BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Baklavaya Japon ilgisi

Baklavaya Japon ilgisi

Ramazanda iftar sofralarında tercih edilen en gözde tatlı yine baklava oldu. Osmanlı döneminde her yıl Ramazan ayının 15’inde padişahların ‘Hırka-i Şerif’ ziyaretlerinden sonra yeniçeri ve kapıkulu ocaklarına saray mutfağından tören ile baklava gönderilmesi adeti vardı.



İSTANBUL- Ramazanda iftar sofralarında tercih edilen en gözde tatlı yine baklava oldu. Osmanlı döneminde her yıl Ramazan ayının 15’inde padişahların ‘Hırka-i Şerif’ ziyaretlerinden sonra yeniçeri ve kapıkulu ocaklarına saray mutfağından tören ile baklava gönderilmesi adeti vardı. Baklavaların yollarda taşınması için düzenlenen törenlere ‘baklava alayı’ adı verilirdi. Zaferden sonra kapıkulu askerlerine baklava ikram edilirdi. Baklava Alayı geleneği günümüze kadar gelemedi ama baklavanın ünü Uzakdoğu’ya kadar ulaştı. ABD ve Yunanistan başta olmak üzere Almanya, İsveç, Pakistan, Bahreyn, Kanada’nın da aralarında bulunduğu ülkelere yıllık 30 tondan fazla ihracat yaptıklarını anlatan Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, Karaköy Güllüoğlu olarak Anadolu ve yurtdışında şube açmayı düşünmediklerini kaydetti. Güllü, kaliteli mal üreten bir firmanın mutlaka karşılığını alacağını söyleyen Güllü, “Kazan büyüdükçe lezzet küçülür, onun için şubeleşmeye gitmiyoruz” dedi. Dubai, Kanada, Londra, Atina ve Japonya’dan bile şube açmaları için teklif geldiğini belirten Güllü, “Her şey kâr etmek değildir. Baklavacılık bir sanattır, emek ister. Bizi teklifler değil, kalite ilgilendirir” diye konuştu.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 104123
    % 0.12
  • 3.4906
    % -0.5
  • 4.1771
    % -0.29
  • 4.7234
    % -0.71
  • 145.551
    % 0.08
 
 
 
 
 
KAPAT