Obama: IŞID'i hep birlikte yok edeceğiz

Obama: IŞID'i hep birlikte yok edeceğiz

DÜNYA Haberleri

Terör örgütü IŞİD'in yok edilmesi için düğmeye basan Başkan Obama, dünya liderlerine çağrıda bulundu

ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı operasyonların genişletileceğini açıkladı. 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kongre liderleriyle görüşen ve "IŞİD'e karşı harekete geçmek için ihtiyaç duyduğum yetkiye sahibim" diyen Obama, terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelede izlenecek stratejileri açıkladı. ABD yönetiminin stratejisinin ana ayağını, IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyon kurulması oluşturuyor. Çok cepheli savaş için uzun soluklu koalisyonun şart olduğunu açıklayan ABD Başkanı, IŞİD ile mücadelenin belirli aşamalara ve zamana yayılarak yürütüleceğini kaydetti. Bölgeye asker göstermeyeceklerini ifade eden Obama, IŞİD ile sahada çatışmayı, Irak'ta federal hükümet ile Kürt güçleri, Suriye'de ise ılımlı muhaliflerin yürüteceğini söyledi. Obama'nın konuşmasının önemini artırmak için çok fazla tercih edilmeyen bir saat; 21:00 (TSİ 04.00) tercih edildi. Beyaz Saray yetkilileri bu planlamanın IŞİD tarafından nasıl ciddi bir tehditle karşı karşıya olduklarını göstermek için yapıldığını söyledi.
Bu arada Türkiye, ABD, Mısır, Ürdün ve Körfez işbirliği Konseyi'ne (KİK) üye ülkelerin katılımıyla, "Terörle Mücadele Toplantısı" bugün Suudi Arabistan'da başladı. Toplantıda, IŞİD ve diğer törer örgütleri, bunların arkasındaki radikal örgütlerle mücadele yolları görüşülecek. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak'ın başkenti Bağdat'a giderek Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve Başbakan Haydar el-İbadi ile görüştü. "IŞİD ile mücadele kapsamında dünya genelinde mümkün olan en geniş koalisyonu oluşturacağız" diyen Kerry, destek turuna çıktı. Kerry, Irak'ın ardından önce Ürdün'e sonra da "Terörle Mücadele Toplantısı"na katılmak üzere Suudi Arabistan'a gitti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...