'Dev projeler için güçlü bankalar şart'

'Dev projeler için güçlü bankalar şart'

Ekonomi Haberleri

Faik Açıkalın, 2015 yılının bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi hem karlılık olarak 2014'ten daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin çok güçlü bir vizyonu bulunduğunu ve birçok büyük yatırımın olacağını belirten Faik Açıkalın, "Bu projelerin fonlanabilmesi açısından bankaların sermayelerinin de yetmesi lazım" dedi. nbsp;Bankaların bugün fonlama kapasitesinin yüksek olduğunu söyleyen Açıkalın, "Ama ileriye dönük projelere yetmez. Dolayısıyla makul ölçüde kâr etmemiz lazım ki sermayemiz güçlensin" diye konuştu. Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, 2015 yılının bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi hem karlılık olarak 2014'ten daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini söyledi. Yapı Kredi'nin 70. kuruluş yıl dönümünde değerlendirmelerde bulunan Açıkalın, son 3 yılda yapılan sektöre yönelik düzenlemelerin kârlılıkta ve büyümede bir miktar baskı oluşturduğunu ifade etti. Düzenlemelerin etkisinin 2012'de hafif geçtiğini ve yaklaşık 700 milyon liralık bir negatif gerçekleştiğini aktaran Açıkalın; 2013'te ise 4.5 milyar lira seviyesinde negatif etkide bulunduğunu, bunun da toplam kârın yüzde 15'ine denk geldiğini bildirdi. Bu yıl ağustos sonunda yayımlanan ücret ve komisyon düzenlemesinin de sektörün yıllık kârı üzerinde yaklaşık 1.2 milyar lira etkisi olacağı tahmininde bulunan Açıkalın, bu tutarın sektörün toplam kârının yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ettiğini de dile getirdi.
DÜZENLEMELER OLUMLU

Cari açığın kontrolü, ekonominin dengelenmesi ve finansal istikrarın sağlanması doğrultusunda yapılan düzenlemelerin uzun vadede bankacılık sektörünün de sağlıklı büyümesi adına olumlu olduğunu belirten Açıkalın, şunları kaydetti: "Türkiye'nin önünde çok güçlü bir vizyon var. Pek çok yatırımdan bahsediliyor. Bu projelerin fonlanabilmesi açısından Türkiye'deki bankaların sermayelerinin buna yetiyor olması lazım. Sermayenin yetmesinin en önemli faktörü de sektörün faaliyetlerinden elde ettiği kârın sermayeye katkıda bulunabilecek boyutta olması. Bugün sektörün sermaye yeterliliği yüksek ama ileriye dönük projeleri fonlamaya yetmez. Dolayısıyla bizim makul ölçüde kâr etmemiz lazım ki sermayemiz güçlensin. İkincisi de sektöre gerek mevcut oyunculardan gerekse de dışarıdan yeni sermaye girebilmeli. Bunun yolu da mevzuatta öngörülebilirlik ve getirilerdeki sürdürülebilirliktir."

RİSKLER VAR AMA...
Gelecek yılın önemli riskleri olarak; FED'in beklenenden daha önce ve yüksek faiz artışı ihtimali, politik tansiyonda yükseliş ve jeopolitik gerilimin artmasının sayılabileceğini anlatan Açıkalın, "Bizim yurtdışı fonlanabilirliğimizin probleme gireceğini düşünmüyorum. Ama maliyetler bir parça artabilir. Bu da kâr marjlarını etkiler" dedi. Uluslararası konjonktür açısından da kolay bir döneme girilmediğini vurgulayan Açıkalın; makro göstergeleri sağlam olması sebebiyle Türkiye'nin yabancı fonları çekebilmesi açısından avantajlı olduğunu ifade etti.

MALİYETLER ARTABİLİR

FED'in kararlarının 2015 yılında bankacılık sektörüne etkisine ilişkin soruya da Açıkalın, "Gelişmekte olan piyasalardaki likidite Mayıs 2013'te FED'in varlık alım programını kısacağına dair yaptığı açıklamaları takiben düşüş göstermiş durumda. 2015 yılında beklenen faiz artırımı ise piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. 2015'te bankaların finansman kaynaklarına erişiminde problem olmasını beklemiyoruz. Fakat borçlanma maliyetlerinde yükseliş olacağını tahmin ediyoruz" cevabını verdi.

Yapı Kredi'nin aktif büyüklüğü 170 milyar TL
Faik Açıkalın, Yapı Kredi'nin 2. Dünya Savaşı'nın sonlarında, ekonomik faaliyetlerin durgun olduğu, yatırıma yanaşılmadığı bir dönemde 1 milyon sermaye ve 17 çalışanla kurulduğunu söyledi. Bugün ise 19 milyar TL'nin üzerinde özvarlıkları, 1000'e yakın şube, 3 bini aşkın ATM, 18 bin 500'ün üzerinde çalışan, 10 milyonun üzerinde müşteri ile 170 milyar TL'nin üzerinde toplam aktife sahip olduklarını dile getiren Açıkalın, "Bu bir taraftan çok yol aldığımızı gösteriyor, bir taraftan da sağlam temeller üzerinde ileriye dönük ümidimizi artırıyor" dedi. 2014 yılının ilk yarısını 929 milyon TL net kârla tamamladıklarını hatırlatan Açıkalın, "Toplam aktif büyüklüğümüz 2013 sonuna göre yüzde 6 artışla 170 milyar TL seviyesine ulaştı. Sermaye yeterlilik oranımız, güçlü kredi büyümesine rağmen, ihtiyatlı ve müşteri odaklı bilançomuz sayesinde yüzde 15.4 ile sektördeki en yüksek oranlardan biri olmaya devam etti. Yılbaşından bu yana Yapı Kredi Ailesi'ne 2 binden fazla kişi katıldı. 968 şubeye ulaştık. Worldcard ile kredi kartı pazarında 25 yıldır kesintisiz süren pazar liderliğimiz sürüyor" ifadelerini kullandı.

2014 BEKLENTİSİ YÜZDE 3.5-4
Büyümede sıkıntı yok iç talep bize yeter
Faik Açıkalın; düşük kamu borcu, güçlü bütçe dinamikleri, cari açığın düşmesi, işsizlik oranının ekonomideki yavaşlamaya rağmen iyi bir seviyede olması, sağlıklı bankacılık sektörü ve demografik potansiyelin Türkiye'nin güçlü yönleri olarak ön plana çıktığını söyledi. Açıkalın, "Türkiye 2009 krizinden, demografik yapısından kaynaklanan iç taleple çıkabildi. Dolayısıyla bunun her zaman bir avantaj olduğunu unutmamalıyız. Yani büyüme konusunda bir sıkıntımız yok. Avrupa tüketim olmadığı için büyüyemiyor" diye konuştu. Açıkalın, Türkiye'nin zayıf yönlerinin ise şu an için yüksek seyreden gıda fiyatlarının enflasyonist etkisi, ithalata dayalı enerji bağımlılığı, cari açığın belli bir seviyenin altına düşememesi ve düşük tasarruflar nedeniyle cari açığın finansmanında kırılganlık olduğunu ifade etti.
Yılın geri kalanında büyümenin bir miktar zayıflayabileceğini ifade eden Açıkalın, şöyle devam etti: "Bu yılın tamamında yaklaşık yüzde 3.5-4 arası büyüme bekliyoruz. 2015 yılı için ekonomik büyüme tahminimiz, özellikle iç talepte toparlanma beklentisi ile yaklaşık yüzde 4 seviyesinde. Sektörde varlık kalitesinde ticari, kurumsal, KOBİ segmentlerinde bir bozulma gözlemlemiyoruz. Bireysel ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında sınırlı bir bozulma görülüyor." Konut sektöründe balon tartışmalarına değinen Açıkalın, "etraftaki inşaatlar çoğaldı, acaba burada bir balon mu oluşuyor" diye düşünmenin bilimsel olmadığına dikkati çekti. nbsp;





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...