Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

NATO Zirvesi'nde flaş karar!

/ Kaynak: AA
NATO Zirvesi'nde flaş karar!

GÜNDEM Haberleri  / AA

NATO, kriz riski ve tehditle karşı karşıya olan üye ülkelere 48 saat içinde gönderilebilecek "öncü güç" oluşturulması konusunda anlaştı.

NATO, kriz riski ve tehditle karşı karşıya olan üye ülkelere 48 saat içinde kaydırılabilecek ve Ukrayna'dakine benzer krizlerde caydırıcı rol oynayacak bir "öncü güç" oluşturulması konusunda anlaştı.


Resmi adı "Çok Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü" olan "öncü güç", Rusya'nın Ukrayna'daki politikaları nedeniyle oluşturulmasına karar verilen ancak gelinen aşamada nereden gelirse gelsin her türlü tehdide karşı caydırıcı rol oynamak ve tehdit algısının yükseldiği üye ülkeleri rahatlatmak amacıyla tasarlandı.


Öncü gücün en büyük özelliklerini, unsurlarının farklı ülkelerde konuşlanacak, rotasyon sistemine göre görev alacak ve uluslararası askeri operasyonlar için çok kısa olarak değerlendirilebilecek olan 2 günlük bir süre içinde ilgili ülkeye gönderilebilecek olması oluşturuyor.


Kara unsurlarından oluşacak ve binlerce asker içerecek olan öncü güç, gerekmesi halinde deniz ve hava unsurlarının yanı sıra özel güçler tarafından da desteklenecek.


Öncü güç için öngörülen kesin bir asker sayısı söz konusu değil. Gücün boyutunun yaşanan krizin ve alınması gereken önlemin kapsamına göre değişmesi öngörülüyor.


Öncü güç için öngörülen görev alanı ise şu aşamada " NATO topraklarıyla" sınırlı olacak.NATO kaynakları, "ileride gerekli görülmesi ve farklı bir siyasi karar alınması halinde görev alanının genişletilebileceğini" belirtiyor.


İlgili karargahların nerede oluşturulacağı konusunda ise henüz nihai karar verilmedi. Karargahların yeri için Baltık ülkeleri, Polonya ve Romanya'nın şansı yüksek gözüküyor.


Mukabele gücünden farklı


NATO'nun oluşturma kararı aldığı öncü güç, halen faaliyette olan NATO Mukabele Gücü'nden (NRF) farklı. NRF, çok uluslu bir yapıya sahip ve bünyesinde kara, hava, deniz unsurları ile özel operasyon birimlerini barındırıyor. NRF'in görev alanı öncü gücün aksine NATO ülkeleriyle sınırlı değil. NRF dünyanın her yerinde ortak savunma ya da kriz yönetimi amacıyla görev alabiliyor.


Rasmussen: Mesaj açık


Bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, alınan kararla gönderilen mesajın açık olduğunu belirterek, "NATO, tüm müttefiklerini her daim korur" dedi.


Olası saldırganlara net bir mesajın söz konusu olduğunu kaydeden Rasmussen, "Bir müttefiğe saldırmayı düşünseniz bile tüm İttifak'la karşı karşıya kalırsınız" ifadelerini kullandı.


Bugün alınan kararların Rusya'ya önemli mesajlar gönderdiğini ifade eden Rasmussen, "Müttefiklerimizi korunması ve savunması için atılması gereken adımları attığımız ve kararlı olduğumuzu ortaya koyduk" dedi.


Rasmussen, özellikle doğuda artan bir NATO varlığı görüleceğini belirtti.

NATO'nun IŞİD'e karşı askeri harekat kararı yok

Rasmussen, zirvede NATO'nun Irak'ta IŞİD'e karşı doğrudan askeri harekata dahil olması konusunu görüşmediklerini ifade ederek, "Bu konuda bir talep almadık" dedi.
nbsp;
Cumhurbaşkanı Erdoğan Obama ile bir arada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galler'deki NATO zirvesinde devlet ve hükümet başkanları onuruna verilen akşam yemeğinde Obama ile yan yana oturdu.
nbsp; nbsp;
Kent merkezinde bulunan Ortaçağ'dan kalma tarihi Cardiff Kalesi'nde düzenlenen yemek, basına kapalı gerçekleşti. Liderleri, yemeğe gelişlerinde, İngiltere Başbakan David Cameron ve Galler bölgesel hükümetinin Başbakanı Carwyn Jones karşıladı. Yemeğin verildiği kale ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bölge günün erken saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı.
NATO Zirvesi'nde flaş karar!

Liderler, aile fotoğrafının ardından yemeğe geçti. Birçok uzmanca Soğuk Savaş'tan bu yana en önemli zirve olarak tanımlanan toplantılar kapsamındaki akşam yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yan yana oturdu. Yemekte Obama'nın diğer yanında ise İngiltere Başbakanı Cameron oturdu.

Bir sonraki zirve Varşova'da yapılacak


Galler'deki Newport şehrinde düzenlenen NATO Zirvesi'nde bir araya gelen NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, bir sonraki zirvenin 2016'da Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılmasına karar verdi. Karar, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski tarafından açıklandı.

NATO tarihinin devlet ve hükümet başkanları seviyesindeki 28. toplantısı olacak Varşova Zirvesi, daha önce Sovyetler Birliği üyesi olan bir ülkede yapılan 4. zirve olma özelliğini taşıyacak.

NATO, 2008'de Romanya'da, 2006'da Letonya'da, 2002'de ise Çek Cumhuriyeti'nde zirve düzenlemişti.

Türkiye'de düzenlenen tek NATO Zirvesi ise 2004'te İstanbul'da yapıldı.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...