6 milyon Türk, dünyanın 'ticaretine' el koyacak

6 milyon Türk, dünyanın 'ticaretine' el koyacak

Ekonomi Haberleri

Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk'ü bir araya toplamak için "dünya şehir ağı" kuruluyor.

Dünyanın birçok ülkesinde etkinliği artan Türk diasporası güçlendirilecek, Türkiye'nin gücü artırılacak. Bu hedef için Türkler dünyanın birçok şehrinde ağ kuracak ve etkinlik artırılacak. Yeni sistem, 'Dünya Şehir Ağı' adı altında planlandı. Bu kapsamda DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi, dünyanın 200 şehrinde örgütlendi. 600'e yakın iş adamıyla Almanya'nın Köln şehrinde buluşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hedefimiz, Cumhuriyetin yüzüncü yılında Çin ve Yahudi diasporalarının etkinliğine ulaşıp, dünyanın en etkin 3 diasporasından birisi olmak. En kalabalık olmayacağız ama en etkinlerinden birisi olmayı hedef olarak belirledik. Bu kurumsal yapı ile Türkiye'nin hayallerini hedef, hedeflerini gerçek yapma yürüyüşüne katkı sağlayacağız'' dedi.

Avustralya'dan sonra Avrupa ve Balkanlarda şehir örgütlenmelerini tamamlayan DTİK, 600'e yakın iş adamıyla yeni stratejilerini belirledi. Toplantıda 25 ülkeden 120 şehir temsilcisine sertifikaları verildi. Hisarcıklıoğlu, "2023 yılı ulusal hedeflerimiz, Türk girişimcisinin cesareti, tecrübesi, bilgisi ile gerçekleşecek. Bu hedeflere dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağız. Çin diasporası Çin'i dünyanın üretim üssü haline getirdi. Hindistan diasporası ülkesini dünyanın yazılım merkezi haline getirdi. İsrail diasporası etkin iletişim ve iş birliği sayesinde inovasyon merkezi oldu. Şimdi yurt dışında yerleşik 6 milyon Türk diasporası da küresel aktör olmamız, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefimizi gerçekleştirmemiz için en önemli varlıklardan biri olacak" dedi. Türk diasporası olarak 2 hedef açıklayan Hisarcıklıoğlu, "Bunlardan birisi diasporamızın 100 milyar dolarlık değer oluşturması, ikincisi ise, diasporadaki girişimcilerimizin kurduğu en az 10 şirketin, Borsa İstanbul'da halka açılması" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...