Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asansör kurbanları şehit sayılacak mı?

/ Kaynak: İHA
Asansör kurbanları şehit sayılacak mı?

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Arınç, Şişli'deki asansör kazasında ölenlerin şehit sayılmasına ilişkin, "Şehitlik dini bir kavramdır. Biz işin hukuki yanındayız" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Şişli'deki asansör kazasında ölenlerin şehit sayılmasına ilişkin, "Şehitlik dini bir kavramdır. Biz işin hukuki yanındayız" dedi.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı. Arınç konuşmasında, "Asansörün operatörlüğünü de yaptığını öğrendiğimiz rahmetli Hıdır Ali gençte olaydan birkaç gün önce göreve başlayabilmiş ve maalesef inşaat malzemelerinin son kata kadar çıkartılması sonucunda böyle bir kaza vuku gelmiş. Bizim tespitlerimize göre kazanın neden olabileceğini az çok anlıyoruz. Ancak, bu konuyu bilirkişi ve uzmanlarında incelemesi ve adli soruşturma içerisinde yer almasıyla çok daha yakından öğrenebileceğimizi ümit ediyorum. Ama neresinden bakarsak bakalım, bir iş yerinde bir iş kazasıyla ölümle sonuçlanan iş kazasıyla karşı karşıya geldiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.

"MESLEKİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ALMAYANLARIN, O MESLEKLERLE ÇALIŞMAMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ"

Mesleki yeterlilik konusu üzerinde durulduğunu kaydeden Arınç, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız bugüne kadar 560 meslek hakkında kriterler belirlemiştir. 'Ne iş versen yaparım abi' dönemi geçti. Vasıflı elemanların işlerde çalıştırılması döneminin de geldiğini düşünüyoruz. Mesleki yeterlilik sertifikası almayanların, o mesleklerle çalışmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda bir yönetmeliğin çıkarıldığı, bakanlıklar arası koordinasyonla elimizde maddi imkanlarda bulunduğu halde mesleki yeterlilik konusunda bugüne ciddi bir adımın atılmadığı maalesef görülmüştür. Mesleki yeterlilik kurulunu çalışması ve sertifikaların düzenlenmesi ile ilgili bu yılsonuna kadar faaliyete geçirilmesi kararı verilmiştir" diye konuştu.

"ASANSÖRLERİN TEKNİK KONTROLLERİ, KAPASİTELERİ MUTLAKA PERİYODİK BAKIMLARLA DESTEKLENMELİDİR"

Kamu ve özel sektörde ki denetimlerin daha dikkatli yapılması gerektiğinin altını çizen Arınç, "Bunların raporlar halinde öngörülmesi, bu konuda bir eksiklik varsa da bunların süratle giderilmesi düşünülmüştür. Asansörlerin teknik kontrolleri, kapasiteleri mutlaka periyodik bakımlarla desteklenmelidir" dedi.

Arınç, "Kaza sonrasında Çalışma Bakanlığımız İş sağlığı ve iş güvenliği kanununu 25. maddesine göre, bu kaza bulunan yerdeki tüm faaliyetleri durdurmuş bulunmaktadır. Diğer şantiyelerde de 5 gün boyunca faaliyetlerini durdurmuştur. Ama kazanın olduğu yerde işçilerimizin de haklarının zarar görmemesi bakımından gerekli incelemeler ve kontrollerin de yapılabilmesi amacıyla iş yerindeki, tüm faaliyetler durdurulmuş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, bir gazetecinin 'Asansör kazasıyla ilgili Başbakan Davutoğlu hayatını kaybedenlerin şehit sayılabileceğini ifade etti. Buna ilişkin bir düzenleme yapılacak mı?' sorusuna Arınç, "Sayın Başbakanımız Konya ziyareti sırasında bir açıklama yaptı. Üzüntülerini iletti. Gerçekten hepimiz büyük üzüntü sahibiyiz. Ancak her olayın arkasından bu olayda vefat edenlerin şehit sayılması gibi ne bir düşüncemiz var ne de bunu doğru buluruz. Şehitlik dini bir kavramdır. Biz işin hukuki yanındayız. Terörle mücadelede hayatlarını kaybedenler için bazı düzenlemeler yapılmıştır. Ancak son zamanlarda bazı olaylarda hayatını kaybeden vatandaşlarımız için şehitlere yönelik bazı düzenlemelerden faydalanması yönünde bazı çalışmalar oldu. Bir takım olaylarda hayatını kaybedenlerin hükmen şehit sayılabileceğini biliyoruz. Peygamberimizin de bu yönde hadisleri var. Mesela yanarak, boğularak ölenler için şehit olabileceği konuşulmuştur. Sayın başbakanımız da sanıyorum işin manevi boyutuna dikkat çekmek istemiştir. Biz idari olarak elimizdeki kanunları en esnek bir şekilde yurttaşlarımız için kullanacağız. Hepsine şüphesiz, yardımlar yapılacaktır. Ama bunlarında hukuken kanunla şehit sayılması düşünülmemiştir, düşünülmesi de mümkün değildir" cevabını verdi.

'NATO zirvesinde İŞID'e yönelik bir koalisyon kurulması yönünde kararlar alınmıştı. Türkiye, koalisyon kurulursa yer alacak mı? sorusunu Arınç, "IŞİD'e karşı mücadele de işbirliği için bir çekirdek koalisyon oluşturulmasını, gündeme geldiğini biliyoruz. ABD bu konuda Türkiye'nin içinde bulunabileceği bir koalisyondan bahsetmişti. Bu zirvede ne konuşulduğu ve ülkemizin bu konuda ki düşüncelerini Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişlerdir. ABD Savunma Bakanı Türkiye'dedir. Cumhurbaşkanıyla, Genel Kurmay Başkanıyla ve bu saatlerde de başbakanımızla görüşme yapmaktadır. Görüşmelerde diğer konuların yanı sıra Suriye, Irak bağlamındaki güvenlik durumu ve bölgemizdeki tehditlerle işbirliği imkanları da tüm yönleri ile ele alınmaktadır" şeklinde cevapladı.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...