Rekor kıran ihracat 160 milyar a koşuyor

Rekor  kıran ihracat 160 milyar a koşuyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Yıl sonundaki 160 milyar dolar hedefine hızla yaklaşıyoruz" dedi.

Bu yıl ki ihracatta 166.5 milyar dolar hedefleyen Türkiye'nin planları tıkır tıkır işliyor. "Geçtiğimiz 12 yıllık dönemde ortalama yüzde 14'lük bir ihracat artışı gerçekleşti. 2023 yılındaki 500 milyar dolar hedefe ulaşmak için, bundan sonra da tempoyu bu şekilde devam ettirmemiz gerekiyor" diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu yılın 8 ayına baktığımızda yüzde 5.3 bir artışla 104 milyar dolar bir ihracatımız oldu. Son 12 ayda 157 milyar dolar ihracatı yakalamış durumdayız. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5'lik bir artış var, 160 milyar sınırına hızla yaklaşıyoruz. TİM verilerine göre 8 ayın 7'sinde o ayın ihracatı ile ilgili, özellikle mal ihracatında Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya ve Türkiye ihracatı karşılaştırıldığında Türkiye açısından olumlu bir tablo olduğunu belirten Büyükekşi, Türkiye'nin performansında dünya ortalamasının neredeyse 3 katı bir artış yaşandığını söyledi. Irak ihracatında hedefin kan kaybını azaltmak olduğunu belirten Büyükekşi, "Örneğin Kayseri'de ödül verdiğimiz firmalardan bir tanesi yumurta ihraç ediyormuş. Yumurtayı biz sadece Irak'a satabiliyoruz. Firma ilk aydan sonra işlerin düzeldiğini söyledi. Hem nakliyede yaşanan sıkıntılar azalıyor, hem farklı ulaşım olanakları gündemde" dedi.

Rusya'nın son durumu ile ilgili Türkiye'nin izleyeceği yol haritası hakkında bilgi veren Büyükekşi şunları söyledi: "Ekonomi Bakanlığı yoğun şekilde çalışıyor. İki hafta önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Ekonomi Bakanı'nın da olduğu bir toplantı gerçekleştirdik. En son bakanın bize söylediği, eylül sonuna kadar izin verilecek firmalar belli olacak. Burada Rusya'ya en çok ihracatı zaten yaş meyve sebzede yapıyorduk. Bunun ihracatı daha fazla olacak. Süt ürünleri, beyaz et-kanatlı sektörü önde gelen sektörler olacak. Önümüzdeki hafta, 15 Eylül'de Rus Ekonomi Bakanı Türkiye'ye geliyor, toplantıyı İstanbul'da yapacağız. Hem ikili görüşme olacak hem de iş adamı heyeti olacak. İlk adım Bakanlık nezdinde atılıyor, arkasından belki hemen 15-20 gün içinde biz Moskova'ya gideceğiz."

ÖDÜLLERİ BAKANLAR VERDİ
2013 yılında en fazla ihracat yapan Kayserili firmalar ödüllerini, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ADMİB Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş'ın elinden aldılar.


1.7 milyar $ Kayseri'ye yetmez
Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB), Kayseri'nin en başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. İl genelinde en fazla ihracat yapan firmalar arasında ilk sırayı Boyteks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatını ağustos ayında rekor kırarak yüzde 5.2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselttiğini ama Kayseri için 1.7 milyar dolarlık ihracatın yetersiz olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise gecede yüksek faiz oranlarının enflasyonla mücadeleyi zora soktuğunu belirterek, "Enflasyonla mücadelede faizi düşürerek, yatırım yapılabilir hale getirerek, üretimi artırarak, yani mal arzını piyasaya artırarak yapılan mücadele kalıcı bir mücadeledir" dedi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...