldi. Bir taraftan teknoloji gelişirken diğer taraftan da bu ülkeler firmalar güvenliği artırma yönünde çaba sarf ediyorlar. Türkiye olarak siber güvenlik konusunda çok önemli adımlar attık. Biz fena değiliz, istenilen düzeyde miyiz? Hayır. Daha da ileri adımlar atmalıyız. Bazı ülkelerde siber güvenlik konusunda bizden, destek istendi. Bazı ülkeler bu konuda birlikte çalışmayı arzu ettiklerini ifade ettiler" şeklinde cevap verdi.


"DİNLEMELERİ TASVİP ETMİYORUZ"
Dinlemeleri tasvip etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Elvan, "Müttefikimiz olan ülkelerin böyle bir girişimde bulunmasını tasvip etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu NATO zirvesinde gündeme getirecek. Bu konular konuşulacak. Mobil baz istasyonu sayesinde de dinleyebilirsiniz. Bu içeriden de olabilir dışarıdan da olabilir. İnternetle ilgili şunu ifade etmek istiyorum. İnternet ortamındaki yazışmalarınız vs. bu konuda da sıkıntılarımız yaşanıyor. Tüm dünyada bu tür sıkıntılar yaşanıyor. İnternet değişim noktası dediğimiz noktaların, yurtiçi trafikte Türkiye'de olması yönünde bir çalışma başlattı arkadaşlarımız" ifadelerini kullandı.


"BİR AN EVVEL SONUÇLANMASINI ARZU EDİYORUZ"


Dinlemelerin 17-25 Aralık hadiselerinden sonra montajlanmış bir şekilde sosyal medyada paylaşılmaya başladığına dikkat çeken Elvan, "Biz o dönemde Başbakanlık Teftiş Başkanlığına bu konuda çalışma yapılmasını istedik. Tespiti özelikle geçmişe yönelik dinleme kayıtlarının tahrip edildiği ortadan kaldırıldığı görüldü. Bununla ilgili gerekli suç duyuruları savcılığa yapıldı. Kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma da devam ediyor. Yine mahkeme kararı olmaksızın yapılan dinlemeler söz konusu, yine savcılık tarafından çalışmalar yürütülüyor. Bizde bir an evvel sonuçlanmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.


"TİB'İN TAPELERİ ONAYLAMA GİBİ BİR YETKİSİ YOK"


TİB'in tapeleri onayladığı yönündeki haberler üzerine de konuşan Elvan, "TİB'in tapeleri çıkarmak, tapeleri onaylamak gibi bir yetkisi yok. Bu yetki sadece adli kolluğa aittir. Bu dinlemelerin, tapelerin çıkarılması TİB'in böyle bir sorumluluğu yok. TİB'in onayı da yok. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.


"TİB'İN MİT'E DEVRİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"


TİB'in MİT'e devredileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Bakan Elvan, "Sayın Cumhurbaşkanımız TİB'in MİT'e devri konusunda açıklamada bulundu. Bizi talimatlandırdı. Biz bir çalışma yaptık. Bakanlar Kurulumuzda tekrar değerlendirildi. Konuşuldu ve ona göre bir adım atacağız. TİB'de maalesef geçmiş dönemde sıkıntılı işler yaşandı. Tabi bunların üstüne gidildi. İşte mahkemeler gereken kararı verecektir. Bizim buradaki temel ilkemiz şu, yapılan her bir eylemin, işin mutlaka hukuk çerçevesi içerisinde yasalara uyması son derece önemli" diye konuştu.


"4-G ÇALIŞMALARI 2015 YILINDA TAMAMLANACAK"


Bakan Elvan, Türkiye'nin 4-G'ye ne zaman geçileceği yönündeki soruya ise şunları söyledi:


"Aslında biz bu yıl 4-G geçişi ile ilgili çalışmalarımızı tümüyle tamamlayalım istiyorduk. Fakat biliyorsunuz RTÜK'ün karasal ve sayısal ihalesi söz konusu oldu. İhale iptal edildi. Oradan boşalacak frekansı biz almak istiyoruz. 4-G'ye geçmek istiyoruz. Eğer onda bir gecikme olursa 4-G ile ilgili kentlerimize, illerimize, kırsal alan hariç 4-G çalışmamızı biz 2015 yılında tamamlayacağız inşallah. Hedefimiz o."


"4-5 KAT DAHA HIZLI"


4-G'nin 3-G göre özelliklerini anlatan Bakan Elvan, 4-G sisteminin EDGE'den 4-5 kat daha hızlı olduğunu düşündüğünü ifade etti. 4-G ile daha iyi hizmet sağlanacağının altını çizen Bakan Elvan, 4-G sistemi ile internetin daha da hızlı olacağını dile getirdi.


RTÜK'ün çalışmalarında herhangi bir gecikme olmaması durumunda ise Bakan Elvan, çalışmaların tamamlanarak hayata geçeceğini sözlerini ekledi.


"ÇALIŞMALAR TAMAMLANINCA 3 SAAT 15 DAKİKAYA DÜŞECEK"


Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) Eskişehir'den sonra yavaş gittiği iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Elvan, "Öncelikle bu tespitler doğru değil. Gebze'den Pendik'e kadar olan yerleşim açısından önemli bir alan. Sanayi açısından yoğun bir alan. O güzergahta sizin 250 kilometre hızla gitmeniz mümkün değil. Çevresinde yerleşim yerleri olan yerlerden geçerken hızımızı düşünüyoruz. Ama diğer yerlerde 250-260-270 kilometre hızla gidiliyor. İstasyonlarda bekleme söz konusu oluyor. Bunları da dahil ettiğimiz de aşağı yukarı 3 saat 45 dakikada istasyonlara ulaşmak mümkün. Ankara çıkış Pendik giriş toplam 3 saat 45 dakikadır. Farklı yerlerde çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar neticelenirse 3 saat 5-10 dakikaya kadar düşecek" dedi.


"2015 YILINDA ÇALIŞMALAR TAMAMLAYACAĞIZ"


Pendik ve Halkalı, Üsküdar arasındaki çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Bakan Elvan, 2015 yılı sonuyla çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Zaman zaman yüklenici firmalarla sorun yaşadıklarını vurgulayan Bakan Elvan, herhangi bir sorun ile karşılaşılmaması durumunda 2015 yılı itibariyle çalışmaların tamamlanacağını kaydetti. nbsp;YHT'ye yapılan sabotaj ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Elvan, sabotajı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin yakalanması için soruşturmanın devam ettiğine dikkat çekti. nbsp;Bakan Elvan, 2023 yılı hedeflerinin devam ettiğine vurgu yaparak, Edirne'den Kars'a Yüksek Hızlı Trenin ulaşmasını sağlayacaklarının altını çizdi.


"2023 HEDEFLERİNİ YAKALAMAK İÇİN İKİNCİ BİR ATILIM DÖNEMİNE BAŞLIYORUZ"


Hükümet Programı ile ilgili olarak açıklamalarda bulanan Elvan, kısa, orta ve uzun vadede yapılacakların ortaya koyulduğu bir program olduğunu belirterek şunları söyledi:


"190 sayfalık bir program. Bu programda ne ararsanız bulabilirsiniz. Dolayısıyla bunu 9 aylık bir program olarak görmek son derece yanlıştır. Tamamıyla 2023 vizyonu çerçevesinde biz bu programı hazırladık. İlk 9 aylık süreçte neler yapabileceğimiz bir eylem planına süratle dönüştürülecek ve ondan sonraki süreçte 2019 ve 2023 perspektifinde neler yapılacağını net olarak ortaya koyduk. Oldukça önemli bir programdır. Biz 62. hükümet olarak neler yapmak istiyoruz. Türkiye'yi nereye taşımak istiyoruz. Bunları çok kapsamlı bir şekilde ele aldık. Son 12 yılda Türkiye çok önemli kazanımlar elde etti. Bir güven ortamı ve istikrar oluştu. Bundan sonraki süreçte 2023 hedeflerini yakalamak için ikinci bir atılım dönemine başlıyoruz. Bu dönemde hangi alana bakarsanız bakın hükümetimizin merkezine insanı yerleştiriyoruz. Hangi sektörde olursa olsun önceliğimiz insan olacak. Bunu yaparken de bizim önemli değerlerimiz var. Bunları da bu güne taşıyarak, bunların bilincinde olan, mevcut değerlerimize sahip çıkan ve bu değerlerimizi gelişmelerle bütünleştiren bir anlayışı harekete geçireceğiz."


"PARALEL YAPIYA KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"


Demokratikleşmenin çok dinamik bir süreç olduğuna dikkat çeken Elvan, "Biz 2002 yılından beri demokratikleşme alanında çok önemli adımlar attık. Biz milleti devlete, devleti millete yakınlaştırdık. Devletin millet üzerinde baskı yapan bir unsur olarak kalmasının önüne geçtik. Dolayısıyla siyasetin, milletin değerlerine sahip çıkması, milletin sorunları ile bütünleşmesi, o sorunlarını çözme yolunda çaba sarf etmesi ve bunun yanında da devleti o toplum üzerinde kurmuş olduğu baskının ortadan kaldırılması konusunda gelişme katettik. Ama halen Türkiye'de vesayeti devam ettirmek isteyen kesimler var. Onlara karşı mücadelemiz devam edecek. Paralel yapı. Devlet içerisinde böyle bir yapıyı kabullenmemiz mümkün değil. İster askeri kanattan, ister sivil toplum kuruluşları kanadından, ister cemaatler kanadından gelsin, nereden gelirse gelsin bu tür vesayet anlayışına hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz. Milletimiz demiştir ki; ben sizin hükümet olmanızı istiyorum. Sizin bana bizlere hizmet etmenizi istiyorum demiştir. Biz vatandaşımızın talebi neyse onları yerine getirmek zorundayız. Elbette kendi birliğimizi, bütünlüğümüzü, toplumun birbiri ile kaynaşmasını sağlayacağız. Ama hiçbir kurum bizim uygulamakta olduğumuz politikaların önüne set çekilmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalmasını istemeyiz ve böyle bir şeye de müsaade etmeyiz" diye konuştu.


"YARGININ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLMASINI İSTİYORUZ"


Yargının bağımsız olmasını ancak tarafsız da olmasını istediklerini sözlerine ekleyen Elvan, şöyle devam etti:


"Hiçbir şekilde herhangi bir kesimin hükümete talimat vermesi ve siz şu şekilde çalışmak zorundasınız gibi bir anlayış içerisine girmesini bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Yargının elbette bağımsız olmasını istiyoruz ama bununla birlikte tarafsız olmasını da istiyoruz. Milletimizin adına hizmet veren yargının da milletimizin yaklaşımlarını dikkate alması gerekir. Biz şu 12 yıllık sürece bakacak olursak; evet temsili bir demokrasimiz var. Buradan katılımcı bir demokrasiye geçiş sürecini de yaşıyoruz. Herhangi bir karar alırken mutlaka sivil toplum kuruluşları ve taraflarla oturup onların düşüncelerini alıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bunu daha da çok yoğunlaştıracağız. Ötekileştirici ve dışlayıcı bir anlayışa izin vermeyeceğiz. Biz 77 milyon insanı kucaklamak istiyoruz ve kucaklıyoruz. Her bir vatandaşımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, bakanlıklarımızın, ilgili diğer kurumlarımızın 2023 yılı vizyonuna odaklanmasını istiyoruz. Bu hedefi aksatacak herhangi bir problemle karşılaşacak olursak bu engellerin birlikte aşılmasını arzu ediyoruz. Yargının yasalar neyse o çerçevede hareket etmesi gerekiyor. Hükümetin işi olan uygulamaya dönük işlerde yerindelik denetiminin yargı tarafından yapılmaması gerekiyor. Bunların aşılması gerekiyor. Usulsüzlük yapılmış ise elbette o usulsüzlüğün üzerine hep birlikte gideceğiz. Ama burada hükümetin icraatlarına yönelik bir takım engelleme girişimlerini bizim kabul etmemiz mümkün değil."


"VATANDAŞIN YÜZDE 79'U ASAYİŞTEN MEMNUN"


Yerel yönetimler ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Elvan, kamu yönetimindeki temel prensiplerinin vatandaşın hayatını kolaylaştırmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Bu çerçevede biz sürekli memnuniyet araştırması yapıyoruz. Şuanda vatandaşımızın yüzde 79'u asayiş konusunda memnun. Bu son derece önemlidir. Merkezi yönetimle ilgili olarak, merkezi yönetimin özellikle strateji geliştirme, denetleme ve izleme gibi mekanizmalarını güçlü bir şekilde sürdürmesini istiyoruz. Ama bunun yanında diğer görevlerinin yetkilerini yerel yönetimler tarafından yerel yönetimler tarafından yerine getirilmesini arzu ediyoruz. Polisin ve jandarmanın yerele devri gibi bir şey söz konusu değil. Özellikle hizmet konusunda vatandaşa en yakın nokta neresi ise en yakın yerden hizmetin sunulması son derece önemli. Bu aslında üniter yapımızı zayıflatıcı değil, güçlendirici bir yapı olacak. Yerel yönetimimizin özellikle finansman yapısını güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Diğer taraftan da beşeri sermaye dediğimiz insan kaynaklarının yerelde güçlendirilmesi yönünde ciddi adımlar atacağız. Şuanda bizim yerelde en temel problemlerimizden bir tanesinin nitelikli iş gücünün olmamasıdır."


BÖLÜNMÜŞ YOL


'Karayollarındaki çalışmalar durdu mu? Yeni bölünmüş yol yapmıyor musunuz?' sorusuna Bakan Elvan, "Bölünmüş yollarımız çok yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Kesinlikle bu algı operasyonu, bu kim nasıl şekilde yapıyor onu da bilemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu yıl karayolu yatırımlarında rekor kırıyoruz. En yüksek harcamayı bu yıl gerçekleştiriyoruz. Özellikle Karadeniz, Sinop, Bartın Kastamonu coğrafyası zor. Yeri geliyor sadece 30 kilometre mesafe için 1 milyar para harcıyorsunuz. Tabi ki biz yatırımlarımıza güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Bölünmüş yollarımız devam ediyor. 17 bin 350 kilometreye ulaştık. Bizim hedefimiz 6 bin 7 bin kilometre daha bölünmüş yol yapmak. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Bölünmüş yollarda hiçbir aksama söz konusu değil. Tüm Türkiye genelinde 2 bin 200 şantiyemiz var. 3 şantiye hariç tüm şantiyelerimiz açık ve çalışır. 3 şantiyedeki durum terör nedeniyle kapalı" diye konuştu.


Bölünmüş yolların dışında otoyol yapımına da ağırlık verileceğini kaydeden Bakan Elvan, "Ayrı bir proje önümüzdeki dönem de özellikle yap, işlet, devret modeli çerçevesinde otoyollarımıza ağırlık vereceğiz. Bu yıl, tüm hazırlıklarımız aşağı yukarı bitirdik. Ankara-Niğde otoyolunun ihalesine çıkmayı arzu ediyoruz. İstanbul trafik yoğunluğu açısından, İstanbul'u rahatlatacağız. Vatandaşlarımız rahat olsunlar" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...