500 bin üniversiteli part-time iş bekliyor

500 bin üniversiteli part-time iş bekliyor

Ekonomi Haberleri

Bilişimden perakendeye film yapımcılarından eğitime yüzlerce sektörün 70 bin eleman ihtiyacı var. 550 bin üniversiteliyse bu alanlarda part time iş arıyor

Üniversitelerde kayıtlar tamamlanmak üzere. Fakültelere göre değişiklik gösterse de önümüzdeki haftadan itibaren yüksek öğrenim dönemi başlayacak. Öğretim dönemi başlamadan önce ise öğrencilerin 'geçim' telaşı geldi çattı. Kaydını yaptıran öğrenciler, iş ve eleman sitelerine başvurarak iş aramaya başladı. Kariyer sitelerinden Secretcv.com verilerine göre, işverenler 70 bin üniversite öğrencisine iş fırsatı sunuyor. Derslerinden arta kalan zamanı çalışarak geçirmek isteyen 550 bin öğrenci ise 'part-time' olarak adlandırılan 'yarı zamanlı' iş bulma peşinde. Secretcv.com verilerine göre, geçtiğimiz yıl içerisinde öğrenci arayan sektörlerin ilk sırasında yüzde 16 ile mağazacılık ve perakendecilik yer aldı. Etüt öğretmeni arayan eğitim sektörü yüzde 14 ile ikinci sırada yer alırken, figüran arayan ajansların verdiği ilan oranı, yüzde 7 ile üçüncü sıraya yerleşti. Fuar ve organizasyon şirketleri de yarı zamanlı işler için öğrenci arayan sektörler arasında... Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, "Bizler gençlere öğrenim hayatı boyunca -gelecekteki mesleğiyle ilişkili olsun olmasın- iş tecrübesi edinmelerini öneriyoruz. Bu, iş disiplinini ve iş hayatı içindeki süreçleri daha erken yaşta tanımalarını sağlıyor. Şirketler de yeni mezun işe alımlarında artık bu tecrübeye sahip gençlere öncelik veriyor" diye konuştu.
Öğrencilere sunulan iş ilanlarında birbirinden ilginç çarpıyor. Satış danışmanı, etüt öğretmeni, stant hostesi, STK'lar için tanıtım elemanı ise, en fazla öğrenci eleman aranan işler oldu. Bilgisayar ve bilişim teknolojileri, en çok öğrenci çalışan arayan sektör oldu. Ancak öğrenciler bu sektöre fazla ilgi göstermedi. Tütüncü, "Bu sektör için belirgin uzmanlaşma gerekiyor.?Halbuki mağazacılıkta kısa bir eğitim yetiyor.?Ayrıca satış danışmanı, grafiker, cankurtaran, şoför, kasiyer, garson ve hatta figüran gibi işler için eleman aranıyor" dedi.

En çok kız öğrenciler başvurdu
Son 1 yılda part-time işlere başvuran öğrenciler arasında kızlar erkeklerden az farkla da olsa önde yer aldı. Toplam başvuruların yüzde 54'ü kız, yüzde 46'sı ise erkek öğrenciler tarafından yapıldı. Öte yandan öğrenciler için iş imkânlarının en fazla olduğu şehirler de, beklenildiği gibi büyük şehirler oldu. İstanbul yüzde 27 ile öğrencilere en çok kucak açan şehir olurken, onu yüzde 6'şar pay ile Ankara ve İzmir takip etti. Antalya, Bursa ve Kocaeli gibi hem öğrenci nüfusunun hem de iş imkânlarının çok olduğu şehirler de, listede üst sıralarda yer aldı.

BASIN YAYIN nbsp;ENFORMASYON VE DHMİ
Kamuya eleman alınacak
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü 79 hava trafik kontrolörü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü de 24 uzman yardımcısı istihdam edecek.
Konuya ilişkin ilanlara göre; DHMİ, 26 asistan hava trafik kontrolörü, 53 stajyer hava trafik kontrolörü olmak üzere toplam 79 kontrolör alımı gerçekleştirecek. Sınava girmek isteyen adayların, başvuru formunu doldurarak, 10 Eylül-10 Ekim arasında DHMİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına şahsen veya posta yoluyla başvurmaları gerekiyor. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü de iletişim, hukuk, güzel sanatlar, uluslararası ilişkiler ile bilgi ve belge yönetimi bölümlerinden mezun 24 uzman yardımcısı alacak. nbsp;




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...