NATO, Rusya'yı kınadı ve uyardı!

/ Kaynak: AA
NATO, Rusya'yı kınadı ve uyardı!

DÜNYA Haberleri  / AA

NATO, Doğu Ukrayna'nın kasıtlı şekilde istikrarsızlaştırılmasının sürmesini güçlü şekilde kınayarak Rusya'dan tavrını değiştirmesini istedi.

NATO, Kırım'ın yasa dışı ve gayrimeşru olarak Rus topraklarına katılmasını ve uluslararası hukuka aykırı olarak Doğu Ukrayna'nın kasıtlı şekilde istikrarsızlaştırılmasının sürmesini güçlü şekilde kınayarak Rusya'dan tavrını değiştirmesini istedi.Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun da katıldığı NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde, Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının Rusya tarafından ihlal edilme durumunun sürdüğü belirtildi.
NATO, Rusya'nın, insani yardım da dahil olmak üzere herhangi bir bahaneyle tek taraflı ve yıkıcı her eylemini uluslararası hukukun bariz ihlali olarak değerlendireceğini duyurdu.
Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne uluslararası alanda tanınan sınırları içinde destek veren NATO, ilhak kararını geri çevirmesini istediği Rusya'dan, Doğu Ukrayna'daki militanlara desteği kesmesini, birliklerini çekmesini ve Ukrayna sınırı boyunca ve ötesindeki askeri faaliyetlerine son vermesini, Kırım Tatarlarının da arasında bulunduğu yerel halkın haklarına saygı göstermesini ve Ukrayna'ya yönelik yeni saldırgan eylemlerden kaçınmasını talep etti.
Belgede, Rusya'nın Cenevre ve Berlin'de verdiği taahhütlere rağmen Ukrayna içinde askeri operasyonlar yürüttüğü bildirilerek bu ülkeye tavrını değiştirme ve Ukrayna makamlarıyla anlamlı bir diyaloğa girmenin de aralarında bulunduğu krizi dindirme amaçlı aktif adımlar atma çağrısı yapıldı.
NATO-Ukrayna Komisyonu'nda stratejik danışmaların hızlandırıldığının vurgulandığı bildiride, işbirliğinin çerçevesinin daha da güçlendirileceğinin altı çizildi.
Daha önceki NATO zirvelerinde dile getirildiği gibi bağımsız, egemen ve istikrarlı, demokrasiye ve hukuk devletine sıkı şekilde bağlı Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için kilit öneme sahip olduğu vurgusu da sonuç bildirisinde yer aldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...