Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

Ekonomi Haberleri

Alman banka Deutsche Bank, küresel ekonomideki bir sonraki mega balonun devlet tahvillerinde şişmeye başladığı uyarısı yaptı.

Alman banka Deutsche Bank, devlet tahvillerinin küresel ekonomideki yeni büyük balonu oluşturduğuna işaret etti. Banka analistleri, şu anda hükümetlerin ileride geri ödemeye yapmada zorlanacağı oranda devlet tahvili satma eğiliminde olduğuna dikkat çekti. nbsp;


Raporu hazırlayan analistlerden Jim Reid, "Küresel ekonomide büyüme zayıf kaldıkça, hükümetler daha fazla tahvil satacak ve mali hedeflerden şaşılacak seviyelere ulaşılacak. Reel ekonomik temellerden uzaklaşılacağından, hükümetlerin vatandaşlara geri ödeme yapmaları zorlaşacak" dedi. nbsp;


Alman Deutsche Bank analistleri yazdıkları son notta, "Şu anda devlet tahvilleri piyasasında bir balon oluştuğunu düşünüyoruz. Bu balon patlamak üzere değil hatta uzun bir zaman da böyle bir şey beklemiyoruz ancak finans sisteminde borçlanmayı belirli bir seviyede tutmak her zaman önemlidir. Devlet tahvillerinin borçlanma maliyetlerinin düşük olması bunda etkili" denildi.


Faber: McDonald's çöküşün habercisi


Doktor Kıyamet lakaplı yatırım danışmanı Marc Faber "McDonald's borsalarda çöküşün sinyalini verdi" dedi.
Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

Uzun zamandır ABD borsalarında büyük bir düşüş yaşanacağı yönünde tahminlerde bulunan Doktor Kıyamet lakaplı yatırım danışmanı Mark Faber, bu kez McDonald's'ın çöküşün habercisi olduğunu söyledi. McDonald's salı günü satışlarında küresel çapta yüzde 3,7 düşüş görüldüğünü açıklamış, yeni açılan mağazalarında son 10 yılın en kötü aylık satış performansına imza atmıştı. CNBC yayına katılan Faber, bu rakamların dünya genelinde merkez bankalarının küresel ekonomiye verdiği hasarı gösterdiğini, önümüzdeki dönemde kötü haberlerin geleceğini söyledi. nbsp;


ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR nbsp;


Faber, "Kimse borsalarda çöküşe tam olarak neyin neden olacağını bilmiyor ama McDonald's'ın satış rakamları büyük hayal kırıklığı yaşattı. McDonald's dünya ekonomisi için çok iyi bir göstergedir. Eğer şirket satışlarını artırmazsa, bu para politikalarının işe yaramadığı, tüketici fiyatlarının arttığı ve gelirlerin azaldığı anlamına gelir. Demek ki insanların alım gücü azalıyor" dedi. nbsp;


DÜZELTME BEKLENTİSİ nbsp;


Doktor Kıyamet, ABD borsalarında yakın zamanda yüzde 20-30 oranında düzeltmenin yaşanacağı yönündeki beklentisini de yineledi. Faber uzun zamandır ABD Merkez Bankası Fed'in para politikalarının varlık fiyatlarını yukarı çektiğini ve ekonomiyi dengelemek yerine enflasyona neden olduğunu söylüyor.


'Fed 2015 2. çeyrekte faiz artırır'


Ekonomistler Fed'in 2015'in 2. çeyreğinde yüzde 55 olasılıkla 25 baz puanlık bir adımla ilk faiz artırımına gideceğini öngörüyor.


Ekonomistler Fed'in gelecek yılın ikinci çeyreğinde faiz artırmasını bekliyor. Reuters'ın 70 ekonomistin katılımıyla düzenlediği ankete göre, ekonomistler Fed'in 2015'in 2. çeyreğinde yüzde 55 olasılıkla 25 baz puanlık bir adımla ilk faiz artırımına gideceğini öngörüyor. Ekonomistler en çok 16-17 Haziran 2015 toplantısına odaklanılması gerektiğini düşünüyor. Ankete göre ekonomistler Fed'in gelecek yılın 3. çeyreğinde yüzde 70, son çeyreğinde ise yüzde 90 ihtimalle para politikasını sıkılaştıracağı görüşünde.


Süper Mario destek istedi


Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bankanın tek başına Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmaya yetmeyeceğini söyledi ve hükümetlere uyumlu hareket çağrısı yaptı.
Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'den büyük ekonomilere hareket çağrısı geldi. Geçen hafta Euro Bölgesi'ndeki ekonomik iyileşmeyi canlanmayı tetiklemek için parasal genişleme paketi açıklayan Draghi, Avrupa'nın büyük ekonomilerini desteğe davet etti. Draghi, hükümetlerin AMB'nin büyümeyi destekleyecek yatırım ve yapısal reform çabalarına uygun hareket etmesini söyledi. Draghi, AMB'nin parasal genişleme paketinin bölgenin ekonomik iyileşmesini canlandırmaya yetmeyeceğine dikkat çekti. Göreve gelişinin ardından kıtada borç sorunundan önemli gelişme kaydedilmesiyle Süper Mario lakabını alan Draghi, İtalya'da düzenlene bir konferansta, "Bugün vermek istediğim temel mesaj, Euro Bölgesi'nde yatırımı canlandırmak için yapısal reformlar, mali politikalar ve nbsp;para politikaları bir uyum içinde hareket etmesi gerektiğidir" dedi.

Borsa yatay


Borsa İstanbul BIST100 XU100 nbsp;endeksi ikinci seansa 79 bin 87 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ilk seans kapanışına göre ortalama yüzde 0,07 değer kazanırken dünkü kapanışa göre de 120,74 puan ve yüzde 0,15 yükseliş kaydetti. Analistler, BIST 100 endeksinin 78 bin 300 seviyesinin destek konumunda olduğunu belirterek, tepki alımlarının güçlenmesi durumunda 80 bin seviyesinin direnç olarak izleneceğini ve ABD'de açıklanacak perakende satışlar başta olmak üzere makroekonomik verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

Altın fiyatları düşüşte


Altın fiyatları 1232 dolarla 7,5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolardaki yükseliş ve Ukrayna gerginliğindeki azalmanın altında güvenli liman iştahını azaltması piyasada etkili oldu. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.5 düşüşle 1232 dolara kadar geriledi.
Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

Kapalıçarşı'da altın fiyatları nbsp;


Cumhuriyet altını, çeyrek altın ve gram altında son durum. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 87,85 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 596 lira oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL) şöyle:
Küresel ekonomi için korkutan 'yeni balon' uyarısı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...