İngiliz casusunun Lawrence'in çizdiği harita satışta

/ Kaynak: DHA
İngiliz casusunun Lawrence'in çizdiği harita satışta

YAŞAM Haberleri  / DHA

Arabistanlı Lawrence adıyla bilinen İngiliz casusun çizdiği harita önümüzdeki ay Londra'da 100 bin sterline (360 bin TL) satışa sunulacak.

Birinci Dünya Savaşı'nda Arap aşiretlerini Osmanlı'ya karşı örgütleyen Edward Lawrence'ın çizdiği ve Arapların 1917 yılında Osmanlı Devleti'ne karşı isyanı sırasında izledikleri yolu gösteren harita astronomik bir fiyatla müzayedeye çıkartılacak.

İngiliz ajan tarafından çizilen ve Arapların 1917 yılında Osmanlı Devleti'ne karşı isyanı sırasında izledikleri yolu gösteren harita 100 bin sterline satışa çıkarılıyor.


Arabistan'ın kuzey tarafının yer aldığı harita, 1917 ve 1922 yılları arasında sararmış saman kağıdı üzerine ünlü ingiliz casus Thomas Edward Lawrence tarafından çizildi. Lawrence'ın önderliğindeki nbsp;Arap birliklerinin Al Wejh limanından Hicaz demiryoluna kadar takip ettiği rotada gösteren haritada nbsp;aynı zamanda Arapları örgütleyen casusun savaç stratejileri de yer alıyor.


Arap birliklerini Osmanlı devletine karşı savaşa kışkırtan İngiliz casus çizdiği bu harita sayesinde Birinci Dünya Savaşı'nda nbsp;Araplar Kızıldeniz'deki Akabe limanını ele geçirmişti.


Osmanlı'nın ana limanlarından biri niteliğindeki Akabe limanını kaybetmesine neden olan harita 1962 yılında Asya Kraliyet Derneği'ne bağışlanmıştı.

Sotheby's müzayede şirketi tarafından önümüzdeki ay Londra'da satışa çıkarılacak olan ve sararmış bir kağıt üzerine bizzat Lawrence tarafından çizilen harita, Arap ayaklanması sırasında ünlü casusun liderliğindeki Arap birliklerinin Hicaz demiryoluna kadar izlediği Sirhan Vadisi rotasını gösteriyor.

nbsp;İngiliz casusunun Lawrence'in çizdiği harita satışta
nbsp;İngiliz casusunun Lawrence'in çizdiği harita satışta
nbsp;İngiliz casusunun Lawrence'in çizdiği harita satışta


YAŞAM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...