Ne çabuk unuttuk

Ne çabuk unuttuk

GÜNDEM Haberleri

İstanbul Mecidiyeköy'de meydana gelen asansör kazası, akıllara geçmiş dönemde yaşanan büyük skandalları getirdi.

YAKARIM, YIKARIM, BİRAZ YATAR ÇIKARIM!

Türkiye, son 20 yılda 'kul hatası'ndan kaynaklanan birçok faciayla karşı karşıya kaldı. Olaylar bir hafta konuşulup unutuldu. Yıllarca süren davalarından ise çoğu zaman hayal kırıklığı çıktı.

İstanbul Mecidiyeköy'de meydana gelen asansör kazası, akıllara geçmiş dönemde yaşanan büyük skandalları getirdi. Türkiye'de sadece son 20 yılda deprem, sel gibi doğal afetler ve terör sadırılarının dışında, büyük ölümlü akıl almaz olaylar yaşandı. İşgüzarlık, duyarsızlık ve tedbirsizlik hep can yaktı. Facialar nedense hep 'geliyorum' dedi. Olayın ardından opar topar birkaç sorumlu bulundu. Medya, bunların üzerine gitti. Hadise bir hafta sonra unutulup gitti. Yılan hikayelerine dönen davalardan ise kamu vicdanını tatmin etmeyen sonuçlar çıktı. Ateş ise hep düştüğü yeri yaktı.

ÇÖPLÜKTE BOĞULDULAR

1993'ün bir Nisan günüydü. İstanbul Ümraniye'de çöplükte biriken metan gazı patladı. Çöplük 40 gecekonduyu yuttu. 39 kişi öldü. 12 kişinin cesedine ulaşılamadı. Yığılan çöplerin üzeri kokmasın diye toprakla örtülmüştü. Kameralar karşısına geçen dönemin Ümraniye Belediye başkanı Şinasi Öktem "Çöplüğü zaten kaldıracaktık. Sorumluların belirlenmesi için yargılanmaya hazırım" dedi. Açılan davalarda gecekondu sahipleri sorumlu bulundu. Kurbanların yakınları AİHM'e gitti. Türkiye dört aileye 500 bin lira tazminat ödedi.

İNECEĞİM DEDİ ÖLDÜRDÜ

1994'ün 29 Aralık'ında Van'dan gelen bir uçak kazasıyla canımız yandı. Kış günüydü ve görüş mesafesi 100 metreye kadar düşmüştü. Kule, iniş izni vermedi "Diyarbakır'a ya da Ankara'ya in' dedi. Pilot ısrar etti. Döndüncü iniş denemesinde uçak tepeye çarptı. Pilotla birlikte 52 kişi öldü, 19 kişi yaralandı. Yine 8 Ocak 2003'te THY uçağı, Diyarbakır'a inişi sırasında piste çakıldı. 75 kişi hayatını kaybetti. Sebep yine 'sis'ti. İstanbul-Isparta seferini yapan Atlasjet'e ait uçak, 30 Kasım 2007'de Keçiborlu ilçesi yakınlarında düştü. 57 kişi öldü. Enkazın bulunduğu yer uçağın rotasında değildi. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü'nün de yargılandığı Altasjet davası hala sürüyor.

EVLERİ MEZAR OLDU

Konya'nın Selçuklu ilçesinde, 2 Şubat 2004 tarihinde 11 katlı Zümrüt Apartmanı yapım hatası sebebiyle çöktü. Olayda 92 kişi hayatını kaybetti. Kurtulanlar "Duvarlar çatlaktı", "Çürük raporlu olduğunu biliyorduk" dedi. Belediyenin ruhsat verdiği binanın daha önce takviye gördüğü anlaşıldı. Müteahhide ve taşeron firma yetkilisine 5 yıl hapis ve 400 lira, proje sorumlusuna ve iki belediye çalışanına 2 yıl hapis ve 400 lira ceza verildi.

HIZ AŞIMINA ZAMAN AŞIMI

İstanbul-Ankara seferini yapan tren, hızlandırıldı. Yollar ve sistem hazır olmadığı için tren, 22 Temmuz 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında raydan çıktı. Kazada, 41 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. Dört yıl sonra birinci makiniste 2 yıl 6 ay, ikinci makiniste 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 2009'da dosyadaki tebligat eksikliklerinden dolayı davayı bozdu. 2012'de de zaman aşımından dolayı düştü.

KUM TORBASI DEĞİL İŞÇİ

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde 1 Ağustos 2008'de üç katlı kız öğrenci yurdu çöktü, 17'si çocuk 18 kişi öldü. Patlamanın, gaz sızması sebebiyle çıktığı belirlendi. Olayın davası 6 yıldır sürüyor. 11 sanık 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan yargılanıyor. Taşkent'teki faciadan 10 gün sonra İstanbul Tuzla'da başka bir skandal yaşandı. Bir petrol tankerinin kurtarma filikası için iniş testi yapılırken kum torbası yerine işçiler kullanıldı. Ağırlığa dayanamayan filika düştü. 19 işçi üçü öldü, 16'sı yaralandı. Olayda ihmali olduğu iddiasıyla yargılanan 3 sanığı önce 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu ceza daha sonra 36 bin 500 lira para cezasına çevrildi.

İŞÇİLERİ PATLATTILAR

İstanbul Zeytinburnu'nda ruhsatsız olarak işletilen maytapla dolu depo 31 Ocak 2008'de havaya uçtu. Katliam gibi patlamada 23 kişi öldü. 6 yıl süren dava sonunda 4 sanığa 5 yıl ile 7 yıl altışar ay arasında hapis cezası, 3 sanığa para cezası verdi. 3 kişinin ise beraatine hükmedildi.

DÜNYA YANKILANDI

Mardin'in Bilge köyünde 4 Mayıs 2009'da yüzleri maskeli 5-6 kişi kaleşnikoflarla düğün evini bastı. 7'si çocuk 44 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Vahşet, bütün dünyada yankılandı. Olayın davası 3 yıl sürdü. Sanıklardan birine 50, diğerine 22 yıl hapis cezası verildi.

28 Aralık 2011 akşamı Türk Hava Kuvvetleri, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarında kaçakçıları terörist zannedip bombaladı. 35 kişi öldü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı verip Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi. Savcılık da takipsizlik kararı verdi.

25 ASKER HAVAYA UÇTU

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'te cephanelik patladı. 25 asker şehit 4 asker yaralandı. Olayın, cephanelik taşırken meydana geldiği belirlendi. Türkiye'nin günlerce konuştuğu olayın davası sürüyor. Bir albay, bir binbaşı bir üsteğmen tutuksuz yargılanıyor.

11 Mart 2013 tarihinde İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangın çıktı. 11 işçi hayatını kaybetti. 13 kişi yargılanıyor.

SOMA'DA YANDIK

13 Mayıs 2014'te Soma Madencilik'e ait kömür madeninde yangın çıktı. 301 madenci boğularak öldü. Olayda ihmaller zinciri çıktı. Sistem sinyal vermişti, şirket işçilere saklanma odaları yapmamıştı. 8 kişi tutuklandı. Dava sürüyor.

TANKER HAVAYA UÇTU

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 10 Ağustos 2014'te yoldan çıkan akaryakıt yüklü tanker, devrilerek infilak etti. Alevler, karayolunda bulunan 2 yolcu otobüsü ile hafif ticari araca sıçradı. 34 kişi ölü, 70'e yakın kişi yaralandı.

Fatih Selek / nbsp; İSTANBUL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...