Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asansör firmasından açıklama

/ Kaynak: AA
Asansör firmasından açıklama

GÜNDEM Haberleri  / AA

Mecidiyeköy'deki bir rezidans inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili asansör firmasından açıklama geldi.

Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüne neden olan kazayla ilgili Geda-Majör Limited Şirketi'nden açıklama geldi.
Açıklamada, Mecidiyeköy'deki asansör kazasıyla ilgili olarak yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde, konuyla yakından ilgilenen duyarlı parlamenterlerin açıklamalarında ve soru önergelerinde bazı yanlış bilgi ve yorumların yer aldığı belirtilerek, bu yanlışların doğrularının açıklanmasının gerekli görüldüğü kaydedildi.


Bazı kimselerce asansörün düşmesine "halat kopması"nın yol açtığı, basında ve sosyal medyada bu yanlış bilginin tartışıldığı ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:


HALAT YOK, RAYLI SİSTEM DEĞİL'
"İnşaatta kullanılan asansörlerde halat yoktur. Bazı kimselerce düşen asansörün raydan çıktığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Asansörlerin çalışma sistemi raylı bir sistem değildir. Dolayısıyla hayatını kaybeden 10 işçi ile bir miktar malzeme taşıyan kabinin raydan çıkması da söz konusu olamaz.
Asansör firmasından açıklama



Projede kullanılan asansörlerin eski olduğu ve kiracının yüksek bedel ödememek için bu eski asansörleri kiraladığı belirtilmektedir. İnşaatta kullanılan asansörlerin 6'sı da, Almanya'da üretilerek ithal edilmiş ve İstanbul'da montajları yapılarak sıfır teslim edilmiştir.


Yine aynı 'kaynaklar'; şantiyedeki 6 asansörden 2'sinin çalıştığı ve diğerlerinin bozuk olduğunu belirtmişlerdir. Bu da doğru değildir, asansörlerin kullanımı ve yoğunluğunu inşaatın ilerleme yönü belirlemektedir.


'KAZAYI ÖĞRENİNCE ŞANTİYEYE DÖNDÜLER'
Şirketimizin asansörlerin işletimi ve denetimi ile ilgili bir sorumluluğu yoktur. Kiracı ile şirketimiz arasındaki sözleşme uyarınca asansörlerin işletilmesi ve güvenli çalışması kiracının sorumluluğundadır. Çalışan personele talep olduğu takdirde eğitim verilmesi ve asansörlerle ilgili şikayet başvurusu yapıldığında arızanın giderilmesinden ise şirketimiz sorumludur. Sözleşmede yer almadığı halde, şantiyede bulundurduğumuz iki teknik görevlimiz, mesai saatinden sonra meydana gelen kaza haberi kendilerine ulaştırıldığı için şantiyeye dönmüşlerdir."
Asansör firmasından açıklama



PARAŞÜT FREN SİSTEMİ
Açıklamada, şirketin Alman ortağı Geda'nın dünyada bu asansörleri (insan ve yük taşımada kullanılan makine) üreten en büyük üç şirketten biri olduğu ve şirketin 80 yılı aşan tarihinde benzeri bir kazanın bulunmadığı aktarılarak, "Asansörlerin çalışması kremier adı verilen bir sistem ve birbirini tamamlayan iki elektrik motoru tarafından sağlanmaktadır. Bu sistemlerin üçü de elektronik değil mekaniktir. Kabine taşıyacağından fazla ağırlık yüklendiğinde ilk önce fren motoru devreye girmekte ve asansörü yavaşlatmaktadır. Asansör hareketine devam ederse, paraşüt fren denilen ikinci sistem devreye girmekte ve asansörü durdurmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Asansör firmasından açıklama



Kazanın meydana gelmesine yol açan nedenin bilirkişi raporlarından sonra belirlenebileceği belirtilen açıklamada, "Bu raporlar açıklanana kadar yapılacak bütün açıklama ve yorumların duyulan üzüntüyü artırmanın ötesinde bir yararı olmayacaktır. Bu nedenle kesin bilgiye dayanmayan bu türden açıklamaları yapanların konunun hassasiyetine uygun davranmaları her şeyden önce insani bir görevdir" ifadelerine yer verildi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...