Taşeron İşçilere Kadro Yolu gözüktü!

Taşeron İşçilere Kadro Yolu gözüktü!

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Torba Yasa Meclis'ten geçti. Torba Yasa ile taşeron işçilere yeni haklar geliyor. Yasada Taşeron işçiler için neler var? İşte madde madde Torba Yasası.

Torba Yasa Meclis'ten geçti. Torba Yasa ile taşeron işçilere yeni haklar geliyor. Yasada Taşeron işçiler için neler var? İşte madde madde Torba Yasası. Kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı", 99 günün ardından TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Madencilerden esnafa ve öğretmene, taşeron işçiden emekliye kadar yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren 148 maddelik tasarı; 231 kabul, 17 ret oyu ile Meclis'ten geçti.
GECİKME CEZASINA AF
Kanuna göre; 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. nbsp;
TAŞERON İŞÇİLERİN YENİ HAKLARI
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resmen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak. Taşeron işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek. Ayrıca Soma'daki maden kazasında ölenlerin SGK'ya olan borçları silinecek, ailesinden bir kişiye istihdam sağlanacak.
TAŞERON İŞÇİLERİN MAAŞLARI GARANTİ ALTINA ALINDI nbsp;
Toplumun bütün kesimini ilgilendiren vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarına ilişkin yapılandırma imkânının da bu tasarıyla birlikte getirildiğini hatırlatan Bilgiç, toplumun büyük bir kısmının bu beklenti içinde olduğunu bildiklerini kaydetti. Tasarıda taşeron işçilerin maaş ödemelerinin garanti altına alındığını ifade eden Bilgiç, "Taşeron firma değişse bile işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, izin süreleri işçilerin daha önceki çalışmaları da dikkate alınarak hesaplanacaktır. Bu da yeni getirilen ve işçilerimizin lehine olan son derece önemli düzenlemelerden bir tanesidir. Bunun dışında, kıdem tazminatına ilişkin önemli düzenlemeler yapılmıştır ve işçiler çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak, kıdem tazminatında dikkate alınacak ve kamu kurumu tarafından işçiye ödenebilir hâlde olacaktır. Gene, taşeron işçilerimiz görevlendirildikleri hizmetlerin dışında başka görevlerde çalıştırılamayacaktır, aksi durumda idari para cezaları gündeme getirilecektir. Burada, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi tarafından toplu sözleşme yürütülecek ve bu durumda ortaya çıkacak fiyat farkları ilgili idare tarafından karşılanacaktır. Kamuda süreklilik arz eden işlerin ihalesinin 3 yıllık bir süre için yapılması öngörülmekte, böylece de taşeron işçilerin bir yıldan düşük ihaleler nedeniyle İş Kanunu'ndan doğan hak kayıpları da önlenmiş olacaktır" diye konuştu. nbsp;
VERGİ BORCU ÖDENECEK
Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı; Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Ancak vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. Yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, ilgilisine tebliğ edilmemiş olan 120 TL'nin altındaki idari para cezaları tahsil edilmeyecek. nbsp;
YENİDEN YAPILANDIRMA
TEDAŞ alacakları, il özel idareleri ve belediyelerinin kalkınma ajanslarına olan borçları, sulama kooperatiflerinin ve sulama birliklerinin alacakları yapılandırma kapsamına alındı. Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden vazgeçilecek. nbsp;
HİZMETÇİ KADINA SGK
Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar sigortalı yapılacak. Çalıştırdığı kişinin sigorta bildirimini süresinde yapmayana asgari ücret tutarında ceza kesilecek. Kanunla kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. İşçilere ödenecek kıdem tazminatı, kamu kurum veya kuruluşları arasında kendi payları oranında dağıtılacak. Buna göre kamu kurumu işçiye kıdem tazminatını öderken, bu kıdem tazminatının diğer kamu kuruluşlarında geçen hizmet süresine ilişkin kısmını, oradan tahsil edecek.
EN FAZLA 18 TAKSİT
Kanunla, araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Ayrıca sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup kamu idarelerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere ödenen yersiz aylıkların tahsili de yapılandırılacak. Bütün bu düzenlemelerden yararlanmak isteyenler, kanunun yayımlanmasının ardından ilk üç ay içinde başvuruda bulunacak ve söz konusu ödemeyi en fazla 18 eşit taksitte tamamlayacak.
ERKEN EMEKLİLİK
Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek. Maden işçilerinin emeklilik yaşı da 55'ten 50'ye düşürülecek. nbsp;
35 BİN ÖĞRETMEN nbsp;
35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak. İstanbul'da Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinin hudutları, 04 ve E-80 karayolu sınır olarak tayin edilerek yeniden belirleniyor. İnternet eri­şi­min en­gel­len­me­si ka­ra­rı­nın ge­re­ğinde, azami süre 24 saatten 4 saate iniyor. Aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına nöbet görevi verilebilecek.
"TORBA KANUN" CUMHURBAŞKANLIĞI'NA GÖNDERİLDİ
Kamuoyunda "Torba kanun" olarak bilinen yasa, onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, Soma'lı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ve birçok vergi cezasının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri de içeren 6 bölümlük "torba kanun" üzerindeki incelemesini tamamladı. Kanun, bu incelemenin tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in imzasıyla onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasayı 15 gün inceleme süresi bulunuyor. "Torba kanunun" Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine 3 Haziran'da başlandı. Tasarının komisyon görüşmeleri 37 gün, 300 saat sürdü, 61 madde olarak sunulan tasarı, komisyondan 148 madde olarak çıktı. 5 günlük aranın ardından tasarının Genel Kurul'da görüşmelerine 15 Temmuz'da başlandı. Görüşmelere, bayram tatili, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni Hükümetin kurulma süreci nedeniyle aralar verildi. TBMM Genel Kurulu, "Torba Yasa" için 19 gün, 178 saat mesai yaptı. Verilen aralarla birlikte toplamda kanunun TBMM'de yasalaşma süreci 99 gün sürdü ve 478 saat mesai yapıldı. Milletvekilleri, Genel Kurul'da önergeler üzerinde 500'e yakın konuşma yaptı.

2. Torba yasa da yolda

TAŞERONA KADRO
Yeni torbada taşeronlar için çok önemli bir düzenleme de yer alacak. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyelerin asfaltlama işlerinde çalışanlar başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeronlar kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Hangi taşeronların kadroya alınacağı konusunda bir çizgi çizilecek. Güvenlik, temizlik gibi genel hizmetleri yapan taşeronlara kadro hakkı verilmeyecek. Torbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni torba tasarının Kurban Bayramı sonrası TBMM'ye sevkedilebileceği, 17 Ekim'den itibaren Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlanabileceği dile getirildi.Bu konuda Milliyet'e konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı komisyondan ve ardından Genel Kurul'dan geçirebiliriz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...