Peşmergeye silahlar dağıtıldı

/ Kaynak: AA
Peşmergeye silahlar dağıtıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD, Almanya ve Fransa'nın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne gönderdiği silahların, Peşmerge güçlerine dağıtıldığı belirtildi.

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, yaptığı yazılı açıklamada, "silahları, Peşmerge birliklerine ve İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik kuvvetlerine dağıttıklarını" ifade etti.

"Gelen silahlar dağıtılmıyor" şeklindeki iddialara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Kadir, şu değerlendirmede bulundu:

"Silahların gerekli yerlere dağıtıldığını değerli halkımıza arz etmek istiyorum. Şuna emin olun ki gelen ve dağıtılan silahların listeleri, Peşmerge Bakanlığı'nda kayıtlıdır. Bize yardımda bulunan bütün dost devletlerin, her türlü araştırma ve bilgilenme taleplerine açığız. Kimsenin şüphe duymasını gerektirecek bir durum yok. İddialar tamamen asılsızdır."

İngiltere eğitim için askeri heyet gönderdi

Bu arada, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, İngiltere hükümetinin, "ilk defa" Kürt bölgesine kendi ürettiği silahları gönderme kararı aldığını belirtti. Yaver, bakanlığın resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında, "İngiltere'den gelen askeri bir heyet, ileri teknoloji silahların kullanımına ilişkin Peşmerge güçlerine eğitim veriyor. Bu eğitim süreci tamamlandıktan sonra İngiliz hükümeti, Peşmerge güçlerinin kullanımı silah gönderecek" bilgisini verdi.

IKBY İngiltere Temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman da İngiltere hükümetinin, bu sefer kendi üretimi olan ağır silahları, Peşmergeye gönderme kararı aldığını kaydetti.

İngiltere'den Irak'a ağır silah ve mühimmat yardımı

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ise Irak hükümetine ağır silah ve mühimmat içeren 1,6 milyon sterlinlik yardımda bulunacağın, IKBY'yi de kapsayacak yardımın, Irak hükümetinin talebi üzerine gönderileceğini ifade etti.

Fallon, "İngiltere, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristleri tarafından hedef alınan ve sıkıntı çeken insanların durumunun yatıştırılması, istikrarın yeniden ülkenin her yerinde tesis edilmesinin desteklenmesi, kapsayıcı, bağımsız ve demokratik Irak'ın IŞİD'i geriletmesi konularında Irak hükümetini desteklemekte kararlıdır" ifadelerini kullandı.

IŞİD'in bölge ve diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğu belirteren Fallon, İngiltere'nin, sorunun çözümü için uluslararası toplumla birlikte çalışmak konusunda kararlı olduğunu da vurguladı.

İngiltere Savunma Bakanı, Kürt güçlerinin IŞİD'e kıyasla daha az ekipmana sahip olduğunu belirterek, "Onlara kendilerini savunmaları, vatandaşlarını korumalarıve IŞİD güçlerini geriletmeleri için yardım ediyoruz" ifadesini kullandı. Ekipmanın yarın Irak'a ulaşmasının beklendiğini ve ağır silahlar ile mühimmat içereceğini belirten Fallon, "Toplam miktarı yaklaşık 1,6 milyon sterlin, ek olarak da 475 bin sterlinlik ulaşım maliyeti olacak" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...