Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

IŞİD'e karşı on ülkeli koalisyon

IŞİD'e karşı on ülkeli koalisyon

DÜNYA Haberleri

IŞİD terörünü bitirmeye kararlı olan ABD, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı koalisyon gücünün kurulması için ilk somut adımı attı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörü, ABD ile İran'ı yakınlaştırdı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün IŞİD'e karşı koalisyon kurulması için 9 ülkeye çağrıda bulundu. İran dinî lideri Hamaney de üst düzey askeri yetkililerine, IŞİD terörüne yapılacak mücadelede ABD ile görüşülmesi için talimat verdi. nbsp;
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile John Kerry; Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, İtalya, Polonya ve Danimarka dışişleri bakanları ve savunma bakanlarıyla toplantı yaptı. IŞİD'e karşı koalisyon kurulmasını ve örgüte karşı mücadele edilmesi gerektiğini açıklayan Kerry, "Irak ordusunun ve diğerlerinin bölgede güçlenmesini sağlamak için IŞİD'i engellemeliyiz. Irak güvenlik güçleri ve bölgedeki diğer silahlı unsurlar desteklenmeli. Ancak buradaki kırmızı çizgimiz şudur; askerlerimiz karaya inmemeli" diye konuştu. Kerry, bu ayın sonlarında düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının IŞİD'le mücadele planı yapmak için uygun olacağını belirtti. ABD Başkanı Obama da NATO zirvesinin yapıldığı Galler'de IŞİD'e karşı mücadele içine müttefik ülkelerden destek istedi.
İRAN, ABD İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK
Kerry'nin açıklamasının ardından İran'ın dinî lideri Hamaney, ordu komutanına ABD, Irak ve Kürt güçleriyle askerî işbirliği yapılması için yetki verdi. Hamaney, Devrim Muhafızları'nın sınır ötesi operasyonlardan sorumlu kolu olan Kudüs güçlerinin komutanı Kasım Süleymani'ye, "IŞİD'e karşı savaşan güçlerle işbirliği yap" talimatı verdi. General Süleymani'nin geçtiğimiz aylarda Iraklı Şii milislerle birlikte Bağdat'ın savunması için aktif olarak çalıştığı biliniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...