Bin 200'den fazla esir ve rehine kurtarıldı

/ Kaynak: AA
Bin 200'den fazla esir ve rehine kurtarıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, son 4 gün içinde bin 200'den fazla esir ve rehinelerin kurtarıldığını belirtti.

Poroşenko, ülkenin güneydoğusundaki hem sanayi kenti hem de liman kenti olan ve ordu birliklerinin kontrolündeki Mariupol'a iş ziyaretinde bulundu. Mariupol'a düzenlediği iş ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan Poroşenko, son 4 günde bin 200'den fazla esir ve rehinelerin kurtarılmasını sağladıklarını kaydederek, son olarak da 20 Ukraynalı askerin serbest bırakıldığını dile getirdi.

Petro Poroşenko, Minsk'te imzalanan protokolün çok önemli 12 maddeden oluştuğunu kaydederek, "Bizim iki şeye ihtiyacımız var: lütfen askerinizi toparlayınız, sınırları kapatınız ve biz kendimiz her şeyde anlaşırız" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Ukrayna Ordusu'nun devleti savunacağını ve bir parça Ukrayna toprağını dahi vermeyeceğini vurguladı. Poroşenko, pazar günü ayrılıkçıların çemberinde kalan ve teslim olmayan 33 askerin çemberden çıkarıldığını hatırlatarak, bugün onlar da görüşeceğini dile getirdi.

Devlet Başkanı Poroşenko, Mariupol'un çevresindeki savunma yapıtlarının önemine değinerek, bugün kentin savunması için yapılan her şeyin Mariupol'a ve ülkeye çok gerekli olduğunu kaydetti. Poroşenko, "Biz, kenti savunmamız lazım ve savunmaya destek olacak yapıtları da inşa etmemiz gerekir. Biz, ateşkesin iğrenç bir şekilde ihlal edilmesine de hazırlıklı olmamız lazım" ifadesini kullandı.

Mariupol'a yaptığı ziyaretin zamanının belli olması üzerine düşmanın bu saatte kontrol noktalarını topa tuttuğunu kaydeden Poroşenko, bunun üzerine korumalarının güvenlik endişesinden dolayı ziyaretini yarıda kesmesini önermesine rağmen, ziyaretini yarıda bırakmadığını dile getirdi. Poroşenko, "Ben, özellikle şu anda onlardan korkmadığımızı göstermemiz gerektiği için bu ziyaretin gerekli olduğunu söyledim. 'İşte böyle bir zaman Devlet Başkanının yeri burada Mariupol'da' dedim" ifadesine yer verdi.

Poroşenko, söz konusu ziyaretine ilişkin sosyal paylaşım ağında yaptığı açıklamada, "Benim, Mariupol'a geleceği vakitten daha erken olan saat 13.30'da geleceğimin ilan edilmesinin ardından, bu saatte bizim kontrol noktalarımıza ateş açıldı. Korkacaklar, diye sandılar. Hiç kimse, onlardan korkmuyor" ifadesini kullandı.

Petro Poroşenko'nun, Mariupol'daki temasları çerçevesinde, kenti sakinleri ve kentin savunmasında yer alan askerlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Ülkenin güneydoğusundaki Mariupol, hem sanayi kenti hem de liman kenti olması bakımından önem taşıyor. Kent ayrıca, Rusya sınırı ile Kırım arasındaki kara bağlantı yolu üzerinde bulunuyor.

Ülkenin doğusunda taraflar arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen son dönemde Mariupol yakınlarında ayrılıkçılar ile ordu birlikleri arasında çatışmalar meydana geliyor. Ayrılıkçıların olası saldırısına karşı hükümet güçleri de Mariupol civarında yoğunlaşmış bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...