Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında asansör faciası: 10 ölü

/ Kaynak: AA
Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında asansör faciası: 10 ölü

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

İstanbul'da Ali Sami Yen stadının bulunduğu arazide inşaatı devam rezidansın asansörü zemine düştü. 10 işçi yaşamını yitirdi, 8 kişi gözaltına alındı.

Mecidiyeköy'de bulunan Ali Sami Yen stadının bulunduğu arazide inşaatı devam eden 36 katlı binanın asansörü 32.kattan zemine çakıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şişli'deki inşaatın asansörünün zemine düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Asansörde hayatını kaybedenlerin hastaneye götürüldüğünü açıklayan Vali Mutlu, "Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağolsun" dedi.


Öncesinde olay yerinde açıklama yapan Vali Mutlu, ihmal ve mağduriyet varsa bunları tespit edip, sorumlularla ilgili her türlü işlemin yapılacağını ifade ederek şunları ifade etmişti:


"Olay mahallinde asansörün boşluğa düştüğü yerde de bizzat müşahade ettim ve bilgi aldım ve gördüm. Maalesef görünen hayatını kaybetmiş 3 kardeşimiz daha var. Dolayısıyla şu andaki sayımız; maalesef 10 olarak gözüküyor ama bu sayının artıp artmayacağı konusunda da net birşey söyleyemiyorum. Çünkü asansörün boşluktan düşmesiyle birlikte asansör boşluğuna inmiş ve o alanda yapılan bir çalışma. Çalışma bitirilebilmiş değil.


Dolayısıyla yük ve işçilerin bir arada bulunduğu bir yerde, itfaiye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. O nedenle, kesin rakamı şu anda verme imkanım yok ama asansörün içinden çıkarılan 7 kardeşimizle birlikte, şu anda çıkartılma çalışması süren 3 kardeşimiz itibarıyla 10 işçi şehidimiz var. Mekanları cennet olsun. Ailelerine sabırlar diliyorum. Çok büyük bir kayıp. Tabi olay yerinde yaralı söz konusu değil. Bu olay yerinden yaralı çıkmaz. Çıkarttığımız her kayıp maalesef hayatını kaybetmiş olarak çıkacaktır."


Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Olayın meydana geldiği inşaatın önünde toplanan bir grup, duruma tepki göstererek, slogan attı. Gruptan inşaata girmeye çalışan bazı kişiler, çevik kuvvet ekiplerince engellendi. Bu sırada gruptaki bazı kişiler, polise pet şişe attı.


8 KİŞİ GÖZALTINDA
Mutlu, olaya ilişkin adli tahkikatın hemen başlatıldığını vurgulayarak, "Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi var şu anda. İşyerinde başta iş güvenliğinden sorumlu olan kişiler olmak üzere, şantiyede bu işin sorumlusu pozisyonunda olan, değerlendirilen adli makamlarımızca belirlenmiş 8 kişi gözaltında. Adli tahkikat hemen başlatıldı. Adli makamlar uygun görürlerse bu gözaltı miktarı artabilir" ifadelerini kullandı.


HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ
Ölen işçilerin isimlerinin Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi olduğu öğrenildi.



nbsp;Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında asansör faciası: 10 ölü
nbsp;Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında asansör faciası: 10 ölü

Bakan Çelik: Nerede ihmal kusur varsa üzerine gidilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Şişli'deki asansör kazasına ilişkin nbsp;"Tüm yönleriyle olay açık bir şekilde ortaya çıkarılacak. İhmal, kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek" dedi. nbsp;

"Gerek işverenlerin gerekse tüm yetkililerin gerekli sorumluluk çerçevesinde hareket etmeleri konusunda tüm ikazlara rağmen maalesef dün akşam böyle bir feci ve hepimizi üzüntüye boğan bir tabloyla karşı karşıya kaldık" diyen Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Olayın neden, nasıl olduğu konusunda bizlere, şu anda yaptığımız değerlendirmede eldeki bilgi, bir yük asansörünün malzeme taşıyan ve katlarda genellikle ağırlıklı olarak kartonpiyer ve benzeri işler yapan işçilerimizin malzeme taşırlarken, malzemeyle birlikte çıkarlarken, asansörün raylı sistemden çıkması neticesinde malzemelerle beraber asansör boşluğuna düşmelerinden meydana gelen son derece üzüntü verici bir tablo. Bunun ötesinde bunun nereden kaynaklandığı, sebeplerinin ne olduğu, bu arızanın neden kaynaklandığı konusunda ise tabiki gerek idari gerekse adli soruşturmalar devam ediyor. Teknik düzeyde bakanlığımıza bağlı müfettişler olayı duyulur duyulmaz, iletilir iletilmez ilk andan itibaren herkes görevinin başında ve bu olayın nereden kaynaklandığı konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar. Kısa süre içerisinde, bu yük asansöründe meydana gelen arızanın nedeninin ortaya çıkacağının inancı içerisindeyim."
Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında asansör faciası: 10 ölü
Basın mensuplarının "Bu süre içinde inşaat devam edecek mi, durdurma gibi bir durum söz konusu mu?" sorusuna ise Çelik, "Bu olaydan sonra tabii devam etmesi söz konusu değil. Tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tabiki ona göre değerlendirilip yeni kararlar alınacaktır" yanıtını verdi.

Kazanın yaşandığı inşaatın girişinde çevik kuvvet polisleri barikat kurarak bekliyor. Öte yandan olay yerinde kazayı protesto etmek isteyen ölen işçilerin arkadaşlarıyla polis arasında yaşanan arbedenin ardından olay yerine 3 TOMA gelerek önlem aldı.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Bu arada Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Şişli'de asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta tüm faaliyetlerin durdurulduğunu bildirdi.


Torunlar GYO'dan "Acımız Büyük" başlığıyla yapılan açıklamada, eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam eden inşaattaki kazanın nedenine ilişkin ayrıntıların henüz bilinmediği aktarıldı.


Kazayla ilgili adli soruşturmanın derhal başlatıldığı ve soruşturmanın yakından takip edileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı, hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra, tekrar faaliyete geçilecektir."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...