Bakan Bozdağ cevap verdi: 'Bozulan sicili düzeltiyoruz'

Bakan Bozdağ cevap verdi: 'Bozulan sicili düzeltiyoruz'

GÜNDEM Haberleri

"HSYK 3. Dairesi'nin bazı üyeleri yetkilerini aşıyor. 'Paralel kurbanı' yargı mensuplarının mağduriyetlerini gideriyoruz."

Hakim ve savcıların özlük hakları da dahil olmak üzere yargı alanında birçok yeni düzenleme getiren yasa taslağına ilişkin eleştirilere ilk ağızdan cevap geldi. TGRT HABER ekranlarında yayınlanan 'Neler Oluyor' programına konuk olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tasarıyı anlatıp gündeme ilişkin soruları cevapladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hakim ve savcıların sicil affını da içeren düzenlemeyi 'siyasal rüşvet' olarak değerlendirmesine ilişkin "Büyük bir karalama kampanyasıyla karşı karşıyayız" diyen Bozdağ şöyle devam etti: "TBMM'den çıkan yasalarla sürekli vatandaşlarımıza bir takım haklar veriliyor. Bunların hiçbiri devletin vatandaşına verdiği rüşvet değildir. Bu da hakim ve savcılarımızın hakkı olan bir özlük hakkı iyileştirmesidir. Torba Yasa çıktı. 40 bin öğretmen alımına imkan veren bir düzenleme yaptık. Kimse, 'Milli Eğitim atama bekleyenlere rüşvet verdi' diyor mu? Soma'da hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınlarına imkanlar verildi. Sigorta prim borçlarını yapılandırıyoruz, vergi borçları aynı şekilde… Bu, devlet olmanın gereğidir. Esas, gayri ahlaki tutum, buna rüşvet demektir. nbsp;
Bazı hakim ve savcıların paralel yapı tarafından mağdur edildiğiyle ilgili duyumlar aldığını belirten Bakan Bozdağ, sicil affının bu mağduriyetlerin giderilmesi için getirildiğini kaydetti. Bozdağ özetle şunları söyledi: "Şu anda 7 bin 659 dosya HSYK'nın 3. Daire'nin önünde incelenmeyi bekliyor. Ceza alan hakim ve savcı sayısı da bin 500 küsur. Bu hakim ve savcılarımızın hayatına nasıl yansıyor? Terfilerinde sıkıntı oluyor, maaşlarda da büyük farklar oluyor. İyi yerlerde çalışma, Yargıtay, Danıştay gibi unvanlı yerlere gelme konusunda pek çok hakim ve savcının mağdur oluyor. Biz, yasayla yeni bir sayfa açmayı hedefledik. HSYK'da binlerce dosya beklemesine rağmen bazıları öne alınmış. Bakıyorsunuz; İstanbul'da devam eden soruşturmalarda karar veren hakimlerle ilgili dosyalar hemen öne çekiliyor. Şu anda Kurul Başkanı olarak, HSYK 3. Dairesi yasanın çizdiği sınırlar içerisinde gitmesi lazım ama burada sorunları olduğunu düşünüyorum. nbsp;
Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, attığı twitlerle o tarihte Başbakan olan sayın Cumhurbaşkanımızı adeta tehdit etti. 3. Daire'den bununla ilgili bir karar çıkmadı. Ama İstanbul'da devam eden şeylerle ilgili anında kararını alıyor. Bir savcı, eğer ülkenin Başbakanı'na sosyal medyadan böyle twitler atabiliyorsa, o tarafsız ve bağımsız yargı görevi yapma niteliğini kaybetmiştir."
HSYK seçim sisteminin değişmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, "Bütün siyasi partilere sesleniyorum; gelin Anayasa'nın 159. Maddesini değiştirelim. HSYK'nın bu yapısı ve bu seçim sistemiyle yoluna devam etmesi mümkün değil" dedi.

Yargıyı siyasallaştıran bu seçim sistemi
HSYK seçim sisteminin değişmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, muhalefet partilerine şu çağrıda bulundu: "Biz, referandumla seçim usulünü getirdik. İstedik ki yargı hiçbir grubun arka bahçesi olmasın, milletin yargısı olsun. Ama gelinen nokta, bizim yanıldığımızı gösterdi. Kurul Başkanı, Adalet Bakanı olarak gördüğüm; bu seçim sistemi yargıyı siyasallaştırıyor, ayrıştırıyor. Buna bir çözüm bulmamız lazım. Bütün siyasi partilere sesleniyorum; gelin, beraber Anayasa'nın 159. Maddesini değiştirelim. HSYK'nın yapısını ve seçim usulünü birlikte yeniden belirleyelim. HSYK'nın bu yapısı ve bu seçim sistemiyle yoluna devam etmesi pek mümkün değil. Bu muhakkak değişecek. Bugün muhalefet partileri buna yanaşmasa da, 2015'ten sonra bu değişecek."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...